Радев нарече "абсолютни глупости" чистки в службите, оправдани с посолствата

Радев нарече "абсолютни глупости" чистки в службите, оправдани с посолствата

© Георги КожухаровПрезидентът Румен Радев определи като "абсолютни глупости" нагласата на "Продължаваме промяната" да сменя ръководствата на българските служби, обосновавайки се с одобрени кадри от чуждестранни посолства. Това заяви той в първия си коментар, след като в петък (26 май) напускащият парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" Радостин Василев показа записи от заседание на националния съвет на партията на Кирил Петков и Асен Василев.


Преди това Радев даде пример с Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), която била отличена от САЩ през август 2022 г. с награда, наименувана на бившия директор на ЦРУ Джордж Тенет. По думите на Радев тя е връчена за изключителни заслуги и принос към националната сигурност на САЩ и за образцово взаймодействие в борбата с тероризма и укрепване на демокрацията и нейна защита от зловредни влияния. "Дневник" не откри официална информация за получаването от ръководството на ДАНС на подобна награда.


В записите, пред Националния съвет на "Продължаваме промяната" Асен Василев обяснява, че по предложение на премиера парламентът ще утвърди нови ръководители на ДАНС, главен секретар на МВР, ДАР, НСО, ДАТО и евентуално военното разузнаване. "Това ще са наши хора, одобрени от посолствата, нямат нищо общо с ГЕРБ", заявява той.
Преди това Кирил Петков казва, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също иска да вземе службите от президента. "Как можем да се измъкнем да не са негови хора, е да кажем, че ще поискаме външни консултанти да ни определят и да ни помогнат с част от структурирането на службите. Тези външни консултанти да не са кой да е, а ни дава някакъв шанс да изчистим руския актив, който е влязъл дълбоко в службите", посочва Петков.


Днес Радев посочи, че службите са под прякото оперативно ръководство на министър-председателя, а не на президента.


"Всеки, който има амбицията да прави някакви дълбоки промени в службите, да не кажа погром, защото такива неща се чуха, трябва да е напълно наясно, че тези служби не са на президента. Те са на България и са под прякото оперативно ръководство на министерски съвет в лицето на министър-председателя. Ако искаш да реформираш службите, трябва да познаваш законите за тези служби, защото и това не се познава. Структурата, задачите, функцииите, начина на сътрудничество на тези служби с чуждестранните партньори, и това не се познава", каза Радев.


Попитан дали заради изтеклите записи би свикал Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС), каквото искане отправиха формациите "Левицата!" и "Български възход", Радев отговори, че КСНС се води при закрити врата и се работи по класифицирана информация.


От записите става ясно, че много трудно ще допусна някои хора да седнат на масата, където да се обсъжда класифицирана информация.

Румен Радев,
президент


През последните 2 г. едва в период от 7 месеца и 20 дни (по време на правителството "Петков") обаче страната не беше управлявана от служебен кабинет, назначен от Радев. В началото на април служебният кабинет предложи на Радев да утвърди като председател именно на ДАНС Пламен Тончев до 2028 г.


След изявлението на Радев, във "Фейсбук" доскорошният депутат от "Продължаваме промяната - Демократична България" Лена Бориславова написа, че законите на страната трябва да се спазват по буква и дух.


"И да, когато имаш назначено от теб служебно правителство и смениш ръководствата на всички служби еднолично, си спазил съществуващия закон засега, но не и неговия дух за разделение на властите", пише бившият началник на кабинета на премиера Петков.


В 48-ото Народно събрание от "Продължаваме промяната" предложиха промени в Закона за Държавна агенция "Национална сигурност", според които председателите на ДАНС, Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО), Служба "Военно разузнаване" (СВР) и на Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) да се назначават от Министерския съвет по предложение на министър-председателя, вместо с президентски указ. Те не стигнаха до гласуване в пленарна зала.


"Алабализмите не са мой прийом"


Попитан за репликата на Кирил Петков в записа: "Направихме леко ала бала през президента", която е предшествана от анализ на реалния потенциал на партията, чувствително по-нисък от резултатите на последните избори, президентът каза, че алабализмите не са негов прийом.


"Очевидно са на други хора. Нека те обяснят. Както следва да обяснят и много други неща", каза Радев.


Той не бе попитан за друга част от записите, в която Асен Василев казва, че заплашва кметовете от ГЕРБ и негова партия ще получи 10% от гласовете на ГЕРБ на местните избори.


Радев обобщи, че записът засяга дълбоко моралните устои на политическата класа


"Това води до все по-изтъняващо доверие в политическата система и държавността. Без него няма как да постигаме големи национални цели и амбиции. Очаквам партиите да преосмислят не само своите програми, коалиционните споразумения, а и политическия морал - принципите и начините на правене на политика в България", каза Радев.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK