Психиатър в кабинета: Кой е новият министър на здравеопазването проф. Христо Хинков

Христо Хинков

© Надежда Чипева, Капитал

Христо Хинков"Психичното здраве на българина се влошава и реакцията от страна на държавата, на обществото, на институциите понякога е твърде бавна. Самата дума "обсебен" означава, че някой те изважда от твоята автономност, твоята идентичност и те вкарва в себе си. "


Диагнозата звучи правдива и всеки може да намери различни примери, дори и не всички да попадат точно в полето на обсесиите, а да са свръхемоции, предизвикани от актуалната политическа ситуация. Тя е дадена през август миналата година от проф. Христо Хинков в интервю за БНР, който няколко месеца преди това управляваше в продължение на 8 години Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА). Беше сменен от здравния министър Асена Сербезова в кабинета "Петков".


Сега проф. Хинков се завръща вече като министър отново в правителство с мандата на "Продължаваме промяната", като той беше предложен още в първоначалния състав преди завъртането на мандатите. Той има и институционален, и клиничен опит. А специалността му - "психиатър" - даде повод за коментари, че от такъв имат нужда и правителството, и нацията.
През годините, Хинков коментира проблемите на психиатричната помощ и подценяването й, затова сега се очаква че освен всички други спешни реформи в сектора, няма да бъде пренебрегната и тази.


"Организацията на психиатричната помощ е много неравномерно разпределена в страната. Психиатърът трудно може да работи и да практикува в едно малко отдалечено градче. За да се повиши достъпът до психиатрична помощ, в този процес трябва да бъдат включени и личните лекари", коментира в същото интервю пред националното радио миналото лято.


На 6 юни при поемането на поста министър на здравеопазването, той коментира, че "абсолютно вярно е, че здравеопазването не трябва да има цвят, защото когато политиката се намеси в нещо, което е общочовешко, тогава нещата не вървят". Каза още, че ще прегледа внимателно всички проекти, започнати досега и след като "са вложени средства, пари и усилия", те трябва да бъдат завършени, а не спрени.


Искам да направя от министерството на болестите, министерство на здравето. Да се борим за профилактика, за промоция на здравето и мисля, че имам разбирането на финансовия министър. Така че се надявам да успеем.

проф. Христо Хинков ,
при встъпване в длъжността министър


Откъм отбора на "Демократична България"


Хинков е сред експертите, за които е посочено, че ще работят по политиките при официалното обявяване на обединението "Демократична България" ("Да, България", ДСБ, "Зелено движение") през 2018 г.


"Аз не съм изявен политик. Член съм на ДСБ, но никога не съм бил активен политически. Напълно съм наясно, че в момента приоритетите за страната са над политическите пристрастия и това е една естествена реакция на двете големи партии. Всички останали, които са против този "неестествен съюз", както твърдят опонентите, всъщност не мислят за бъдещето на България", коментира Хинков пред "Нова телевизия" на 2 юни.


Добавя, че има проблеми, които чукат на вратата и ако не бъдат решени сега, нещата могат да излязат извън контрол за страната.


Той е и сред споменатите имена в разпространения от Радостин Василев запис от заседанието на Националния съвет на "Продължаваме промяната", където Николай Денков казва, че е бил питан дали ще може да бъде разчиствано в министерството. Затова и във "Фейсбук" бившият здравен министър от ГЕРБ Костадин Ангелов обвини Хинков, че се готви "да разчисти". В отговор Хинков заяви, че е имал претенции единствено да назначи свои заместник-министри. Пред "Нова телевизия" каза, че няма да има реваншизъм в действията му.


Пред БТА изброява приоритетите си: намаляване на доплащането за лечение, спиране на роенето на болници, профилактика и обществено здраве, национална детска болница и др. Според него реформите в здравеопазването трябва да се правят "без резки движения".


Приех, защото не можех да откажа. Нещата са много сериозни в здравеопазването. Нямам претенции, че мога да ги оправя, но виждам, че има леко дръпване от тази гореща тема и горещ картоф, което представлява българското здравеопазване.

проф. Христо Хинков


Специалност "Психиатрия"


Хинков е роден на 25 март 1953 г. в София. Завършва медицина през 1980 г. Започва трудовия си път като участъков лекар в Ботевград, след което работи в психиатричната болница в Нови Искър, където придобива специалност "психиатрия". През 1988 г. печели конкурс като научен сътрудник в първа психиатрична клиника на Медицинска академия, но след една година напуска и работи в продължение на 10 г. като консултант психиатър в Институт за спешна помощ "Пирогов".


През 1997-1999 г. е назначен в Министерство на здравеопазването като началник отдел проекти, а от 1999-2001 заема поста на заместник-директор на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), като отговаря за обучението и човешките ресурси в институцията.


През 2001 г. напуска касата и започва работа в Националния център по обществено здраве и анализи, където защитава докторска дисертация. През 2014 г. е назначен за директор на НЦОЗА. Понастоящем е професор в Дирекция "Психично здраве и превенция на зависимости" в центъра.


Специализирал е в Белгия, Нидерландия, Дания, Япония, САЩ. Участвал е в редица проекти и програми, свързани със здравеопазването и здравната реформа. Един от възстановителите на Българския лекарски съюз през 1990 г. Автор е и на множество публикации в областта на общественото здраве, здравната реформа и психично-здравната проблематика.


Текст на проф. Хинков по повод изявите на лидера на "Атака" през 2013 г.:

Болен ли е Волен?
Болен ли е Волен?


През 2022 г. излиза от печат и неговата монография "Българската тревожност".


Българинът е много повече балканец отколкото европеец (по отношение на тревожността), най-малкото защото не признава своите психични разстройства, отказва да се лекува и да ходи на психиатър и подсъзнателно ги свежда до соматични нива, които го убиват.

проф. Христо Хинков


Рокаджия със свой фестивал


От няколко години д-р Хинков прави и частен рок фестивал в своята наследствена къща във великотърновското село Къпиново, съобщава изданието "Янтра днес". В началото на септември в дома му се събират приятели, като на импровизирана сцена в двора излизат само непрофесионалисти, които се отдават на страстта си към рока.


Хардлайнери на вечерите под звездите са музикантите от група "Рестарт", чийто китарист и вокал е самият д-р Хинков. Членовете на бандата свирят кавъри на групи като "Led Zeppelin", "Rolling Stones" и "Deep Purple". Групата вече има оборудвано студио в мазето на д-р Хинков в кооперацията му в София, където репетират редовно поне веднъж седмично. Изявява се и на други рок фестивали.Запознайте се с още министри от кабинета "Денков - Габриел" :


От месопреработването към политическата мелачка: кой е бъдещият министър на земеделието Кирил Вътев
От месопреработването към политическата мелачка: кой е бъдещият министър на земеделието Кирил Вътев


Момче от системата: кой е бъдещият министър на вътрешните работи Калин Стоянов
Момче от системата: кой е бъдещият министър на вътрешните работи Калин Стоянов


Коя е Иванка Шалапатова, предложена за министър на труда и социалната политика
Коя е Иванка Шалапатова, предложена за министър на труда и социалната политика

Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK