Ремонт на ремонта на кабинета: преговарящите договарят нови имена до последно

Ремонт на ремонта на кабинета: преговарящите договарят нови имена до последно

© Надежда Чипева, КапиталОгласеният снощи вариант на проектокабинета с ротационни премиери Николай Денков ("Продължаваме промяната" - "Демократична България") и Мария Габриел (ГЕРБ) не издържа и денонощие, като за момента най-важната промяната се очертава отпадането на кандидата за министър на правосъдието. По неофициална информация на "Дневник" сред номинациите има още поне две, за които има висока вероятност да не оцелеят до връщането на мандата.


Крайният срок за окончателното решение е 17 ч. в понеделник (5 юни), като все още не е известно дали ще бъде направен опит да се поиска по-ранно връщане на мандата. В последния работен ден в разговорите, предшестващи обявяването на новата управленска формула, беше включена и ДПС - на среща, официално обявена като обсъждане на подкрепа за конституционни промени.


Търси се нов министър на правосъдието


Часове след разпространяването на обявения за окончателен вариант на кабинета, който беше одобрен от ръководствата на петте партии в "Продължаваме промяната" - "Демократична България", източници от двете преговарящи формации обявиха, че ще има поне още една смяна - в Министерството на правосъдието. Тъкмо в този ресор заедно с Министерството на вътрешните работи позициите са най-ключови предвид тежките законови промени и войната с главния прокурор Иван Гешев.
До късно снощи кандидатът беше сегашният зам.-министър Емил Дечев, който е на поста още откакто начело на министерството беше Надежда Йорданова от "Демократична България" в кабинета "Петков".


Неофициално източници от ГЕРБ коментираха, че в партията неговата номинация не се приема, тъй като "срещу него има нещо". На този етап депутати от групата дори неофициално отказват да кажат какви са аргументите срещу Дечев.


ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" договориха кабинет (обновена)
ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" договориха кабинет (обновена)


Засега не е известно дали в последния момент няма да бъдат сменени и номинираните за министри на транспорта (Георги Гвоздейков) и на иновациите и растежа (Милена Стойчева), за които още снощи представител на ГЕРБ каза неофициално пред "Дневник", че не са окончателно съгласувани


По неофициална информация на "Дневник" от източници от преговарящите срещу предложения за министър на транспорта ГЕРБ няма нещо конкретно против извън общо изразеното желание в кабинета да няма политически лица. Срещу Стойчева пък представители и от двете преговарящи страни казват неофициално, че нямат против.


Като цяло и в ГЕРБ, и в "Продължаваме промяната" - "Демократична България" се смята, че промененият в сравнение с първоначалния на кабинет "Денков" от 2 май състав е "много по-добър вариант", казаха представители на формациите неофициално пред "Дневник". Причините са, че в бързината отпреди месец в партията на Кирил Петков и Асен Василев са наясно, че някои от предложенията за министри са били компромисни. В ГЕРБ пък са доволни, че много от политическите кадри на "Продължаваме промяната" са сменени.


Цял ден преговори и с ДПС


Още от рано сутринта в разговорите между ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" беше включена и ДПС, като по неофициална информация активно участие е взимал и санкционирания по глобалния закон "Магнитски" Делян Пеевски. Христо Иванов, съпредседателят на "Демократична България" (обединението от години настоява за съдебна реформа), реагира, че "ако е правилната, няма никакво значение с чии гласове".

В кулоарите на Народното събрание неофициално се коментираше и, че включването от ДПС тъкмо на Делян Пеевски е "проява на демонстрация" за ролята на партията в процеса. Преди година и половина ДПС сама предложи промени в конституцията.


След първата серия от разговори председателят на ДПС Мустафа Карадайъ смекчи заплахата на партията, че правителство между първите две политически сили ще доведе до бунтове като от 1997 г. и обяви, че няма да пречи на съставянето на кабинет. Карадайъ изрично каза, че с ДПС не са водени разговори за правителство и партията няма да има свои представители в него.


Асен Василев като (почти) "единственото отклонение"


Освен номинираните за премиери и вицепремиери "единственото отклонение" - както неофициално се изрази източник от преговарящите - в концепцията за експертно, политически неутрално правителство е номинацията на Асен Василев за министър на финансите.


На него "Продължаваме промяната" държи много, въпреки че коалиционните ѝ партньори в "Демократична България", както и ГЕРБ са на мнение, че заради недоверието между формациите политически представители, особено партийни лидери, са нежелателни. Неофициално обаче представители на партията на Бойко Борисов посочват, че са се съгласили Василев да е министър на финансите, за да "си изконсумира" резултатите от водените от него финансови политики в кабинета "Петков", предвид "множеството тежки решения", които се очаква да предстоят за бюджет 2023 г. Освен това в ГЕРБ се смята, че, ако Василев "стои отстрани" на процесите, ще използва възможността, за да критикува какво е можело да бъде направено, ако тъкмо той е министър на финансите.


Заради целта за по-скоро политически неутрален кабинет (приемлив и за ГЕРБ) обаче пък в хода на вчерашния ден (1 юни) за министерски номинации бяха сменени:

  • Румен Радев, зам.-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) за енергетиката (вместо Радослав Рибарски от "Продължаваме промяната");
  • Емил Дечев за правосъдието (вместо Милен Матеев от "Продължаваме промяната");
  • Галин Цоков за министър на образованието (вместо Генка Петрова-Ташкова, която според ГЕРБ "е близка до Денков - участвала е в най-много проекти във фармацията с него").

Директна политическа връзка има и при Андрей Цеков (от "Продължаваме промяната") за министър на регионалното развитие, както и при Зарица Динкова (от "Зелено движение") за министър на туризма. Въпреки това според информация на "Дневник" Андрей Цеков се смята за приемлив от ГЕРБ. За "Продължаваме промяната" обаче това може да се окаже неособено добър ход, тъй като той отговаря за развиването на структурите на партията и подготовката за местните избори отново се "оголва", посочват източници от партията.


Зарица Динкова се очаква да подаде оставка от Националния съвет на "Зелено движение" заради поетия ангажимент да бъде министър, но да остане член на партията. Тя има опит като единствено като зам.-министър на външните работи в две служебни правителства през 2021 г., но пък източник от "Зелено движение" твърди, че в нейна подкрепа са постъпили становища от асоциации в областта на туризма.


Кой откъде е


Според информация на "Дневник" сред най-трудно намерените министри е този на културата, като едва вчера се е стигнало до предложението за директора на Драматичен театър Пловдив Кръстю Кръстев. Били са обсъждани "какви ли не имена", включително това на сегашния министър на културата Найден Тодоров. По неофициална информация той би работил с Мария Габриел, но е поел ангажимент към президента Румен Радев да не участва в правителство между първите две политически сили.


В неофициални разговори представители на "Продължаваме промяната" - "Демократична България" дават противоречива информация чия номинация е Кръстю Кръстев. Някои твърдят, че е бил член на ДСБ Пловдив, други посочват, че е близък до ГЕРБ, но без да е точно известно защо.


По неофициална информация се смята, че предложението за Румен Радев за министър на енергетиката е дошло от "Продължаваме промяната", но е одобряван и в ГЕРБ. Причината е, че "има бизнес в Стара Загора", зависим от енергийния сектор, заради въглищните централи регион в страната. В сайта на АИКБ е посочено, че Радев е икономически директор на "Холдинг Загора", а на страницата на фирмата пише, че фирмата развива дейности в областта на металообработката, механообработката, текстил и шивашко производство, хотелиерство и ресторантьорство, строителни дейности.


Предложението за Кирил Вътев, собственик и управител на месопреработвателната компания "Тандем-В", за министър на земеделието също е направено от "Продължаваме промяната". Неофициално се смята, че Вътев (който смени Христо Даскалов от "Продължаваме промяната" като предложение) е бил предпочитаният вариант за този ресор още при първоначалния вариант на кабинет "Денков" от 2 май, но тогава е отказал. По неофициална информация от ГЕРБ е имало възражение срещу него, защото е дарител на "Продължаваме промяната" и "Демократична България".


Справка в платформата "Стража" (с данни за даренията до 2021 г.) сочи, че Кирил Вътев е правил по едно дарение на двете формации през 2021 г.:

  • 5 хил. лв. на "Волт", партия - мандатоносител на "Продължаваме промяната", когато не беше регистрирана като партия
  • 500 лв. на "Да, България", една от формациите (заедно с ДСБ и "Зелено движение") в "Демократична България".

По неофициална информация ГЕРБ много е държала да посочи номинацията за министър на вътрешните работи (Калин Стоянов). Той се смята за приемлив и в "Продължаваме промяната" - "Демократична България", защото е назначен за директор на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП), когато Бойко Рашков беше министър на вътрешните работи в първото служебно правителство на Румен Радев. Кариерното му израстване в системата обаче е по време на управлението на ГЕРБ.


Кога ще бъде върнат мандатът


Правителство "Денков - Габриел" може да бъде гласувано в Народното събрание следващата седмица, тъй като по конституция "Продължаваме промяната" - "Демократична България" трябва да го върне най-късно в 17 ч. на 5 юни.


През последните 48 часа в кулоарите на Народното събрание се обсъждат всякакви възможности и невъзможности за връщането му. Първо се говореше, че в израз на неодобрение към позицията на президента, че вторият мандат е дискредитиран, папката с министрите може просто да бъде внесена в деловодството на президентството, като отпадне личната среща с държавния глава. Според преподавателя по конституционно право доц. Наталия Киселова обаче мандатът трябва бъде върнат лично.


Процедурата изисква Денков да върне изпълнения мандат лично на президента
Процедурата изисква Денков да върне изпълнения мандат лично на президента

Неофициално представители на "Продължаваме промяната" казаха, че още днес ще обявят официално окончателните имена. Предвид продължаващите преговори с ГЕРБ обаче се смята и че се върви към връщане на мандата в крайния му срок. Освен това Румен Радев заминава в събота (3 юни) за встъпването в длъжност на преизбрания за президент на Турция Ердоган.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK