"Възраждане" се похвали с над 470 хил. валидни подписа за референдума им срещу еврото

"Възраждане" се похвали с над 470 хил. валидни подписа за референдума им срещу еврото

© Велко АнгеловПроруската партия "Възраждане" съобщи на брифинг в Народното събрание, че Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) е приключила проверката на събраните подписи за референдума за запазване на българския лев и е установила наличието на над 470 хил. валидни подписа.


С приключването на този етап от процедурата следва Народното събрание да се произнесе в срок до три месеца. Гласуването е формално, тъй като по закон при събрани над 400 хил. подписа депутатите се задължават да насрочат референдум, без да обсъждат предложението, припомни организационният секретар на "Възраждане" Деян Николов.


Референдумът за еврото: дъвка за изборни балончета
Референдумът за еврото: дъвка за изборни балончета


"Очакваме официалния протокол от ГРАО, след това подписката трябва да мине през съответните комисии за разглеждане и да влезе в пленарната зала за гласуване, като там парламентът ще има право да прави само леки редакции, без да променя смисъла на въпроса и най-вече датата", разясни Николов следващите стъпки. По негови изчисления до 7 юли Народното събрание трябва да излезе с решение за провеждане на референдум, тъй като подписката е внесена в парламента на 7 април. Той добави, че според текстовете в закона, ако в предстоящата една година след излизането на решението предстоят избори, то референдумът трябва да се проведе с тях, което става с указ на президента. Според него първата възможност за провеждането на референдум са местните избори на есен.
Тази хипотеза би могла да се осъществи, ако преди насрочването на датата за референдума въпросът не бъде атакуван пред Конституционния съд. Засега няма официални позиции на партиите дали биха оспорили допустимостта на въпроса, но изискването е поне една пета от депутатите (48 души) да внесат такава жалба. Право да сезират Конституционния съд имат и Министерският съвет, върховните касационен и административен съд и главният прокурор.
Конституционният съд трябва първо да се произнесе по допустимостта на искането, а след това - по същество. След окончателното произнасяне на съда президентът разполага с още един месец от обнародването на решението на Народното събрание да определи датата на референдума. Самото допитване може да се насрочи между два и три месеца след датата на обнародване.


"Възраждане" внесе 590 хил. подписа за референдум срещу еврото, какво предстои
"Възраждане" внесе 590 хил. подписа за референдум срещу еврото, какво предстои

От "Възраждане" смятат, че дори и Конституционният съд да бъде сезиран, въпросът "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствената официална валута в България до 2043 г.?" ще издържи. Според Николов може да се дискутира единствено неговата законосъобразност, тъй като Законът за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление забранява произнасяне по въпроси, уредени във вече приети и ратифицирани международни договори.


"Поставянето на референдум на въпрос до коя година да запазим българския лев е напълно законосъобразно", смята Николов.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK