Христо Иванов призова преговорите да бъдат подновени утре

Христо Иванов

© Велко Ангелов

Христо ИвановСъпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов смята, че диалогът между ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП - ДБ) за съставяне на правителство с втория мандат трябва да продължи във формáта, вече одобрен от всички участници в двете формации - чрез разговори между излъчената от ГЕРБ Мария Габриел и проф. Николай Денков от ПП - ДБ.


Изпиране, чистка, служби: как "Продължаваме промяната" трудно решава за управление с ГЕРБ (според записа)
Изпиране, чистка, служби: как "Продължаваме промяната" трудно решава за управление с ГЕРБ (според записа)


Вчера ГЕРБ замрази преговорите след като беше публикуван запис от партийна сбирка на "Продължаваме промяната", на която според ГЕРБ членовете на ръководството са погазили принципите на демокрацията. Постави условие да бъдат подновени след като получи гаранции, че това няма да продължи. Днес чрез члена на тясното ръководство Деница Сачева новите условия бяха очертани по-конкретно: експертен кабинет с ограничен мандат с премиер Мария Габриел и министри, одобрявани от всички участници в преговорите, а не подбрани от "Продължаваме промяната". В противен случай Сачева прогнозира нови избори.


Иван Костов посочи груба политическа грешка и призова втората сила бързо да свие щетите
Иван Костов посочи груба политическа грешка и призова втората сила бързо да свие щетите
Според Иванов преговорите трябва да продължат оттам, където са прекъснати и да не се бавят. Може да се окаже, че е вече късно за сформирането на чисто експертно правителство, защото подбирането на експертите и уговарянето им да приемат отнема време, предупреди той, напомняйки, че е привърженик на експертния подход.


Радев действа "от засада"


"Президентът Румен Радев държи политическия процес в неизвестност, невъзможно е да се планират политически процеси", каза Иванов по повод на това, че Радев бави връчването на втория мандат и не дава сигнали кога ще покани втората политическа сила като е възможно това да стане от днес за утре. "Този маниер на действане от засада по най-важните конст процедури е сам по себе си проява на нещо не много отговорно", каза Христо Иванов. Затова, по думите му

"при тази реалност вече нямаме време да приложим по-сериозни ревизии във формулата".

Това, което е възможно и необходимо, според политика, е утре Денков и Габриел да се срещнат и да проведат разговор и "да излезем от това безкрайно сменяне на формули".


Премиерът трябва да е от нас


Иванов продължава да държи първият ротационен премиер да е Николай Денков, както беше договорено преди да изтекат записите, а не Мария Габриел, както от вчера ГЕРБ отново настоява. Причината е, че "Демократична България" поставя като условие прокарването на конституционната реформа, за която премиерът да е гарант.


Делян Добрев пусна идея за кабинет с ДПС, "Демократична България" и "Има такъв народ"
Делян Добрев пусна идея за кабинет с ДПС, "Демократична България" и "Има такъв народ"

"Конституционната реформа е първият най-важен тест (за бъдещото правителство). Ако тя се случи, този кабинет ще може да продължи да работи неограничено време. От моя гледна точка най-важният тест е готовността на всички заедно да я направим. тогава ще можем да кажем на избирателите, че работим за системното разграждане на модела на корупция. Единствената гаранция, че конституционната реформа няма да бъде подменена, е възможността премиерът да подаде оставка, ако това започне да се случва. Затова при прилагането на ротационния принцип за времето на конституционната реформа премиерът трябва да е от нас", каза Иванов.


Политиката не е лични отношения, обиди, амбиции


Въпреки многократните настоявания в хода на интервюто за коментар на съдържанието на записа от съвещанието на "Продължаваме промяната" Иванов отказа с аргумента, че не се бърка на други партии, разговорите са частни, а коалиционните отношения - сложни. По повод иронични коментари от записа по свой адрес отговори: "Имаме дълъг опит с форми на коалиции, винаги отношенията са сложни, а в частен разговор тази сложност не винаги изглежда по лицеприятен начин." Добави, че няма наивни очаквания как тече разговор при затворени врати.


По-късно в хода на интервюто добави: "(Политическото) доверие не е функция на лични отношения, когато превърнем политиката в лични отношения, обиди, амбиции, вече се занимаваме с нещо друго".


Нужен е политически разговор за модернизация на службите и администрацията


Лидерът на "Да, България" каза, че споменаването в записа на смени в службите и в администрацията, смятано от останалите политически като скандално, е добър повод проблемът да се обсъди принципно. "Това, което е казано и уместно привлича вниманието, е добър повод за разговор как да се модернизира администрацията, което означава със сигурност да прекратим цикъла от чистки", аза Иванов. Позицията на партията е , че енужен политически разговор за модернизиране на администрацията, което включва и електронно управление, прилагане на ясни стандарти, така че хора, поставени на позиции само заради политическа лоялност, да бъдат сменени, а професионалистите да бъдат подкрепяни.


Същия принцип предлага и по темата за "овладяването на службите", както се разчитат реплики от записа. "Нашите заявки на коалиционно ниво са внесените закони, които да преуредят режима в службите, да се засили ролята на парламента и на парламентарния контрол в тяхната работа. Те са в нова геополитическа ситуация и с повишен риск от външни влияния", каза Иванов. По повод репликата в записа за кадрови съгласувания в посолства той добави: "Трябва да разбираме, че когато се консултира информация за определени кадрови решения, включително дали други партньорски служби разполагат с определена информация за лица и процеси, е само в интерес на нашата национална сигурност. Крайните решения трябва да се взимат единствено в София. Вкарването на парламента в тях ще гарантира, че няма да се взимат еднолично в някаква заворена стая".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK