"Не стана добре": Христо Иванов и ДПС в сблъсък за Пеевски и конституцията (обновена)

"Не стана добре": Христо Иванов и ДПС в сблъсък за Пеевски и конституцията (обновена)

© Юлия ЛазароваОт трибуната на Народното събрание съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов и Йордан Цонев от ДПС влязоха в сблъсък за участието на Делян Пеевски в комисията по конституционни въпроси. Вчера той стана неин член с гласовете на ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и с решаващото неучастие на "Възраждане" в гласуването.


Иванов призова да се реконструира комисията по конституционни въпроси с обяснението, че опитите за разбирателство са крехки и лесно могат да бъдат нарушени, когато има провокации. Цонев му отговори, че ДПС няма да преосмисли участието на Пеевски в комисията, защото тъкмо той разработил предложенията на партията за промени в конституцията, анонсирани преди година и половина. Депутатът, бизнесмен и санкциониран по глобалния закон "Магнитски" за корупция защити себе си в кулоарите на парламента и каза, че "те не могат да бъдат морални съдници на когото и да било".


Иванов срещу Цонев и Пеевски


"Вчера станахме свидетели на попълването на конституционната комисия. Не стана добре. Една парламентарна група каза, че подхожда към този въпрос на майтап. Друга се отрича от това, че с нейното неучастие стана този избор. Колегите от ГЕРБ не знам дали така си представят конструирането на мнозинствата в този парламент: а-ла-карт, шведска маса, както се казва, и то точно в тази компания. Това ли е борбата със себе си, за която иначе много уместно говорите", каза Христо Иванов.


Процесът, който тук трябва да се случи, не може да бъде така, все едно всичко си е както обичайно

Христо Иванов,
съпредседател на
По думите му първоначално след вчерашното гласуване е смятал "Продължаваме промяната - Демократична България" да се изтегли от процеса, но впоследствие решил, че "може би не сме били достатъчно диалогични, убедителни, за да убедим всички, че трябва да подходим към това като към нещо изключително, не като просто попълване на някакъв състав, на някаква комисия".

"Необходима е много сериозна реконструкция на базата, на която стъпва нашето правосъдие. Това започва с конституционните промени, които, надявам се, ни предстои да разгледаме. След това ние предстои да попълним реконструирания Висш съдебен съвет и инспектората към него, и то по начин, по който има шанс да убеди обществото, че даваме ново начало", каза Иванов.


В отговор Йордан Цонев от ДПС отрече партията му да била подкрепяла главния прокурор Иван Гешев и била заставала зад системни промени. Цонев повтори, че от 2022 г. партията има предложения за промени в конституцията. Те бяха представени преди време, беше и напомняно за съществуването им, но не и официално внесени в Народното събрание. В четвъртък (8 юни) ДПС публикува предложенията си за промени в конституцията на сайта си.


"Знаете ли кой е в основата на този проект, господин Иванов? Господин Пеевски е в основата. И ще бъде господин Пеевски в тази комисия, защото той направи този анализ с нашите специалисти и затова ще бъде направено, независимо от активистите ви във "Фейсбук", каза Йордан Цонев.


Реформата ще бъде направена от този парламент, с участието на ДПС и на Пеевски. Това не е инат, не е и изпиране, защото няма какво да перем

Йордан Цонев,
ДПС


Цонев се закани, че ако се върви към съдебна реформа и "изчистване на лекетата от политическата дреха", трябвало това да стане, без да се поставят условия. В кулоарите на парламента Пеевски повтори думите на Цонев:


"Наше право е да решаваме кой участва в конституционната комисия и ако искат да участват в конституционната реформа, така ще бъде. Най-малкото господин Христо Иванов може да бъде съдник", коментира Пеевски.


Атака от "Има такъв народ", заявка от "Възраждане"


Тошко Йорданов от "Има такъв народ" използва възможността да атакува "Продължаваме промяната - Демократична България", като говори за "брак" между коалицията, ГЕРБ и ДПС. Визира избирането на редовно управление между първите две политически сили и разговорите с ДПС за промени в конституцията.


Лидерите на "Продължаваме промяната - Демократична България" не са против Пеевски в конституционната комисия
Лидерите на "Продължаваме промяната - Демократична България" не са против Пеевски в конституционната комисия

"Ние ще показваме кой ви е парапетът във връзката, кой ви е младежът и каква любов въртите, където се съберете", каза зам.-председателят на "Има такъв народ".


По темата се включи и председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов, но започна с позиция, че не "Демократична България" е давала заявки за реформи в съдебната система, а неговата. Костадинов поиска "Продължаваме промяната - Демократична България" да преосмисли разговорите за конституционни промени с ДПС и вместо това да предпочете "Възраждане".


"Големият въпрос е с кого ще предпочете "Продължаваме промяната - Демократична България" да прави конституционна реформа: "Възраждане" или ДПС. Трети вариант няма", каза Костадин Костадинов.


Според БСП "Продължаваме промяната - Демократична България" е употребена


С изказване от трибуната на парламента председателят на БСП Корнелия Нинова първо атакува "Продължаваме промяната - Демократична България", че е приет механизъм за разследване на главния прокурор, че е договорила правителство с ГЕРБ и че е разговаряла с ДПС за съдебна реформа.


"От "Продължаваме промяната - Демократична България" осъзнахте, че ви употребиха: че реформата ще се сведе до "вместо Гешев - Пешев" и че вие нямате контрол върху този процес. Предложението за промяна в конституцията е опит за изход. Едната тенденция е този Висш съдебен съвет да избере новия главен прокурор. Но той се владее от други сили, а не от реформаторските, които искате промяна. Искате през конституцията да промените Висшия съдебен съвет, за да има нов избор, да имате контрол и да участвате в избора на нов главен прокурор", каза Нинова. Председателят на социалистите обаче не каза нито дума къде стои сега БСП в разговора за промени в конституцията с цел промени във ВСС и на прокуратурата.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK