В парламента отново се стигна до пререкания между "Възраждане" и Явор Божанков

В парламента отново се стигна до пререкания между "Възраждане" и Явор Божанков

© Георги КожухаровПри опит на депутата от "Продължаваме промяната - Демократична България" Явор Божанков да се изкаже от трибуната на парламента отново се стигна до напрежение, породено от "Възраждане". Макар и този път да нямаше физически сблъсъци, както преди седмица, председателят на парламента Росен Желязков (ГЕРБ) отстрани лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов от заседанието.


Тъй като Костадинов не се подчини на наложеното наказание, Желязков прекрати предсрочно работния ден на депутатите. Преди това Желязков наложи наказание порицание на шестима представители на проруската националистическа формация.


Какво стана


Явор Божанков първо поиска да обясни защо не е подкрепил решението за включване на депутата от ДПС Делян Пеевски в конституционната комисия, но само при появата му, без да е казал нещо, депутатите от "Възраждане" се скупчиха пред трибуната. За да не се повиши напрежението, председателят на парламента първо обяви почивка.
То обаче просто се пренесе в кулоарите на Народното събрание. Първо Кирил Петков заяви, че действията на "Възраждане" са, за да не разберат избирателите ѝ, че е подкрепила (макар и косвено, но решаващо) Делян Пеевски за член на комисията по конституционни въпроси.


Петков влезе в стаята на "Възраждане", а секунди след това лидерът на партията покани журналистите също да влязат вътре. Пред медиите Костадинов настоя Петков да напусне, а той му обясни, че никой не може да попречи на народен представител да се изказва от трибуната.


Двамата се надвикваха, Петков напусна стаята на "Възраждане" и нарече поведението на лидера ѝ просташко и невъзпитано. "Нас не ни е страх от такива хулигани и аз съм готов да бъда в стаята с 30 от тях, ако трябва", коментира Петков.


Костадинов повтори заявката, че партията му няма да допусне Явор Божанков и Манол Пейков от "Продължаваме промяната - Демократична България" да се изказват от парламентарната трибуна, защото се били "делигитимирали със своите простащини".


Продължение след почивката


След подновяване на заседанието Желязков наложи наказание "порицание" на депутатите от "Възраждане" Георги Георгиев, Деян Николов, Емил Янков, Стоян Таслаков, Славчо Крумов, Костадин Костадинов. Явор Божанков отново поиска думата, но "Възраждане" отново се скупчи пред трибуната.


Чу се, че според Костадин Костадинов "тези лица оскверняват трибуната и нямат право да са тук, представляват единствено и само американския посланик".

Председателят на парламента отговори: "Това, което правите, е противоконституционно. Нямате право да лишавате народен представител от правото да представлява своите избиратели. Квалификациите не са за тази зала. Ред не се създава чрез безредие".


До физически сблъсъци в 49-ото Народно събрание се стигна миналата седмица, когато в декларация от "Продължаваме промяната - Демократична България" Явор Божанков нарече Костадин Костадинов и Цончо Ганев от "Възраждане" "меки китики". Седемнайсет души получиха наказания. Още тогава "Възраждане" се закани, че всеки път, когато Божанков и Манол Пейков от коалицията излязат да говорят от трибуната, ще им пречат.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK