Президентът обяви втория мандат за "дискредитиран" и намекна на коалицията, че не трябва да го изпълнява

Президентът обяви втория мандат за "дискредитиран" и намекна на коалицията, че не трябва да го изпълнява

© Георги КожухаровТочно седмица след като ГЕРБ върна неизпълнен първия проучвателен мандат за съставяне на правителство, президентът Румен Радев връчи втория на втората по големина парламентарна група "Продължаваме промяната" - "Демократична България".


Заради изтеклите записи от събранието на партията на Кирил Петков и Асен Василев обаче държавният глава заяви, че не е целесъобразно от негова страна да връчи втория мандат на "Продължаваме промяната" - "Демократична България" "заради торпилирането на българския суверенитет, наклеветяването и планираната чистка в службите и държавната администрация, заявката за вмешателство в изборите и дискредитирането на лидерите на европейските институции и името на България". Радев посочи, че като президент е призван да брани конституцията и е длъжен да връчи проучвателния мандат.

"Неговото оползотворяване е ваше конституционно право, но в името на запазването на остатъците от нормалност и доверие в политическата система, съхраняване на вашето достойнство и политическа перспектива, ви призовавам да преосмислите изцяло целесъобразността от оползотворяването на този мандат, който според мен вече е дискредитиран", заяви Радев.


Номинираният за премиер Николай Денков прие папката с мандата с думите, че България има нужда от стабилно правителство, което да предвижи България по европейския ѝ път на развитие. Добави, че за целта България има нужда от стабилен парламент, който най-напред да приеме бюджета, а след това да се заеме и с останалите важни закони като тези, свързани с борбата с корупцията и промените в конституцията.


Изпиране, чистка, служби: как "Продължаваме промяната" трудно решава за управление с ГЕРБ (според записа)
Изпиране, чистка, служби: как "Продължаваме промяната" трудно решава за управление с ГЕРБ (според записа)
Денков обяви, че през следващите дни коалицията ще води преговори с другите парламентарни сили, за да бъде направен опит за съставяне на редовно правителство."Знаете, че държа на думата си. Надявам се, че това наше искрено усилие да бъде подкрепено и следващата седмица да имаме излъчено редовно стабилно правителство. Знам, че задачата е трудна, но не е невъзможна", завърши Денков.


Радев пък му отвърна с думите, че се надява да осъзнава риска и отговорността, която поема. За разлика от всеки друг път представителите на коалицията не останаха при президента за допълнителен разговор и напуснаха "Дондуков" 2 веднага. Кратката размяна на реплики между тях пък се осъществи на фона на протест пред президентството срещу изразеното миналата седмица намерение на "Продължаваме промяната" - "Демократична България" и ГЕРБ-СДС да съставят ротационно правителство.Недоумение от реакцията на президента


След връчването на мандата кандидатът за премиер Николай Денков повтори пред журналистите, че се надява преговорите с ГЕРБ за правителство да продължат в следващите дни. Добави, че днес не се е чувал с Мария Габриел, а тя трябва да отговори кога ще продължи комуникацията им. По повод персоналния състав на кабинета Денков заяви, че няма да го коментира, докато не започнат преговори и с останалите парламентарни групи, които анонсира при получаването на мандата.


Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов пък заяви, че президентът е засегнат от законопроектите за промяна начина на управление на службите. В 48-ото Народно събрание от "Продължаваме промяната" предложиха промени в Закона за Държавна агенция "Национална сигурност", според които председателите на ДАНС, Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО), Служба "Военно разузнаване" (СВР) и на Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) да се назначават от Министерския съвет по предложение на министър-председателя вместо с президентски указ. Те не стигнаха до гласуване в пленарна зала.


Петков: Службите, прокуратурата и "техен инструмент" искат да провалят кабинета (обновена)
Петков: Службите, прокуратурата и "техен инструмент" искат да провалят кабинета (обновена)


"Съгласно чл.105, ал. 2. от конституцията правителството отговаря за обществения ред и националната сигурност. Президентът няма касателство и не е в реда на нещата да назначава шефовете на служби", каза Атанасов. Той заяви и че не разбира защо думите на Асен Василев от изтеклите записи, че нови шефове на службите ще са хора, "одобрени от посолствата", се смятат за предателство. По повод думите от записа в тази част прокуратурата обяви, че се е сезирала и ги проверява, но от "Продължаваме промяната" - "Демократична България" не се притесняват.


"Преди да бъде назначен който и да било, трябва да бъде проучен за надеждност, включително от нашите партньори от НАТО", каза Атанасов. Добави, че ако в човека, заемащ висша ръководна длъжност в службите за сигурност, нямат доверие партньорските служби, той няма да получава надеждна информация по каналите на "съюзническите работи".


Атанасов припомни, че настоящите шефове на службите са назначени от Радев по предложение на негов служебен кабинет.След края на процедурата лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов нарече случилото се "най-унизителното връчване на мандат за съставяне на правителство в новата история на България". Според него коалицията не заслужава този мандат и също смята, че е най-добре Николай Денков да върне мандата празен. "Трябва да се върви към трети мандат или към нови избори", смята Трифонов.Какво предстои


Коалицията ще има точно седем дни (до 5 юни включително), за да представи състав и структура на Министерски съвет или да върне мандата неизпълнен. През това време формацията ще се опита да поднови преговорите за ротационно правителство с ГЕРБ, които бяха замразени след огласяването на записи от събрание на "Продължаваме промяната" от страна на депутата Радостин Василев.


В събота кандидатът на ГЕРБ за вицепремиер, а впоследствие - за ротационен премиер в правителство с "Продължаваме промяната" - "Демократична България" Мария Габриел изрази разочарование от чутото, което по думите ѝ разкрива "начин на управление, който е в разрез с демократичните управленски практики". Тя обяви замразяване на преговорите, но допусна те да бъдат размразени, преди да им се сложи край. В същото време Денков съобщи, че двамата продължават да поддържат контакт, и лансира тезата, че преговорите трябва да продължат от точката, на която са спрели.


Подобно позиция споделиха и коалиционните партньори на "Продължаваме промяната" - лидерът на "Да, България" Христо Иванов също призова диалогът между двете формации да бъде подновен, а пък в ДСБ са на мнение, че няма промяна в политическия анализ, довел до подкрепата за Денков и постигнатата управленска формула.


През почивните дни от партията на Борисов представиха различни позиции: председателят на Народното събрание Росен Желязков предложи кандидатът за премиер на ГЕРБ Мария Габриел да бъде натоварена да приеме втория мандат. Според члена на ръководството на партията Деница Сачева най-голяма подкрепа би имал експертен кабинет с премиер Мария Габриел, а преговорите по думите ѝ могат да бъдат подновени, след като ГЕРБ получи гаранции, че "Продължаваме промяната" няма да нарушава демократичните принципи. Делян Добрев пък предложи да бъде съставено "дясно правителство на ГЕРБ, ДПС, "Демократична България" и "Има такъв народ".


Ако въпреки заявките за разговори втората по големина политическа сила не успее да реализира втория мандат, държавният глава ще трябва да връчи третия в седемдневен срок на парламентарна група по негов избор. Избраната политическа сила няма да има ограничение във времето, за да излъчи кандидат за премиер, но направили го, ще разполага със седем дни, за да представи състав и структура на правителство. Ако и третият мандат е неуспешен, президентът разпуска парламента и насрочва дата за нови предсрочни избори.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK