"Има такъв народ" няма да разговаря с "Продължаваме промяната - Демократична България"

"Има такъв народ" няма да разговаря с "Продължаваме промяната - Демократична България"

© Велко АнгеловИма такъв народ" няма да участва в разговори с "Продължаваме промяната - Демократична България", ако получи покана за такива във връзка с реализирането на втория управленски мандат. Това се разбра от изказване в кулоарите на парламента на председателя на парламентарната група Тошко Йорданов.


"Ние на разговори с хора, които са държавни изменници, няма да стъпим. Ако Кирил Петков и Асен Василев бъдат разкарани от "Продължаваме промяната" и си понесат законовите последствия, с някаква друга "Промяна" може и да говорим, с тази - не", коментира Йорданов.


В понеделник (29 май) след приемането на мандата от коалицията анонсираха, че тази седмица ще започнат разговори с парламентарно представените сили в опит да сформират управляващо мнозинство. По информация на "Дневник" става дума за срещи с всички формации, с изключение на "Възраждане", за промени в конституцията в частта съдебна система. Коалицията продължава да вижда шансове за управление, ако се постигне разбирателство с ГЕРБ.


Последно раздаване: съдбата на втория мандат за кабинет ще се реши в сложна игра на надлъгване
Последно раздаване: съдбата на втория мандат за кабинет ще се реши в сложна игра на надлъгване
От партията на Борисов обаче поставиха нови условия, за да бъдат подновени разговорите, които предлаганата за ротационен премиер при правителство с втория мандат на "Продължаваме промяната" Мария Габриел замрази през почивните дни заради изтеклия запис от заседание на партията на Петков и Василев. По думите на Габриел разговори може да има само ако "бъдат преосмислени форматът, съставът, моделът, личностите, принципите и доверието".


Разговорите за кабинет не са в "ледена епоха", обяви ГЕРБ и постави условия (допълнена)
Разговорите за кабинет не са в "ледена епоха", обяви ГЕРБ и постави условия (допълнена)

Зам.-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов определи решението на ГЕРБ като "слабо" и "вредно", разкриващо слабостта на партията на Борисов. Според него компромисът, който може да бъде допуснат, е останалите политически партии "да седнат и да говорят за експертен кабинет без "Продължаваме промяната", тъй като техните лидери би трябвало да бъдат арестувани за държавна измяна".


Партията на Слави Трифонов от самото начало на 49-ия парламент застъпва тезата, че трябва да бъде съставено експертно правителство. Първоначално формацията бе готова да даде подкрепа за първия мандат на ГЕРБ, но впоследствие оттегли подкрепата си, след като се разбра, че ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" обсъждат възможността за ротационно правителство.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK