Иван Костов посочи груба политическа грешка и призова втората сила бързо да свие щетите

Иван Костов

© Юлия Лазарова

Иван КостовБившият министър-председател Иван Костов препоръча на "Продължаваме промяната" бързо да минимизират щетите от записа на заседанието, който беше публикуван преди ден от отцепилия се от тях депутат Радостин Василев. Той коментира темата пред БНР.


Вчера ГЕРБ реши да замрази преговорите и иска гаранции, че казаното на партийния форум няма да се прилага при управлението.


Според Костов опитът за съставяне на правителство с участието на Мария Габриел от ГЕРБ вече е провален и трябва да се търси ново решение. По думите му възможност е съставянето на чисто експертно правителство. Костов отбеляза, че тази формула е предложена за пръв път от политолога Светослав Малинов преди повече от два месеца и вече е възприета и от ГЕРБ.
Костов смята, че е груба политическа грешка това, че двете части от коалицията "Продължаваме промяната" и "Демократична България" са обсъждали решението за съставяне на правителство поотделно. Това, по думите му, противоречи на самата същност на една политическа коалиция.


"Излиза, че "Продългаваме промяната" взимат решения с 25 на 24 гласа и го налагат на "Демократична България", която изглежда като сателит, придатък. Ако бяха направили общо заседание на парламентарната група и ръководствата, нямаше да се изговорят тези приказки, нямаше да се клюкарства толкова, да се изхвърлят в оценките", каза Костов.


"Преговорите не са замразени, а са върнати в првоначалната им точка, каквото и да си мислят. Може би договорено ще остане ротационното определяне на премиер. Трябва да се минимизират щетите на коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България". Това трябва да го правят заедно, а не поотделно - те са коалиция и заедно носят отговорността как ще се държат в това Народно събрание", подчерта отново той.


Пълният запис, който Радостин Василев твърди, че е направил от заседанието на "Продължаваме промяната"
Пълният запис, който Радостин Василев твърди, че е направил от заседанието на "Продължаваме промяната"

Костов смята, че "Продължаваме промяната" греши като оценява демократичната общност в България на 7-10%. Според него демократичната общност е мнозинство в България, разполага с говорители, интелект и политически опит, но нейните привърженици трябва да се търсят и в ГЕРБ, и в "Има такъв народ" и в други формации - всички, с изключение на "Възраждане".


Помолен да коментира конкретни тези в записа, предизвикали недоволство на анализатори и на политическите опоненти на "Продългжаваме промяната", Костов каза, че е съгласен с това, че специалните служби са опасни. Добави обаче, че начинът, по който лидерите на "Продължаваме промяната" си представят, че могат да ги прочистят, " не става". "Който говори такива неща, той не разбира същината на държавното устройство", каза бившият премиер.


Според него на сбирката на "Продългаваме промяната" незалслужено е нападнат Христо Иванов, че разговарял с лидера на ДПС Мустафа Карадайъ. "Ами с кого да говори, ако иска конституционно мнозинство?! Що за безочие и лицемерие!", възмутги се Костов.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK