ДПС заплаши с бунтове като през 1997 г., ако има кабинет между ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България"

ДПС заплаши с бунтове като през 1997 г., ако има кабинет между ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България"

© Велко АнгеловВ декларация от трибуната на Народното събрание председателят на ДПС Мустафа Карадайъ атакува "Продължаваме промяната" заради казаното в изнесения запис от заседание на Националния съвет на партията, както и заради управлението на кабинета "Петков".


В контекста на преговорите между ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България", които днес (30 май) Мария Габриел обяви, че "не са в ледена епоха", и постави условия за продължаването им, Карадайъ се обърна към партията на Бойко Борисов:

"Това е пълзящ фашизъм за налагане на диктатура на умнокрасивитета. Онова, което се случи през 1996-1997 г., на това ли трябва да сме свидетели. Обръщам се и към ГЕРБ: тази порочна сватба, която я виждаме през последните няколко дни през медиите, ако се случи, при това недоверие на обществото, ще сме свидетели точно на онова, на което бяхме свидетели на 10 януари 1997 г., а именно българските граждани ще нахлуят в тази сграда", каза Карадайъ.


В декларацията той се обърна и "Демократична България", коалиционен партньор на "Продължаваме промяната", но без да я назове поименно: "Обръщаме се и към онези, които последните няколко години едва ли не се опитваха да се заявяват като единствените носители на върховенството на закона и се заявяваха за реформи в съдебната система, вие част ли сте от този порочен процес на рушене на демокрация, държавност и държава", каза председателят на ДПС.
Преди обръщенията към ГЕРБ и "Демократична България" ДПС атакува "Продължаваме промяната", че се "се правят на рамбовци и незаконно арестуват опозиционни партийни функционери, нахлуват по домовете на граждани и се гаврят с хора в неравностойно положение". По всяка вероятност Карадайъ говори за ареста на Бойко Борисов, както и заради акциите срещу купуване на гласове, когато министър на вътрешните работи беше Бойко Рашков.


"Вече чуваме техните заявки как ще натикат в ъгъла и ще ликвидират опозиционни партии и лидери", каза още Карадайъ по повод част от записа на Националния съвет на "Продължаваме промяната", в който се чува как депутатът Настимир Ананиев пита и какви са ходовете спрямо ДПС. Отговаря му Асен Василев:

- Ще натикаме ли ДПС в ъгъла?
- Това няма да се случи, защото Христо, тоест не заради ГЕРБ, а заради нашите мили коалиционни партньори, които искат да правят реформа. Днес Христо се обади на Карадайъ да си говорят за конституционна реформа.
- На Карадайъ ще му сменят главата, в следващите 4-5 седмици ще има нов председател на ДПС.

След разпространяването на записа почетният председател на ДПС Ахмед Доган обяви, че "всяко посегателство срещу председателя на ДПС е посегателство срещу ДПС и неговите избиратели".


Фотогалерия: Историята в снимки - 10 януари 1997 г. >

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK