Денков и Габриел продължават да се чуват по телефона

Денков и Габриел продължават да се чуват по телефона

© Юлия ЛазароваКандидатът на "Продължаваме промяната - Демократична България" за премиер Николай Денков и кандидатът на ГЕРБ за същия пост Мария Габриел продължават да се чуват по телефона и след като ГЕРБ замрази преговорите за съставяне на правителство, което двамата да оглавяват на ротационен принцип за по 9 месеца.


В интрвю за Би Ти Ви Денков каза, че има нейното разрешение да огласи, че диаогът не е спирал и че са се чули по телефона и днес. По думите му е нужно време, за да се успокоят емоциите след пуснатите в публичното пространство записи от вътрешнопартийни разговори на "Продължаваме промяната", а някои фрази да бъдат разяснени и коментирани, защото се преразказват неправилно. Като пример даде твърденията за смени на училищни директори, които силно обезпокоиха ГЕРБ - нещо, което изобщо не е обсъждано в партията му. "Ставаше дума за директори в администрацията в системата на образованието, а в никакъв случай не за директори на училища, каза той.


Денков смята, че преговорите трябва да продължат от точката, на която са спрели. Той допусна персоналният състав на кабинета "още да се деполитизира", както иска ГЕРБ, но и напомни, че повечето от хората в "Продължаваме промяната" са сами по себе си експерти, влезли впоследствие в политиката, и двете функции трудно могат да се разграничат. Даде за пример себе си като участник в правителство на ГЕРБ без да е "човек на ГЕРБ".
По подобен начин обясни и казаното за смените в специалните служби като напомни, че се е говорело набързо, а "не като на интервю" с пълни изречения. Намерението е да се промени законодателството, така че да се върне контролът на Народното събрание върху назначенията, който сега е в президентската институция. "С дългото управление на служебното правителство това разделение (на отговорностите между властите) изчезва. Идеята тук е да се върне оригиналната идея на конституцията", поясни той. "Съгласуването с посолства", което възмути останалите политически сили, обясни с процедурата за допуск до тайни на НАТО, която така или иначе всички шефове на служби преминават.


Каза, че въпросът с промяна в поредността на ротацията между него и Габриел не е обсъждан, защото поредността е съдържателна.


"В разговора има неща коит оможеда се критикуват, може би не трябва да бъдат казвани, но е емоционално среща, от която се очаква тежко решение, а мотивите са блогородни - действително искаме да променим България и действително е много трудно. Имам усещането, че и ГЕРБ и ние имаме желание за правителство. Да видим кое ще надделее - идеите на Делян Добрев, които не споделям, или нашите с Мария Габриел", завърши той.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK