Христо Иванов: Ще сбъркаме, ако приемем, че политическата криза ще се реши с избор на кабинет

Христо Иванов: Ще сбъркаме, ако приемем, че политическата криза ще се реши с избор на кабинет

© ДневникСъпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов обяви от трибуната, че избирането на правителство няма да реши тежкия проблем на България, защото има далеч по-тежък проблем за преодоляване - кризата на обществения договор в страната. За целта той призова за съгласие между партиите в парламента и заяви готовността на партията си да говори с всички по тази фундаментална тема, включително с БСП и "Възраждане".


В изявлението си Иванов няколко пъти се върна към темата на обществения договор, популяризирана от Жан-Жак Русо, и повтори, че решението е единствено в съгласие.


"Ако приемем, че просто ако изберем правителство, ще решим политическата криза, ще сбъркаме. Съединението на гласовете, което ни предстои да направим, стъпва на множество компромиси, а конструкцията на изпълнителната власт е сложна и непозната досега", каза Иванов.


Той добави, че кризата, която има да се решава, е криза на самия обществен договор. Причината за нея е, че преходът от руска колония към пълноценна демокрация така и не е бил извършен докрай: "Базовият механизъм на държавата беше счупен, а изборите спряха да произвеждат доверие. Мотото на парламента вече започва да изглежда като "Разединението прави силата" и всичко това се случва на фона на най-сложната геополитическа ситуация от поколения."


Иванов очерта четири големи приоритета пред България:

  • Ново начало на правосъдието
  • Рестартиране на регулаторите и институциите за борба с корупцията
  • Постигане на консенсус по ключовите моменти на изборния процес
  • Изчистване и модернизиране на службите и системата за сигурност

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK