Бъдещият премиер даде заявка за нов проект на бюджет за 2023 г.

Бъдещият премиер даде заявка за нов проект на бюджет за 2023 г.

© Георги Кожухаров


Новото управление между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" ще предложи свой проект на държавен бюджет за 2023 г., обяви номинираният за първи премиер Николай Денков. От изказването му стана известно, че стремежът е той да бъде с по-нисък дефицит спрямо предложения от служебното правителство (6.4%).


"Обсъдихме, че трябва да се изтегли този бюджет, в максимално кратки срокове да се направи нормален бюджет, без този абсурден дефицит, тук няма никакво съмнение", коментира Николай Денков. Попитан дали стремежът ще е към дефицит от 3% (колкото трябва да бъде за присъединяване на България към еврозоната до началото на 2025 г.), Денков не потвърди: "Оставям на финансовия министър да си подготви бюджета, да събере информация. Това не е въпрос на политическо желание", каза Денков.


До 10 юни (приблизително) действа удължаването на миналогодишния бюджет. Министерството на финансите - след като се показа, че времето няма да стигне за приемането на нов бюджет - предложи да се приеме удължаване на удължаването. Засега то е прието едва на първо четене в ресорната комисия.


От коментарите на Николай Денков се разбра, че "Продължаваме промяната - Демократична България" смята да се заеме с промени в закона, с които да се ограничат правомощията на президента при назначаването на ръководството на службите за сигурност.

"Оказва се, че цялото разделение на властите не съществува. Всъщност службите са избрани в момента от един-единствен човек, това е президентът Радев през служебните правителства", каза Денков.


Още в края на 2022 г. "Продължаваме промяната" и Атанас Атанасов от "Демократична България" анонсираха промени в закони, с които шефовете на Държавна агенция "Национална сигурност", Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО), Служба "Военно разузнаване" (СВР) и на Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) да се назначават от Министерския съвет по предложение на министър-председателя вместо с президентски указ. Друга част от промените предвиждаше президентът да няма роля и при назначаването на главния секретар на МВР, а Национална служба "Охрана" да премине към военния министър. Президентът има право да назначава главния секретар на МВР от 2015 г. след промени в закона.


Няма как изпълнителната власт да си върши работата, ако не работи в синхрон със службите.

Николай Денков,
номиниран за премиер


"Трябва да има разделение: то може да бъде между изпълнителната власт и парламента, би могло да бъде между изпълнителната власт и президента. Там трябва да се намери най-доброто решение", каза Николай Денков.


Назначенията в ръководството на службите станаха отново актуална тема след изнесения запис от Национален съвет на "Продължаваме промяната", в който се чува съпредседателите Кирил Петков и Асен Василев да говорят за чистка в службите и държавната администрация и назначаването на "наши хора" в тях".


Изпиране, чистка, служби: как "Продължаваме промяната" трудно решава за управление с ГЕРБ (според записа)
Изпиране, чистка, служби: как "Продължаваме промяната" трудно решава за управление с ГЕРБ (според записа)


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK