Росен Желязков даде идея Мария Габриел да е човекът, който ще получи втория мандат

Росен Желязков

© Георги Кожухаров

Росен ЖелязковС уговорката, че изразява лично мнение, председателят на Народното събрание Росен Желязков (ГЕРБ) предложи кандидатът за премиер на ГЕРБ Мария Габриел, която в понеделник върна на президента първия мандат за съставяне на правителство неизпълнен, да бъде натоварена да приеме втория мандат.


Пред Би Ти Ви Желязков коментира задълбочилата се криза на доверие между първите две политически сили - ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" след публикуването вчера на запис от заседание на ръководството на "Продължаваме промяната". В него глас, приличащ на този на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, описва, че Габриел "почти се разплакала" като разбрала, че втората политическа сила й отрежда вицепремиерския, а не премиерския пост.


Пълният запис, който Радостин Василев твърди, че е направил от заседанието на "Продължаваме промяната"
Пълният запис, който Радостин Василев твърди, че е направил от заседанието на "Продължаваме промяната"


"Обидно е и невярно е, че Мария се била разплакала", коментира Желязков, който определи доскорошния български еврокомисар с думите: "Който познава Мария знае, че тя не е от момичетата, които плачат" и добави, че "този разказ има белезите на неприятна презентация на жената в политиката като нещо ретроградно" и това е вредно.
Кирил Петков заподозря връзка между забавения втори мандат и записа на Радостин Василев
Кирил Петков заподозря връзка между забавения втори мандат и записа на Радостин Василев


"Трябва да съумеем да върнем доверието в процеса, а това може да стане, ако съставът на кабинета бъде достатъчно балансиран и имаме ясни заявки дали твърденията (в записа - бел. ред.) са намерения, или са за вътрешна употреба", каза Желязков. По думите му това може да стане като "се ангажира формулата за експертен, а не политически кабинет". Той смята, че в това особено важна е ролята на "Демократична България", която била застъпник именно за такава конструкция. "Ние трябва да се обединим около тази формула, ако е възможна, за да се възстанови доверието. Ако не може да се възстанови, няма как да се върви към реализация на този мандат", добави председателят на парламента.


Отново от свое име Желязков предложи кандидатите за министри да попълнят декларация, че няма да вършат нещо незаконно по повод твърдяното в записите, че предстоят чистки в държавната администрация.


Казаното в аудиото, че смените в службите се съгласуват в посолство, определи като изключително ненормално. "Няма система в държавното управление, която да няма нужда от оптимизация, включително спужбите, но те се правят след риск анализ, а не партийно-политически, декларативно, юрбулешката и по лични съображения", каза той.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK