ГЕРБ иска експертно правителство и смята Габриел за най-подходящия премиер

Деница Сачева

© Велко Ангелов

Деница СачеваГЕРБ смята, че има възможност за съставяне на експертно правителство с мандата на "Продължаваме промяната - Демократична България", но също така предлага за премиер своята представителка Мария Габриел. Освен това съставът на бъдещия евентуален кабинет трябва да отчита и вота на избирателите, който излъчи ГЕРБ като първа политическа сила, а мандатът му да бъде ограничен до общите приоритети. Това се разбра от интервю членът на Изпълнителната комисия на партията Деница Сачева.


Вчера ГЕРБ замрази преговорите с втора политическа сила по съставянето на кабинет, след като беше публикуван запис от партийна сбирка на "Продължаваме промяната", на която според ГЕРБ членовете на ръководството са погазили принципите на демокрацията. Постави условие да бъдат подновени след като получи гаранции, че това няма да продължи.


Иван Костов посочи груба политическа грешка и призова втората сила бързо да свие щетите
Иван Костов посочи груба политическа грешка и призова втората сила бързо да свие щетитеСачева каза, че ГЕРБ очаква общо и единно решение на парламентарната група и ръководствата на партиите от "Продължаваме промяната - Демократична България" "като цяло какво мислят", защото досега "Демократична България" се дистанцирала "като мъдрец". Добави, че за ГЕРБ е неприемливо да одобри за министри хора, подбрани еднолично от "Продължаваме промяната".


"Трябва да бъде зачетен вотът на българските избиратели. Трябва да се даде възможност политическите страсти да се уталожат и да има ясни разговори какви ще бъдат основните задачи пред едно редовно правителство с ограничен мандат - Планът за възстановяване и устойчивост, Шенген, еврозона, по-плътна евроинтеграция на страната. Те трябва да бъдат изпълнени от хора, които имат нужните качества да го направят. Това са нашите условия. Ние даваме възможност на "Продължаваме промяната - Демократична Бълргария" да преосмислят позициите си към момента", каза Сачева


Според ГЕРБ Мария Габриел е по-добата кандидатура за премиер, отколкото Николай Денков от "Продължаваме промяната", защото е по-добре подготвена и има повече контакти, за да изпълни основните задачи пред бъдещия кабинет - да осигури влизането на България в "Шенген" и в еврозоната.


В ГЕРБ, по думите на Сачева, очакват "малко повече смиреност и скромност от "Продължаваме промяната", защото 37 депутати, колкото вече имат след напускането на Радостин Василев, не предполагат те да получат цялата власт". "Ако "Продължаваме промяната" не са възмъжали достатъчно, резултатът е ясен - ще отидем на избори с всички последици от това", каза тя.


Преди нея в същото предаване Никола Минчев от "Продължаваме промяната" съобщи, че партията тепърва ще се събере да обсъди действия след замразяването на преговорите от ГЕРБ. По думите му делегирането на Габриел да получи и втория мандат, както от вчера предлагат политици от ГЕРБ, е "доста сериозна промяна" спрямо вече договореното, не е обсъждана до момента и ще трябва да се обсъди от всички партии в коалицията.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK