На живо

Процедурата по съставяне на кабинет е към края си, остава само гласуването в парламента

Процедурата по съставяне на кабинет е към края си, остава само гласуването в парламента

© Георги КожухаровКоалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" върна втория управленски мандат на президента Румен Радев, като предложи правителство с ротационни министър-председатели и 19 министри, сглобено заедно с победителя в последните избори - ГЕРБ.


Радев подписа без забавяне указа, с който предлага Народното събрание да обсъди и гласува кабинета. Това ще стане утре, на извънредно заседание, свикано от председателя на парламента Росен Желязков.


Двете най-големи групи разполагат с общо 132 гласа, с 11 повече от изискваното мнозинство от 121 в случай, че всички депутати са в пленарната зала. Това дава увереност на мандатоносителя, че кабинетът "Денков - Габриел" ще бъде одобрен безпрепятствено и България ще има редовен кабинет след десетмесечно прекъсване.


"Дневник" проследи политическите заявки около връщането на мандата, хронологията вижте в статията.

На живо

Панев не очаква депутати от ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" да гласуват против кабинет

Панев не очаква депутати от ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" да гласуват против кабинет

© Георги КожухаровСъпредседателят на "Продължава промяната - Демократична България" Владислав Панев заяви пред БНТ, че не очаква депутати на коалицията, както и такива от ГЕРБ, да гласуват против съставянето на правителство. Утре в парламента е гласуването на ротационния кабинет на Николай Денков и Мария Габриел. Според Панев няма индикации народни представители от двете формации да гласуват против или въздържал се. Той уточни, че дори и след гласуването на кабинета, ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" няма да си имат доверие, но най-важното било да се свърши важната за страната работа.

Кои са министрите в бъдещия кабинет

Дневник" представя ключовите министри от бъдещия кабинет, които не са публично известни.


"Досега 4 пъти отказвах да вляза в правителство. Но не можах да откажа на академик Денков" - така обяснява появата си в списъка с министри Кирил Вътев - утвърден производител на месни продукти "Тандем", пред изданието "Епицентър" в дните, когато списъкът не бе официално представен. Негова обаче е и репликата през 2014 г., когато казва, че "политиците живеят в един собствен, капсулован свят" и че "при правителството на ГЕРБ имаше тотален рекет, а при фирмите, работещи с ДДС, бе направо кошмар".


От месопреработването към политическата мелачка: кой е бъдещият министър на земеделието Кирил Вътев
От месопреработването към политическата мелачка: кой е бъдещият министър на земеделието Кирил Вътев


Калин Стоянов, който ще влезе в едно от най-трудните министерства в особено сложен момент - МВР, има над 20 години опит в системата. Започва от разузнавач в отдел "Икономическа полиция" в Бургас и стига през 2021 г. до директор на Главната дирекция "Борба с организираната престъпност".


Момче от системата: кой е бъдещият министър на вътрешните работи Калин Стоянов
Момче от системата: кой е бъдещият министър на вътрешните работи Калин Стоянов

Указът за правителството ще излезе в утрешния брой на "Държавен вестник"

Указът, с който президентът Румен Радев предлага на Народното събрание да гласува проектокабинета "Денков - Габриел" ще бъде обнародван в утрешния редовен брой на "Държавен вестник". Това се вижда от сайта на изданието, където още от днес се показва съдържанието на броя и указът фигурира в официалния раздел.


Това е и последната формална пречка пред гласуване на правителството в парламента, което е насрочено за 13 ч. утре.

Росен Желязков свика извънредно депутатите, за да гласуват кабинета

Росен Желязков

© Юлия Лазарова

Росен ЖелязковПредседателят на Народното събрание Росен Желязков е свикал извънредно заседание за вторник (6 юни) в 13 ч. Това се разбира от съобщение на сайта на парламента.


В дневния ред има три точки - одобряване на кандидат за министър-председател, на структурата и състава на Министерския съвет.


По-рано днес президентът увери, че възможно най-бързо ще подпише указа, с който предлага на парламента да гласува правителството, предложено от "Продължаваме-промяната - Демократична България" и ГЕРБ. Указът трябва да бъде обнародван в "Държавен вестник", като това може да стане в извънреден брой днес или в редовния утре сутрин.


Атанас Славов е номиниран за правосъден министър в кабинета "Денков - Габриел"
Атанас Славов е номиниран за правосъден министър в кабинета "Денков - Габриел"

За да бъде избран, кабинетът "Денков - Габриел" трябва да получи 121 гласа в случай, че всички народни представители се включат в гласуването. Групите на ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" разполагат с общо 132 гласа. "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" вече декларираха, че ще бъдат против. Засега единствена неясно още позиция е на ДПС, а партията вчера заяви, че решението ще бъде взето след връщането на мандата.

Бъдещият премиер даде заявка за нов проект на бюджет за 2023 г.

Бъдещият премиер даде заявка за нов проект на бюджет за 2023 г.

© Георги Кожухаров


Новото управление между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" ще предложи свой проект на държавен бюджет за 2023 г., обяви номинираният за първи премиер Николай Денков. От изказването му стана известно, че стремежът е той да бъде с по-нисък дефицит спрямо предложения от служебното правителство (6.4%).


"Обсъдихме, че трябва да се изтегли този бюджет, в максимално кратки срокове да се направи нормален бюджет, без този абсурден дефицит, тук няма никакво съмнение", коментира Николай Денков. Попитан дали стремежът ще е към дефицит от 3% (колкото трябва да бъде за присъединяване на България към еврозоната до началото на 2025 г.), Денков не потвърди: "Оставям на финансовия министър да си подготви бюджета, да събере информация. Това не е въпрос на политическо желание", каза Денков.


До 10 юни (приблизително) действа удължаването на миналогодишния бюджет. Министерството на финансите - след като се показа, че времето няма да стигне за приемането на нов бюджет - предложи да се приеме удължаване на удължаването. Засега то е прието едва на първо четене в ресорната комисия.


От коментарите на Николай Денков се разбра, че "Продължаваме промяната - Демократична България" смята да се заеме с промени в закона, с които да се ограничат правомощията на президента при назначаването на ръководството на службите за сигурност.

"Оказва се, че цялото разделение на властите не съществува. Всъщност службите са избрани в момента от един-единствен човек, това е президентът Радев през служебните правителства", каза Денков.


Още в края на 2022 г. "Продължаваме промяната" и Атанас Атанасов от "Демократична България" анонсираха промени в закони, с които шефовете на Държавна агенция "Национална сигурност", Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО), Служба "Военно разузнаване" (СВР) и на Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) да се назначават от Министерския съвет по предложение на министър-председателя вместо с президентски указ. Друга част от промените предвиждаше президентът да няма роля и при назначаването на главния секретар на МВР, а Национална служба "Охрана" да премине към военния министър. Президентът има право да назначава главния секретар на МВР от 2015 г. след промени в закона.


Няма как изпълнителната власт да си върши работата, ако не работи в синхрон със службите.

Николай Денков,
номиниран за премиер


"Трябва да има разделение: то може да бъде между изпълнителната власт и парламента, би могло да бъде между изпълнителната власт и президента. Там трябва да се намери най-доброто решение", каза Николай Денков.


Назначенията в ръководството на службите станаха отново актуална тема след изнесения запис от Национален съвет на "Продължаваме промяната", в който се чува съпредседателите Кирил Петков и Асен Василев да говорят за чистка в службите и държавната администрация и назначаването на "наши хора" в тях".


Изпиране, чистка, служби: как "Продължаваме промяната" трудно решава за управление с ГЕРБ (според записа)
Изпиране, чистка, служби: как "Продължаваме промяната" трудно решава за управление с ГЕРБ (според записа)


Президентът увери, че ще издаде максимално бързо указ за правителството

Акад. Николай Денков пристигна на "Дондуков" 2 придружен от лидерите на партиите в коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" - Кирил Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев.

© Юлия Лазарова

Акад. Николай Денков пристигна на "Дондуков" 2 придружен от лидерите на партиите в коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" - Кирил Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев.Получавайки втория управленски мандат, президентът Румен Радев увери, че ще издаде възможно най-скоро указа, с който ще предложи на Народното събрание да гласува правителството, предложено от "Продължаваме промяната - Демократична България".

Както и при връчването на мандата, Радев демонстративно избегна да се ръкува с кандидата за премиер Николай Денков.

При предаването на папката номинираният за министър-председател изрази надежда указът да бъде издаден без забавяне, а след това да има гладко предаване на властта от служебния на редовния кабинет, като подчерта, че страната има нужда да знае, че президент и правителство работят заедно за нея.


Румен Радев, който преди седмица призова този мандат да не бъде реализиран, отговори, че няма да се бави с указа, за да може проектоправителството да влезе за обсъждане в Народното събрание.

Президентът изрично, подчерта, че очаква там то да бъде "гласувано по съвест"

Репликата му идва ден, след като "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ обявиха, че нямат съмнения в подкрепата на всички 132-ма депутати от двете групи. България има нужда от институции, които да работят за укрепване на сигурността, за справедливост и срещу корупцията, за суверенитета на страната и евроинтеграцията, каза още Радев.


Срещата между президента и мандатоносителя приключи за няколко минути.

Малоброен, но шумен протест пред президентството преди връщането на мандата

Малоброен, но шумен протест пред президентството преди връщането на мандата

© Юлия ЛазароваМалоброен, но шумен протест е свикан на площада пред сградата на президентството.


Телевизионните камери показаха 10 - 15 души със свирки, знамена и плакати с надпис "Шарлатани". Те посрещнаха с освирквания съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков при влизането му. В сблъсък с полицията влезе мъж, облечен в одежди на духовник.


"Шарлатани" беше думата, с която президентът нарече Кирил Петков и Асен Василев, извинявайки се, че с назначаването им за министри в служебен кабинет е дал началото на политическата им кариера. На протеста беше и един от лидерите на неуспялата за влезе в парламента коалиция "Левицата!" - Мая Манолова.


Мая Манолова.

© Юлия Лазарова

Мая Манолова.

"Бяха изтощителни десет месеца": кабинетът "Донев" се похвали с постижения

В рамките на 20 минути, без никакви обсъждания и единодушно служебното правителство прие отчет за работата си в изминалите четири месеца.


"Бяха изтощителни десет месеца" - с тези думи премиерът Гълъб Донев откри извънредното заседание, на което представи отчета. Формално той е за последните четири месеца - от февруари 2023. В почти същия състав обаче Донев и министрите му управляват от август миналата година.


Като първи свой успех премиерът подчерта, че е бил върнат "центърът за взимане на решения където е мястото му - в България". "В последните дни всички говорят за държавата. Мислете за хората, те са държавата. Не мачкайте и пречупвайте хората, този модел вече не работи", заяви Донев.


Политическата арогантност вече е демоде

Гълъб Донев,
служебен премиер


Като постижения на правителството Гълъб Донев обяви още:

 • Провеждането на предсрочните парламентарни избори през април
 • Овладяване на цените
 • Съществен напредък в сферата на инвестициите и икономиката
 • Активни действия срещу престъпността, включително домашното насилие
 • Подготвяне на законопроекти по Плана за възстановяване и устойчивост
 • Активна работа за приемане на България в Шенген, включително със страните, които се обявиха против - Австрия и Нидерландия
 • Работа за влизане в еврозоната

Заседанието можете да видите във видеото:


Служебното правителство отчита работата си в последните четири месеца

Гълъб Донев

© Велко Ангелов

Гълъб ДоневМинистър-председателят Гълъб Донев свиква открито извънредно заседание на Министерския съвет, на което ще представи доклад за резултатите от работата на служебния кабинет в периода 3 февруари - 5 юни, съобщи правителствената пресслужба.

Кабинетът на Гълъб Донев управлява фактически от 2 август 2022 г., но формално беше назначен от президента за последно в началото на февруари 2023 г. - след поредния неуспех да се формира редовен кабинет и насрочването на последните засега предсрочни парламентарни избори за 2 април 2023 г.

Съставът на Министерския съвет остана почти без промяна - единственият нов министър беше министърът на културата Найден Тодоров, който наследи на поста Велислав Минеков.


Откритото заседание ще започне в 10 часа. Можете де го проследите в "Дневник".

Единствената неизвестна за гласуването остава ДПС

Заседание на 49-ото народно събрание, Делян Пеевски, Мустафа Карадайъ

© Георги Кожухаров

Заседание на 49-ото народно събрание, Делян Пеевски, Мустафа КарадайъСлед постигнатото споразумение между двете най-големи парламентарни групи - на "Продължаваме промяната - Демократична България" и на ГЕРБ, правителството може да разчита на комфортно мнозинство за одобрението си. Двете групи разполагат с общо 132 гласа, което е с 11 над нужните 121 за взимане на решение в Народното събрание.


Очаква се "против" да гласуват "Възраждане", БСП и "Има такъв народ".


Неизвестна засега остава позицията на ДПС. Първоначално след размразяване на преговорите между "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ движението заплаши, че ако първите две политически сили сформират правителство, ще се повторят бунтовете от 1997 г. След включването на ДПС в разговорите за конституционна реформа, ръководството на партията си смени позицията и обяви, че няма да пречи за избирането на кабинет. В преговорите участва и депутатът Делян Пеевски, санкциониран по "Магнитски", което предизвика въпроси и реакции, а в неделя Лена Бориславова от "Продължаваме промяната" го определи като провокация.


Карадайъ и Пеевски обещаха ДПС да не пречи за кабинет и да подкрепя промени в конституцията
Карадайъ и Пеевски обещаха ДПС да не пречи за кабинет и да подкрепя промени в конституцията

В неделя (4 юни) пресцентъра на партията съобщи, че решението за това как ДПС ще гласува за кабинета "Денков" ще бъде взето след връщането на мандата на държавния глава.

Очаква се нов сблъсък между президента и кандидата за премиер

Румен Радев

© Велко Ангелов

Румен РадевВръщането на мандата вероятно ще премине при нова размяна на остри реплики между президента Румен Радев и кандидата за премиер Николай Денков.


Преди седмица при връчването на папката Румен Радев демонстративно не се ръкува с Денков, въпреки че винаги досега е правил това с идващите при него представители на парламентарни групи. В изявлението си пред камерите пък коментира разпространения запис от заседание на "Продължаваме промяната" и заяви, че не смята за целесъобразно да връчи на партията мандат "заради торпилирането на българския суверенитет, наклеветяването и планираната чистка в службите и държавната администрация, заявката за вмешателство в изборите и дискредитирането на лидерите на европейските институции и името на България".


Протестът срещу Румен Радев: Неговият глас е този на Путин, преведен на български (видео)
Протестът срещу Румен Радев: Неговият глас е този на Путин, преведен на български (видео)

Радев нарече мандата дискредитиран и настоя парламентарна група да не го оползотворява. Няколко дни по-късно - след като беше обявено постигането на съгласие за кабинет с ГЕРБ - президентът отново атакува: "Не очаквам целувката между Борисов и Петков да роди нещо друго освен отвращение, а то не води до доверие и устойчиви решения." Думите му предизвикаха протести под прозорците на "Дондуков" 2, в които той беше обвинен, че прокарва интереси на Русия в страната и пречи на съставянето на кабинет.

Кабинетът: няколко политици и (не)познати експерти

Асен Василев

© Юлия Лазарова

Асен ВасилевПравителството, което Николай Денков ще предложи, включва експертни фигури, но и ярки политически лица, сред които най-силно се откроява съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев. Одобряването му за финансов министър беше едно от неподлежащите на обсъждане условия на партията по време на преговорите.


В петък в състава на кабинета изненадващо беше добавено името на юриста конституционалист доц. Атанас Славов от "Демократична България". До последно коалицията настояваше, че няма да има свои представители в кабинета, а Славов е член на ръководството на "Да, България" на Христо Иванов (част от "Демократична България"). В неделя Иванов обясни, че за включването на Славов са настоявали и "Продължаваме промяната", и ГЕРБ. Ето всички номинации:


Министър-председател: Николай Денков/ Мария Габриел


Вицепремиер и министър на външните работи - Мария Габриел

 • Министър на финансите - Асен Василев (първоначално Василев беше обявен и за вицепремиер по еврофондовете - подробности - тук)
 • Министър на вътрешните работи - Калин Стоянов
 • Министър на отбраната - Тодор Тагарев
 • Министър на правосъдието - Атанас Славов
 • Министър на околната среда и водите - Юлиан Попов
 • Министър на енергетиката - Румен Радев
 • Министър на регионалното развитие и благоустройството - Андрей Цеков
 • Министър на земеделието и храните - Кирил Вътев
 • Министър на образованието и науката - проф. Галин Цоков
 • Министър на културата - Кръстю Кръстев
 • Министър на иновациите и растежа - Милена Стойчева
 • Министър на икономиката и индустрията - Богдан Богданов
 • Министър на труда и социалната политика - Иванка Шалапатова
 • Министър на транспорта - Георги Гвоздейков
 • Министър на здравеопазването - проф. Христо Хинков
 • Министър на туризма - Зарица Динкова
 • Министър на електронното управление - Александър Йоловски
 • Министър на спорта - Димитър Илиев

Николай Денков ще занесе папката на "Дондуков" 2

Акад. Николай Денков, номиниран за министър-председател през първите девет месеца на правителството на "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ, ще бъде на "Дондуков" 2 точно в 11 ч., за да върне папката с управленския мандат, която получи преди седмица. По информация на "Дневник" е имало обсъждания дали той да не бъде придружен от другия ротационен премиер - Мария Габриел (ГЕРБ), но било решено да е сам.


В папката ще бъде поставен лист, на който са описани структурата и съставът на бъдещия Министерски съвет. След този момент промени в тях не може да се правят.

Следващата стъпка на конституционната процедура е президентът да подпише указ, с който предлага на Народното събрание да одобри бъдещия редовен кабинет. Гласуването може да се осъществи една след обнародването на указа в "Държавен вестник", като вариантите са два: да се изчака редовния брой на вестника, който трябва да излезе във вторник (6 юни), или да бъде пуснат извънреден брой още днес.


Който и от двата варианта да бъде избран, парламентът ще може да гласува кабинета "Денков - Габриел" във вторник, каквото е желанието на двете най-големи групи. Това означава, че председателят на Народното събрание Росен Желязков трябва да свика депутатите на извънредно заседание, защото редовните пленарни дни са от сряда до петък.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK