Разговорите за кабинет не са в "ледена епоха", обяви ГЕРБ и постави условия (допълнена)

Разговорите за кабинет не са в "ледена епоха", обяви ГЕРБ и постави условия (допълнена)

© Юлия ЛазароваРазговорите не са в ледена епоха, но няма и слънчеви лъчи, които да ги разтопят". Това обяви на брифинг в Народното събрание Мария Габриел, предлагана за ротационен премиер при правителство с втория мандат на "Продължаваме промяната". Тя постави условия, при които преговорите да продължат:

"Разговори може да има, само ако бъдат преосмислени форматът, съставът, модела, личностите, принципите и доверието", каза Мария Габриел.


След изявлението на ГЕРБ пред медиите номинираният за премиер от "Продължаваме промяната - Демократична България" Николай Денков коментира, че "разговорите по такива важни въпроси не трябва да се водят през медиите и че предстои да се уговори с ГЕРБ и Мария Габриел за срещи. Повтори, че ще разговаря и с останалите политически сили (с изключение на "Възраждане"), но за правителство "мнозинство най-лесно, конструктивно в тази конфигурация в парламента може да се получи с ГЕРБ".


Какво (не) иска ГЕРБ


Габриел не остави възможност за въпроси, съответно не стана известно дали партията на Бойко Борисов настоява за правителство, в което двете партии да си поделят министерските постове или приемат лансираната формула за политически неутрално правителство (с експерти, които не са пряко свързани нито с ГЕРБ, нито с "Продължаваме промяната - Демократична България").

"Сменете подхода", призова зам.-председателят в ГЕРБ Томислав Дончев. Определи изказването си като приятелски съвет, а не ултиматум.


"Не може с 15% от народните представители, тоест тези на "Продължаваме промяната", да получиш цялата власт. Не е честно, не е демократично", каза Дончев.


През почивните дни ГЕРБ обяви замразяване на преговорите за кабинет заради съдържанието на изнесения от напускащия "Продължаваме промяната" Радостин Василев запис от Националния съвет на партията на 21 (май).


Изпиране, чистка, служби: как "Продължаваме промяната" трудно решава за управление с ГЕРБ (според записа)
Изпиране, чистка, служби: как "Продължаваме промяната" трудно решава за управление с ГЕРБ (според записа)


Ден по-късно "Продължаваме промяната" получи мандата за съставяне на правителство, като президентът го определи за дискредитиран.


Новият контекст: президентът


"За да не стигнем до ледена епоха, която, освен нас, ще замрази тотално и държавата, призовавам "Продължаваме промяната" и "Демократична България" за преосмисляне на всичко, което изброих. Нека бъдем ясни: разочарованието в общество е огромно, недоверието в партньорите ни е огромно, страхът в администрацията е потресаващ", каза Мария Габриел.


"Освен недоверие между партиите, липса на посока, бюджет и цел, имаме и нов феномен: война между институциите, фактическа", каза Томислав Дончев.


Заяви, че партията му е направила всякакви компромиси, като се е съгласила да се направи правителство с втория мандат, въпреки че ГЕРБ е била първа на изборите, както и че се е съгласила кабинетът да е без ярки политически фигури, въпреки че "Продължаваме промяната - Демократична България" анонсира кабинет в началото на май, в който участват основно представители на партията на Кирил Петков и Асен Василев, включително Василев като министър на финансите.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK