Денков: Изтеглихме политическите лица, за да стане кабинетът по-неутрален

Денков: Изтеглихме политическите лица, за да стане кабинетът по-неутрален

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВАНоминираният за ротационен премиер Николай Денков потвърди, че изтеклият в медиите проектосъстав на Министерски съвет е окончателният списък и е консенсусен. Във финалния състав са включени повече експерти, каза Денков и добави, че политическите лица в първоначалния списък са били изтеглени, за да стане кабинетът по-неутрален.


ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" договориха кабинет (обновена)
ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" договориха кабинет (обновена)


"Съставът трябва да бъде и обществено приемлив. Ясно е, че за да търсим парламентарно мнозинство, ние трябва да имаме и обществена подкрепа, че този състав не е направен, за да бъде партиен, а за да свърши работа. Всеки един от тези кандидати в момента си тежи на мястото и ще може да свърши работа", обясни Денков.

От първоначалния списък с имена на министри отпаднаха тези на партийни фигури като Радослав Рибарски, Даниел Лорер и Милен Матеев. За сметка на това съпредседателят на "Продължаваме промяната" - "Демократична България" Асен Василев, чиято номинация бе най-коментирана и оспорвана от ГЕРБ, остава финансов министър.


Номинираният за премиер Николай Денков заяви, че между "Продължаваме промяната" - "Демократична България" и ГЕРБ все още има недоверие, но подчерта, че той лично има доверие към Мария Габриел. "Разговорите с нея през цялото време вървят конструктивно, чуват се аргументите, когато те са разумни", обясни той.
Денков аргументира решението на формацията да предложи този състав на кабинет с това, че трябва да бъде приет бюджета за 2023 г., да бъде завършена съдебната реформа, както и да бъдат приети законите по плана за възстановяване и устойчивост.


По-късно днес се очаква Денков и Габриел да представят официално състава на кабинета. Той беше договарян близо две седмици, след като първоначалните разговори бяха "замразени" от ГЕРБ заради изтеклия в медиите запис от заседание на "Продължаваме промяната". В четвъртък представители на двете формации обсъждаха въпроса почти през целия ден до завършване на окончателния вариант, който след това е бил одобрен от националните съвети на отделните партии в коалицията "Продължаваме промяната" - "Демократична България". Предстои най-късно в понеделник (5 юни) двамата кандидат-премиери да отидат на "Дондуков 2", за да върнат изпълнен мандата на президента Румен Радев, който след това трябва да го внесе в деловодството на Народното събрание, за да бъде подложен на гласуване в пленарна зала.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK