Христо Иванов: Готов съм да поема политическа отговорност при провал

Христо Иванов, председател на "Да, България"

© Юлия Лазарова

Христо Иванов, председател на "Да, България"Всички, които участваме в това политическо решение, правим тежък компромис и залагаме на него всичко. Особено лидерите. И трябва да кажа, че аз съм готов да поема своята политическа отговорност при провал", каза от трибуната на Народното събрание председателят на "Да, България" Христо Иванов. Партията му е една от трите (заедно с ДСБ и "Зелено движение") в обединението "Демократична България".


Заявката на Христо Иванов дойде по време на дебатите преди избирането на кабинета "Денков - Габриел", за който подкрепа дадоха групите на ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България" и двама от ДПС (Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски). Иванов повтори заявките си, че на страната е необходимо редовно управление, за да развие европейския си път, както и за да направи промени в конституцията за реформиране на Висшия съдебен съвет (ВСС) и прокуратурата.


Колкото и да си високи рисковете, ние просто нямаме право да не опитаме. Съдете ни по резултатите. Нека да опитаме и Бог да ни е на помощ

Христо Иванов,
председател на


Смята се, че има мнозинство за такива промени, за които "Демократична България" настоява от години, след като в края на миналата седмица ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС преговаряха часове наред в парламента.
Попитан как приема, че разговорите за съдебна реформа са се водили тъкмо с ДПС, при това с Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски, Иванов отговори: "Това са реалностите, в които живеем и работим. Това не е нещо, което ние сме договаряли, искали, планирали. Кой ни посреща от политическа партия, с която разговаряме, не е нещо, което ние определяме. Декларирал съм многократно, че за констоитуциннаата реформа ще говорим с всеки".


На въпрос какво означава, че ще поеме отговорност, Иванов отговори: "Ще поема отговорност, ако конституционната реформа не е това, което се очаква. Как се носи политическа отговорност мисля, че всички знаем."


Христо Иванов пред "Дневник": Трябва ни правителство на конституционната реформа
Христо Иванов пред "Дневник": Трябва ни правителство на конституционната реформа


Възможностите за политическа отговорност са три: да подаде оставка като председател на партията си, да изтегли министъра от "Да, България" (Атанас Славов, на правосъдието) или да оттегли парламентарната подкрепа за правителството. Депутатите от "Да, България" в парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" са 13.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK