Пеевски след среща с Кирил Петков: Обсъждахме конституционната реформа

Пеевски след среща с Кирил Петков: Обсъждахме конституционната реформа

© Георги КожухаровДПС и "Продължаваме промяната - Демократична България" провеждат нова серия от разговори за конституционната реформа. За това съобщи санкционираният по "Магнитски" депутат от ДПС Делян Пеевски, който бе забелязан да излиза заедно с Йордан Цонев от стаята на зам.-председателя на парламента Никола Минчев, където се срещна със съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.


Първоначално Пеевски не пожела да коментира срещата и заяви: "Няма нищо да ви кажем сега. Говорихме по същите теми, по които и в петък - за конституционната реформа". След това обаче отново беше спрян от журналисти и тогава допълни:


"Разговаряме за конституционната реформа, нали това беше смисълът да подкрепим правителството", каза той. Добави, че в момента се обсъждат идеите на ДПС за промени в конституцията, а след това предмет на дискусия ще бъде законопроектът на "Продължаваме промяната - Демократична България".
"От всички проекти ще направим един, който заедно да внесем", заяви той.


Кирил Петков не пожела да коментира срещата си с Пеевски.


ДПС поиска включването на Пеевски в комисията за конституционните промени
ДПС поиска включването на Пеевски в комисията за конституционните промени


Във вторник именно Пеевски бе един от двамата депутати от ДПС, които гласуваха за кабинета "Денков - Габриел" (другият бе лидерът на партията Мустафа Карадайъ). След вота двамата обясниха, че са гласували за обещаната конституционна реформа и че ще бъдат активни участници от името на ДПС в специалната парламентарна комисия, която ще обсъжда текстовете. По-късно на сайта на парламента се появи проекторешение, в което се предлага член на комисията по конституционни въпроси да стане Делян Пеевски, който да заеме мястото на Гюнер Ахмед.

Проекторешението беше включено в програмата за работата на парламента още тази седмица, като бе записано под осма точка. В началното на пленарното заседание по предложение на депутата от ДПС Хамид Хамид обаче депутатите гласуваха да издърпат точката и промяната ще бъде гласувана още днес. "За" разглеждането ѝ по-напред гласуваха ГЕРБ-СДС, един депутат от "Продължаваме промяната - Демократична България", "Възраждане", ДПС и трима от "Има такъв народ". "Против" гласуваха "Продължаваме промяната - Демократична България", БСП, четирима от "Има такъв народ" и независимият депутат Радостин Василев.


Миналата седмица Пеевски се включи в преговорния екип на ДПС по темата за съдебната реформа. В кулоарите на Народното събрание неофициално се коментираше, че участието му е "проява на демонстрация" за ролята на партията в процеса. Формално депутатът, който е санкциониран за корупция по глобалния закон "Магнитски", е редови член на парламентарната група на движението, но неофициално е сочен като една от най-влиятелните фигури в партията. След тези разговори от движението обявиха, че няма да пречат за съставянето на правителство между "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ, за да дадат време на парламента да осъществи промени в конституцията.


Карадайъ и Пеевски обещаха ДПС да не пречи за кабинет и да подкрепя промени в конституцията
Карадайъ и Пеевски обещаха ДПС да не пречи за кабинет и да подкрепя промени в конституцията

Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK