"Ние не ви се натискаме за министри": ГЕРБ замрази преговорите за кабинет

"Ние не ви се натискаме за министри": ГЕРБ замрази преговорите за кабинет

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВАКандидатът на ГЕРБ за вицепремиер, а впоследствие - за ротационен премиер в правителство с "Продължаваме промяната - Демократична България" Мария Габриел обяви, че ГЕРБ замразява преговорите за съставяне на правителство. Това е решение на ръководството на ГЕРБ след огласяването на записи от събрание на "Продължаваме промяната".


ГЕРБ е възмутена от стила на управление на "Продължаваме промяната", проличал в изтеклите записи, който, според оценката на ГЕРБ, се разминава с европейските ценности.


В записите, чиято автентичност беше оспорена от "Продължаваме промяната" на първоначален етап, но след разпространението на петчасовия запис - не, се говори за договорки с европейски лидери за приемане на България в еврозоната без да отговаря изцяло на критериите, за съгласуване "в посолство" на назначения в службите и за масови смени в администрацията. Коментира се и емоционалното състояние на Мария Габриел, както и членове на нейното семейство. Участвалите в сбирката активисти обясняват, че обсъждането е било разгорещено, продължило е дълго в нощните часове и участвалите, без да знаят, че са записвани, са си служили с по-свободен език.


Пълният запис, който Радостин Василев твърди, че е направил от заседанието на "Продължаваме промяната"
Пълният запис, който Радостин Василев твърди, че е направил от заседанието на "Продължаваме промяната"
"Всичко си има граница, моята е, че не мога да приема демокрация да се гради на основата на лъжа и неспазване на основни принципи на републиката," каза Габриел след съвещанието на ГЕРБ. "Оставям настрана лъжите за моята личност, проблемът е, че може да става дума за начин на управление, който е в разрез с демократичните управленски практики", заяви тя на пресконференция. По думите й "става въпрос за визия на управлението на държавата, спазване на принципите на българската република". "Без ясни гаранции за спазването им, не бих могла да се ангажирам на този етап", каза бившият български еврокомисар. Добави, че прекратяването изпраща ясен сигнал да се водим от нуждите на държавата, а не други не толкова благородни помисли".

Замразяването означава, че могат да бъдат размразени преди да им се сложи край, поясни Габриел в отговор на въпрос и добави, че "Продължаваме промяната" дължи извинение не към нея, а към гражданите, учителите, офицерите.


Лидерът Бойко Борисов подчерта, че ГЕРБ е направила много компромиси, отстъпвайки премиерския пост и своя мандат и спазвайки договореното в законодателната програма с приемането на закона срещу домашното насилие и наказателно-процесуалния кодекс. Добави, че ще предложи на Народното събрание "да купим същите машини, които са в САЩ, същата марка, които са там и с тях да провеждаме машинно гласуване".


"Тръгнахме от под нулата, а за седмица- две постигнахме резултати. Трябва да се отвори темата с бюджета, да решим удължаващ бюджет ли ще има, или ще приемем бюджет, но е безотговорно да оставим държавата" продължи той. По думите му преговорите могат да продължат, но за чисто експертно правителство.


Борисов отправи обвинения, че "Продължаваме България" са дискредитирали България пред чуждестранните партньори с разговорите за подкрепа от чужди посолства. Заяви, че никога в дългогодишната му практика не е имало съгласуване на постове с чужди представители, нито има такава практика. По думите му световните лидери занапред няма да искат да разтоварят по телефона, нито да си разменят имейли с България, защото е много лош тон да се коментира кой с кого е разтговарял и какви договорки е постигнал.


Борисов припомни че вчера е казал, че записите не могат да му повлияят, но се е доверил на казаното от Кирил Петков, че са направени от българските служби. "Да записваш партийна централа е най-тежкото нарушение на демокрацията, но се оказа, че не е така", обясни той промяната в позицията си и възкликна: "Не ви се натискаме да ставаме министри".


Лидерът на ГЕРБ изрази учудване, че записите са изтекли с пет дни закъснение и изрази увеленост, ще има и други. Нямаше да им обърнем внимание, ако в тях не прозираше начинът, по който смятат да управляват държавата, подчерта той, добавяйки, че атмосферата на преговорите е била спокойна и конструктивна.


В отговор на въпрос за възможностите за съставяне на правителство с третия мандат Борисов каза, че изборите са много по-честен вариант.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK