Иван Гешев поиска имунитетите на още двама депутати

Иван Гешев поиска имунитетите на още двама депутати

© Юлия ЛазароваГлавният прокурор Иван Гешев е внесъл в Народното събрание, по предложение на Софийската районна прокуратура, искане за сваляне на имунитетите на депутатите с инициали В.В. и А.Г., съобщава до медиите държавното обвинение. По всяка вероятност става дума за депутатите от "Възраждане" Веселин Вешев и Ангел Георгиев.


За В.В. прокуратурата съобщава, че е бил избран за общински съветник. Случаят на Веселин Вешев е такъв: бил е общински съветник във Варна, преди да стане депутат. За А.Г. се съобщава, че е избран за депутат в 47-ото Народно събрание, какъвто е случаят с Ангел Георгиев.


В съобщението от прокуратурата се посочва, че срещу двамата има обвинителен акт за нанасяна на лека телесна повреда срещу орган на реда или контролен орган, медик или служител, както и за нарушаване на обществения ред. Прокуратурата посочва, че наказателното производство е спряно на 9 декември 2021 г., тъй като А.Г. е избран за депутат, а В.В. за общински съветник.
След края на 47-ия парламент (на 1 август 2022 г.) делото не е възобновено, защото В.В. продължава да се ползва с имунитет, "а за изясняване на фактическата обстановка и правилното разглеждане на делото, същото следва да се гледа с участието на двамата подсъдими", посочва прокуратурата. В началото на април 2023 г. двамата отново са избрани за депутати и съответно отново имат имунитет.


По-късно в позиция до медиите от "Възраждане" подчертават, че двамата народни представители не се притесняват и сами ще си дадат имунитета, защото били невинни.


Иван Гешев вече поиска имунитета на лидера на ГЕРБ и настоящ депутат Бойко Борисов. Досега той и партията му смятат, че нито Борисов, нито който и да било друг депутат трябва да се отказва от имунитета си, защото са на мнение, че прокуратурата действа политически. Гешев поиска имунитета и на вече бившия депутат от "Продължаваме промяната - Демократична България" Радостин Василев за това, че се смята, че е заплашвал и принудил свой бивш колега от "Има такъв народ" да се откаже от депутатското си място.


Софийската градска прокуратура предложи Гешев да поиска свалянето на имунитета на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, но главният прокурор отказа с аргумента, че искането "не е достатъчно мотивирано и не е придружено с необходимия обем материали".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK