Кирил Петков няма да се откаже веднага от депутатския си имунитет

Кирил Петков няма да се откаже веднага от депутатския си имунитет

© Георги КожухаровСъпредседателят на "Продължаваме промяната" и депутат в 49-ото Народно събрание Кирил Петков няма да се откаже веднага доброволно от имунитета си, става известно от негова позиция във "Фейсбук". "Ще изчакам да се състави и заработи комисия в Народното събрание, пред която да бъдат представени всички факти и доказателства, за да могат всички българи да видят ясно и нагледно как българската прокуратура се използва за политически натиск. В деня ПРЕДИ комисията да вземе решението си, ще се откажа от имунитета си доброволно, защото знам, че няма от какво да се страхувам", сочи публикацията на Кирил Петков.


Реакцията на Петков идва, след като по-рано във вторник (6 юни), когато в Народното събрание се очаква да се гласува кабинетът "Денков - Габриел", прокуратурата предложи главният прокурор Иван Гешев да поиска имунитета на Петков заради досъдебно производство, свързано с двойното (канадско) му гражданство и встъпването му в длъжност като министър на икономиката в служебно правителство на Румен Радев през 2021 г. Преди повече от две години прокуратурата вече отказа да се занимава с декларираното гражданство на Кирил Петков.


Инфографика: Как се стигна до кабинета "Денков - Габриел"
Инфографика: Как се стигна до кабинета "Денков - Габриел"


Главният прокурор тепърва трябва да реши дали да се съобрази с искането на софийската районна прокуратура. Ако Иван Гешев внесе в Народното събрание искане за свалянето на имунитета на Кирил Петков, правилникът на парламента предвижда, че, ако даденият народен представител не го даде доброволно (чл. 136. ал. 5), искането на прокуратурата трябва да се разгледа от парламента. Тоест Народното събрание трябва да вземе решение за имунитета на даден народен представител. Изхождайки от това, наскоро председателят на парламента Росен Желязков (ГЕРБ) предложи комисия да обсъжда въпроса с поискания имунитет на Радостин Василев. В предложението му се посочваше комисията да е от 12 души (по двама от всяка партия), но не беше уточнен срок, в който да работи. За Василев комисия няма да се наложи да се сформира, защото той се отказа доброволно от него в последния момент.
"До прокурорите и службите за сигурност: не разбрахте ли, че сме решени да направим цялостна реформа в съдебната система и в овладените български служби и че не може да ни спрете или уплашите", пише още Петков във "Фейсбук". Представители на "Продължаваме промяната" заявяват в социалната мрежа подкрепа за лидера си: "Голям зор на прокуратурата да изкара всички маскари. Но страшно няма. След толкова време това е всичко, което имат", написа Лена Бориславова. "Това е отмъщението на Гешев за започнатата съдебна реформа", гласи част от публикация на депутата Венко Сабрутев. "Представяте си колко няма за какво да се хванат от 7-те месеца управление, щом отново претоплят историята с гражданството", пише депутатът Йордан Терзийски.


Главният прокурор Иван Гешев вече внесе искания за свалянето на имунитета на лидера на ГЕРБ и настоящ депутат Бойко Борисов заради разследването за къща в Барселона, известно като Барселонагейт", но Борисов обяви, че няма да се откаже от имунитета си. Гешев поиска имунитетите и на депутатите от "Възраждане" Ангел Георгиев и Веселин Вешев, като от партията обявиха, че те ще ги дадат доброволно.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK