ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ" с косвена подкрепа от "Възраждане" пратиха Пеевски в конституционната комисия

ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ" с косвена подкрепа от "Възраждане" пратиха Пеевски в конституционната комисия

© Георги КожухаровС гласовете на ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и косвена подкрепа от "Възраждане" Делян Пеевски беше избран да бъде част от комисията за конституционни въпроси. С гласуваното решение Делян Пеевски заема мястото на колегата си от ДПС Гюнер Ахмед.


Последно в 44-ото Народно събрание (от 2017 г. до 2021 г.) Делян Пеевски беше член на парламентарна комисия: по земеделието и храните, по икономическа политика и туризъм. През 2013 г. Пеевски беше член на комисията по правни въпроси, както и на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.


До малко преди темата за включването на Делян Пеевски в комисията, която ще обсъжда промени в конституцията Кирил Петков от "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС обсъждаха реформите при закрити врати. Дотук се стигна след като в деня, в който беше официално обявен съставът на кабинет "Денков - Габриел", ДПС - заедно с Пеевски - беше включена в разговорите между ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България", но само за целите на промени в конституцията. Председателят Мустафа Карадайъ обяви, че партията му няма да пречи на сформирането на правителство и в деня на гласуването на кабинета поиска включването на Пеевски в конституционната комисия.


Какво беше мнозинството
Общо в подкрепа на Делян Пеевски гласуваха 109 души. Против бяха 67, а осем души се въздържаха.За да е прието решението, трябва гласовете "за" да са повече от тези "против" и "въздържал се". Гласуването за Пеевски беше следното:

  • ГЕРБ: 64 "за", 1 "против" (общо депутатите са 69)
  • "Продължаваме промяната - Демократична България": 50 "против", 8 "въздържал се" (общо депутатите са 59, тъй като четирима отидоха в изпълнителната власт и местата им още не са заети)
  • "Възраждане": депутатите на партията не се включиха в гласуването (общо са 37)
  • ДПС: 34 "за" (общо депутатите са 36)
  • БСП: 16 "против" (общо депутатите са (23)
  • "Има такъв народ": 11 "за" (всички 11 депутати на "Има такъв народ" бяха в залата и са гласували)
  • Нечленуващият в парламентарна група Радостин Василев не участва в гласуването

Или с други думи: при общо 75 депутати, гласували с "против" и "въздържал се", ако депутатите на "Възраждане" бяха участвали в гласуването и бяха против, Пеевски можеше и да не стане част от комисията по конституционни въпроси. Причината е, че гласовете щяха да са: 112 общо "против" и "въздържал се" срещу 109 "за". Сред въздържалите се бяха лидерите на "Продължаваме промяната - Демократична България".


В кулоарите на парламента Костадинов даде неясно обяснение за гласуването на "Възраждане": "Няма да участваме в гласуването и на другите председатели на комисии", каза партийният председател. На уточнение от "Дневник", че Пеевски беше предложен за член, не за председател, Костадинов демонстративно поиска въпрос от българска медия. Колега от "Нова телевизия" повтори въпроса на "Дневник" и Костадинов отговори, но отново неясно: "Това правителство е делегитимирано". Заяви, че и при друго искане за промяна в парламентарните комисии "Възраждане" няма да участва в гласуването.


Дебатът


Дебатът в пленарната зала беше използван основно от "Възраждане", за да атакува "Продължаваме промяната - Демократична България", че се съюзила с ДПС. Депутатът Цончо Ганев припомни, че Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ подкрепиха кабинета "Денков - Габриел" (символно, защото и без техните гласове ГЕРБ и новата коалиция в парламента имаха мнозинство): Това е брак по сметка. Съвсем нормално е да дойде време да се плаща сметката", каза Цончо Ганев.


В същия дух се изказа и Тошко Йорданов от "Има такъв народ". Призова номинацията на Пеевски да бъде подкрепена, за да бъде в една комисия със съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, като пропусна факта, че Иванов не е член на конституционната комисия. "Аз не съм член на тази комисия, защото аз съм политически лидер. Политически лидер, когато влезе в една комисия, създава определен риск разговорът да се политизира повече отколкото е минимално необходимо", каза Христо Иванов.Той повтори, че за промени в конституцията (за реформа на Висшия съдебен съвет и прокуратурата) "Продължаваме промяната - Демократична България" ще търси подкрепата и на "Възраждане", и на БСП, и на "Има такъв народ". Досега разговори с тези политически формации за конституционни промени не е имало.

"Ако не създадем условия за една независима съдебна власт, която не е просто бухалка, взета от ръцете на едни и отишла в ръцете на друг, а реално имаме независим съд и политически неутрална прокуратура, просто ще се плюем и обвиняваме в корупция, къде с основания, къде без. Единственото, което ще направим, е да досринем парламентарната република. Единственият изход е да имаме институции, които да се произнасят, тези теми да бъдат извадени от политическия дебат и по тях да се произнася независим съд, по сезиране от политически неутрална прокуратура", каза Христо Иванов.

"Това нещо трябва да го правим заедно. То не е просто функция на изискването на конституцията за свръхмнозинства, когато става дума за нейни изменения. Не е просто някаква аритметика. Трябва да го правим заедно, защото трябва да ангажира максимално широка представителност.


Христо Иванов: Готов съм да поема политическа отговорност при провал
Христо Иванов: Готов съм да поема политическа отговорност при провал

Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK