Денков представи кабинета и предупреди, че се задават трудни дни

Денков представи кабинета и предупреди, че се задават трудни дни


Кандидатът за премиер Николай Денков представи пред депутатите структурата и състава на правителството си. В началото той предупреди, че до необичайната формула на кабинет с ротационни премиери се е стигнало заради тежката ситуация в страната в опит да се избегнат поредни избори. Сред приоритетите на правителството си той посочи:

  • Да внесе спешно бюджет с 3% дефицит и без вдигане на данъците
  • Да работи за влизане в еврозоната и Шенген
  • Да реализира вече уточнената законодателна програма, включително конституционната реформа за съдебна реформа.

Денков повтори, че кабинетът ще направи всичко необходимо за влизане в Шенген още тази година, като сред мерките за това посочи контрол на границите, промени в службите. За влизане в еврозоната обеща бюджети с нисък дефицит и гарантирани социални разходи, борба с инфлацията, както и активна кампания срещу дезинформацията по въпроса с приемането на еврото.


Сред приоритетите на кабинета бъдещият премиер посочи достъпност и прозрачност на цените на електроенергията. Обеща подпомагане на българския бизнес и засилване на контрола върху изразходване на субсидиите. Допълни, че правителството си поставя за цел България да получи втория транш по Плана за възстановяване и устойчивост и работа за наваксване на изоставането в работата за следващите етапи.

"Детската ми мечта не е била да бъда премиер на държава в тежка политическа и икономическа криза и разделено общество. Поемам този риск с ангажимента, че ако приоритетите бъдат подменени или тръгнат в грешна посока, ще подам оставка", заяви Николай Денков.


В представянето кандидат-премиерът на няколко пъти подчерта колко много разчита на Мария Габриел, която в първите девет месеца ще бъде вицепремиер. Подчерта, че няма по-подходящ партньор на европейските институции за реализация на основните ни приоритети на страната - Шенген и еврозоната, от доскорошния еврокомисар.


Денков представи с по няколко думи всяка от номинациите за министри. Изрично подчерта, че няма съмнение, че възпитаникът на "Харвард" Асен Василев може да се справи с тежката ситуация с бюджета и да вкара България в еврозоната на 1 януари 2025 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK