Финалът на дебата: от "преврат до "комични епитети"

Костадин Костадинов

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Костадин КостадиновВ заключително изказване лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви съставянето на кабинета за "кадифен държавен преврат", проведен от посолството на САЩ в България. "Не обсъждаме кабинет на България, а кабинета на американския посланик", заяви Костадинов. Изказването му очевидно е било планирано за финал на дебата в парламента - то беше поискано секунди след като председателят Росен Желязков обяви край на обсъжданията и така ги поднови.


Председателят на проруската националистическа партия заяви, че 14 от фигурите в бъдещото правителството са свързани пряко или косвено с американската държава, като обясни, че те са учили в американски университети, работили са за американски организации или са получавали грантове от американски фондации.


Костадинов предрече кратък живот на кабинета "Денков - Габриел" и отново обвини евроатлантическото мнозинство, че мами българите, като иска да вкара държавата в еврозоната, без да изчака референдума за това кога да се въведе единната европейска валута. Той обвини партиите, които стоят зад бъдещото правителство, в държавна измяна.


В отговор Николай Денков обвини "Възраждане", че не коментират кандидатите за министри, защото нямат какво да кажат. Етикетите, че някой не може да стане министър, защото е завършил американски университет, са комични. Имаме и министри от московски университети, това подобрява ли визитките им, попита риторично той.


"Вие действате на принципа, че колкото е по-зле за България, толкова по-добре за нашето ръководство", заяви Денков и обвини партията, че цели да взриви съгласието в парламента.


Денков благодари на БСП за съветите, които дават за съставяне на правителство. Попита ги обаче риторично колко пъти в последните години са получили мандат за съставяне на кабинет и какъв е бил резултатът.


Тошко Йорданов от "Има такъв народ", който разполагаше с едва три секунди за изказване коментира: "Този кабинет? Асен Василев", и слезе от трибуната.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK