Атанас Славов е номиниран за правосъден министър в кабинета "Денков - Габриел"

Атанас Славов

© Юлия Лазарова

Атанас СлавовДепутатът юрист от "Продължаваме промяната - Демократична България" Атанас Славов ще бъде номиниран за правосъден министър в кабинета на двете формации.-


Това съобщи кандидатът за премиер Николай Денков.


Вторият управленски мандат ще бъде върнат на президента в 11 ч. в понеделник (5 юни), а от "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ обявиха, че дотогава нямат намерение да правят повече промени в договорените структура и състав на Министерския съвет, който ще предложат.
По неофициална информация кабинетът се очаква да бъде гласуван на извънредно заседание на Народното събрание във вторник (6 юни).


Специалистът по конституционно право Атанас Славов ще замени в списъка с кандидат-министрите Емил Дечев, за когото по-рано днес стана известно, че не е одобряван от ГЕРБ. Той е настоящ зам.-министър на правосъдието (на същата позиция беше и в кабинета на Кирил Петков), а преди това в продължение на близо 20 г. е бил съдия.


Ремонт на ремонта на кабинета: преговарящите договарят нови имена до последно
Ремонт на ремонта на кабинета: преговарящите договарят нови имена до последно

Кандидатурата на Славов е изненадваща, тъй като "Демократична България" до последно декларираше, че няма да има свои представители за кабинета "Денков-Габриел". Юристът е сред учредителите на "Да, България!" на Христо Иванов (част от "Демократична България) и член на ръководството на формацията.


За номинацията се разбра няколко часа, след като ръководствата на "Продължаваме промяната - Демократична България", ГЕРБ и ДПС обявиха след двучасов разговор, в който участваше и санкционираният за корупция по закона "Магнитски" депутат Делян Пеевски, че има постигнато мнозинство за конституционна реформа. "Славов е преподавател тъкмо по конституционно право и ще води разговорите по тази тема", обяви Николай Денков. За промяна в Конституцията са необходими най-малко 160 гласа, докато двете най-големи групи имат общо 132 народни представители.


Кой е Атанас Славов


Атанас Славов, 43 г., е юрист-конституционалист. Депутат е в последните четири парламента от името на "Демократична България".


Преподавател по публичноправни науки в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Доктор по право на Университета на Глазгоу и доктор по конституционно право на Софийския университет. Адвокат в гражданския сектор, пише в биографичната справка, публикувана в сайта на "Демократична България".


Славов беше съветник по конституционни въпроси на Христо Иванов, вицепремиер и правосъден министър (2014-2015 г.). Участвал е в екипа, подготвил промените в Конституцията през 2015 г., както и в подготовката на десетки законопроекти.


Проектокабинетът "Денков - Габриел"


Атанас Славов е единствената промяна в обявения в четвъртък вечер предварителен списък на кандидат-министрите, който беше гласуван от разширените ръководства на партиите в коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България". Съставът на проектокабинета "Денков - Габриел" изглежда така:


Министър-председател: Николай Денков/ Мария Габриел


Вицепремиер и министър на външните работи - Мария Габриел

 • Министър на финансите - Асен Василев (първоначално Василев беше обявен и за вицепремиер по еврофондовете - подробности - тук)
 • Министър на вътрешните работи - Калин Стоянов
 • Министър на отбраната - Тодор Тагарев
 • Министър на правосъдието - Атанас Славов
 • Министър на околната среда и водите - Юлиан Попов
 • Министър на енергетиката - Румен Радев
 • Министър на регионалното развитие и благоустройството - Андрей Цеков
 • Министър на земеделието и храните - Кирил Вътев
 • Министър на образованието и науката - проф. Галин Цоков
 • Министър на културата - Кръстю Кръстев
 • Министър на иновациите и растежа - Милена Стойчева"
 • Министър на икономиката и индустрията - Богдан Богданов
 • Министър на труда и социалната политика - Иванка Шалапатова
 • Министър на транспорта - Георги Гвоздейков
 • Министър на здравеопазването - проф. Христо Хинков
 • Министър на туризма - Зарица Динкова
 • Министър на електронното управление - Александър Йоловски
 • Министър на спорта - Димитър Илиев


Защитна клауза за администрацията


"Публична администрация, която връща доверието на гражданите на държавата" е сред приоритетите, записани в програмната декларация на бъдещия кабинет. В документа, прочетен от Мария Габриел, изрично се посочва, че

правителството "застава зад всеки един служител в администрацията, който отговаря на всички професионални и етични стандарти"


За изречението настояваха в изминалите дни от ГЕРБ, след като от думи на Асен Василев в разпространения миналата седмица запис от заседание на "Продължаваме промяната" се разбра, че партията обмисля чистка в държавната администрация. Думите му бяха посрещнати остро от Габриел, която заяви, че "страхът в администрацията е потресаващ".


"Гарантираме, че назначаването на всяка длъжност в държавната администрация, ще се извършва чрез конкуренция, основана на професионални качества, обективни критерии и процедурни правила", гласи програмната декларация.


В нея са посочени общо седем приоритета, сред които са: приемане на ключовите за реформите законопроекти; осигуряване прозрачност в работата на институциите и администрацията; гарантиране на ефективни и качествени услуги за гражданите и фирмите; ускоряване на цифровизацията в публичния сектор; изграждане на професионална и мотивирана администрация и гаранции за професионалното ѝ развитие;


Пред медиите Николай Денков повтори, че съставянето на ротационно правителство с ГЕРБ е "полезно за България", защото ще позволи да бъде приет държавният бюджет за 2023 г., както и останалите важни закони, залегнали в управленската програма на двете формации.


Затова поемаме този риск, но също така с ясното съзнание, че ако тези промени, за които се захващаме тръгнат в грешната посока, ние двамата ще си подадем оставката. 

Николай Денков,
кандидат за ротационен премиер

Денков допълни, че на срещите днес с ДПС двете политически сили са обсъждали как да бъдат подготвени промените в Конституцията, както и бъдещите смени в държавните регулатори. По думите му всичко ще става "публично, така че да няма скрити договорки", а номинациите ще се представят в Народното събрание. Денков обяви, че вторият ешелон на властта - зам.-министрите - ще бъдат подбирани по същия начин както и самите министри: по експертност и с общо съгласие между двете формации.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK