Радев увери, че ще обнародва механизма за разследване на главния прокурор в близките дни

Радев увери, че ще обнародва механизма за разследване на главния прокурор в близките дни

© Прессекретариат на президентаПрезидентът Румен Радев увери, че "в близките дни" ще влязат в сила приетите миналата седмица законови промени, създаващи механизъм за разследване на главния прокурор.


"Очакваме тази решителна крачка в напредъка на съдебната реформа в България да промени позицията на Нидерландия за приемането ни в Шенген", е заявил Радев, цитиран от прессекретариата си, на среща с премиера на Нидерландия Марк Рюте в Молдова. Нидерландия и Австрия са двете държави, които засега отказват членството на България в единното европейско пространство без граничен контрол.


След като в предишни парламенти приемането им беше спъвано, сега ключово важните текстове минаха ударно през Народното събрание. Изненадващо обаче не бяха публикувани в броя на "Държавен вестник" във вторник (30 май), когато щяха да изпреварят началото на процедурата във Висшия съдебен съвет за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. Следващият брой на "Държавен вестник" трябва да излезе утре (2 юни).


Днес президентът е заявил, че очаква поправките в Наказателно-процесуалния кодекс да бъдат отразени положително в годишния доклад на еврокомисията за върховенството на правото, който се очаква да бъде публикуван в началото на юли, се казва в съобщението.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK