Коя е Иванка Шалапатова, предложена за министър на труда и социалната политика

Иванка Шалапатова

© Юлия Лазарова

Иванка ШалапатоваИзпълнителният директор на фондация "За нашите деца" Иванка Шалапатова е номинацията на "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ за министър на труда и социалната политика в кабинета, който бе предложен официално в понеделник (5 юни).


Тя има основно опит от неправителствения сектор, но и малко институционален - като зам.-министър на труда и социалната политика в служебното правителство, назначено от президента Росен Плевневлиев с премиер Марин Райков през 2013 г.


Шалапатова не фигурираше в кабинета, който "Продължаваме промяната - Демократична България" обяви на 2 май, че ще предложи, ако получи втория мандат. В него социален министър бе Иван Кръстев, сочен като предпочетен, защото е експерт. ГЕРБ се обяви срещу номинацията му с аргумента, че е "привърженик на Путин". Кръстев е сниман на шествието "Безсмъртен полк" през 2019 г. Той е и член на БСП, която не застава на страната на Украйна във войната, която започна Русия, а лидерът Корнелия Нинова тогава коментара, че от партията не са разрешавали Кръстев да влезе в този проектокабинет.
През 1997 г. Шалапатова започва работа в британската благотворителна организация "Европейски детски тръст" като административен сътрудник, а година по-късно поема ръководството на два екипа. През 2000 г. след конкурс заема позицията изпълнителен директор на британската организация, а след оттеглянето й става ръководител на неправителствената организация, която наследява всички ресурси от британските си основатели - Фондация "За нашите деца". Тя подкрепя уязвими български деца и техните семейства.


На 17 март тази година Шалапатова обявява, че трябва да се отдръпне от работата си във фондацията, за да се презареди, като за целта излиза в петмесечен творчески отпуск.


През 2018 г. Шалапатова е заместник-председател в междуведомствената работна група за изготвяне на проект на Национална стратегия за детето, а председател на работната група е тогавашният зам.-министър на образованието и настоящ депутат от ГЕРБ Деница Сачева, впоследствие социален министър. Работата по обсъждането и приемането на стратегията спря през 2019 г. след разпореждане на Бойко Борисов. Срещу нея бяха организирани протести с довод, че на социалните работници се дават нови правомощия да отнемат деца. Социалното министерство отхвърли твърденията, като посочи, че са фалшиви новини и манипулативни внушения.


Шалапатова е бивш вицепрезидент на Световната организация по приемна грижа и член на Борда на директорите на мрежа от над 80 неправителствени организации, повлияли на създаването на Конвенцията на ООН за правата на детето Child Rights Connect в Женева.В официалната й визитка пише още, че тя е магистър по българска и английска филология със специализации във Великобритания, Германия и Унгария. През август 2020 г. защитава докторска степен по социални науки с дисертация на тема "Политиките на ЕС за образование и грижа за деца в ранна възраст и прилагането им в България". Има сертификат по организационно развитие от Международния обучителен и изследователски център INTRAC в Оксфорд, Великобритания. Също така има специализации по мениджърски умения и компетенции в България. Омъжена, с две деца.


Запознайте се с още министри, предложени в кабинета "Денков - Габриел":


От месопреработването към политическата мелачка: кой е бъдещият министър на земеделието Кирил Вътев
От месопреработването към политическата мелачка: кой е бъдещият министър на земеделието Кирил Вътев


Момче от системата: кой е бъдещият министър на вътрешните работи Калин Стоянов
Момче от системата: кой е бъдещият министър на вътрешните работи Калин Стоянов

Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK