В промените на Пеевски за конституцията ДПС зачерква разследването на главния прокурор от съдия

Движението извади проекта си, обявен още в началото на миналата година в Брюксел

© Велко Ангелов

Движението извади проекта си, обявен още в началото на миналата година в БрюкселЗачеркване на приетия преди седмица в Наказателно-процесуалния кодес (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ) механизъм за разследване на главния прокурор от съдия; неотчитане на разликите във функциите на съда и прокуратурата; приравняване по статут на председателите на двете върховни съдилища и главния прокурор; игнориране на препоръката на Венецианската комисия във Висшия съдебен съвет (ВСС) да преобладават съдиите, избрани от съдии.


Това са най-очебийните моменти от проекта за изменение на конституцията, който ДПС публикува на страницата си в четвъртък (7 юни). За него новоизбраният член на конституционната комисия Делян Пеевски заяви в сряда (6 юни), че на тази основа ще се готви общият им проект с "Продължаваме промяната" - "Демократична България" (ПП-ДБ). Това е същият проект, който Мустафа Карадайъ оповести от Брюксел на 1 февруари м.г.


В четвъртък от изказване на зам.-председателя на партията Йордан Цонев се разбра, че "в основата на разработката на този проект" е Пеевски. Този аргумент беше използван при защитата защо е важно той да бъде в комисията, а самият санкциониран по "Магнитски" депутат вече втори ден е активен в срещи по темата в парламента и дори в изказвания пред медии, пред които обяви, че ще обединят всичко в един проект, а тези които искат да правят промени, ще трябва да приемат неговото участие.
Как и дали е възможно да се изготви общ проект от различни, дори противоположни идеи за структуриране на управляващия орган на съдебната власт - Висшият съдебен съвет (ВСС), предстои да се разбере. Но от изявленията на Пеевски и на Йордан Цонев се разбира, че се сгъстяват облаците над т. нар. конституционна реформа, без която не е възможна съдебната.Ще се счупи ли "чадърът": идеите на партиите за съдебната реформа
Ще се счупи ли "чадърът": идеите на партиите за съдебната реформа


Вместо ВСС с две колегии, два отделни съвета - на съда и на прокуратурата


Вместо сегашната структура на един ВСС с две колегии - съдийска и прокурорска, проектът предвижда два отделни съвета:
- Съвет на съдиите, който да се състои от 13 членове, седем от които се избират пряко от съдиите и шестима от Народното събрание
- и Съвет на прокурорите - също да е от 13 членове, шест от които се избират пряко от прокурорите, един пряко от следователите, и шестима от Народното събрание.

"В една от препоръките на Венецианската комисия се казва, че съдиите трябва да са повече от половината. Затова ние предлагаме седем от членовете във Висшия съвет на съдиите да се избират от съдийската гилдия, а шест от Народното събрание с мнозинство от две трети", разясни Карадайъ преди година и половина.


Предложен е "инспекторат на съдебната власт", който ще следи за нарушения и на двата съвета.


От Брюксел ДПС обяви идеите си за разследващ главния прокурор и други промени в конституцията
От Брюксел ДПС обяви идеите си за разследващ главния прокурор и други промени в конституцията


Предлага се сегашните членове по право на ВСС - председатели на двете върховни съдилища и главният прокурор, да не участват в съветите.


Не е поставено условие парламентарната квота да не включва магистрати, конкретно прокурори, което означава, че те пак могат да преобладават в прокурорския съвет и да прокарват волята на главния си ръководител и без да е член на съвета.

За сравнение, проектът за промени в конституцията на "Демократична България", внесен в 45-ия парламент през април 2021 г., предвижда осем от членовете на Висшия съдебен съвет да се избират пряко от съдиите от различните нива на съдилищата, а петима - от Народното събрание с мнозинство две трети от народните представители.


Така ще се изпълни препоръката на Венецианската комисия за реално мнозинство на съдиите, избрани от съдии.


Главният прокурор да се разследва от прокурор, еднакво с председателите на върховните съдилища


Най-видно неглижиране на тезата, многократно изтъквана и от Венецианската комисия, че съдебната власт реално е съдът като генералния арбитър и той не бива да бъде приравняван с прокуратурата, се вижда от поставянето редом с главния прокурор на председателите на двете върховни съдилища при носене на отговорност при данни за престъпление. "При наличие на данни за извършено престъпление от общ характер от председателя на Върховния касационен съд (ВКС), председателя на Върховния административен съд (ВАС) и главния прокурор, Съветът на прокуратурата определя на основата на случаен подбор независим прокурор с не по-малко от 25 години стаж като магистрат измежду прокурорите от Върховна касационна прокуратура", гласи предложение на ДПС за нов член в конституцията.


Предвижда се независимият прокурор да осъществява разследването и да участва в съдебното производство в случаите на повдигнато обвинение.


Тази идея зачерква изцяло приетия в НПК и ЗСВ механизъм за разследване на главния прокурор, който предвиждаше съдия ад хок измежду съдии от ВКС временно да бъде назначаван за изпълняващ длъжността прокурор, който ще има правомощия да разследва главния прокурор и неговите заместници.


Премахва се правомощието на главния прокурор за надзор за законност, но остава за методическото ръководство


Надзор за законност се тълкува открай време различно - според прокуратурата тя може да упражнява това правомощие спрямо всички институции и събития в държавата, включително дали с правилните цветове са боядисани пешеходните пътеки. Според тясното тълкуване обаче надзорът е само в рамките на прокурорската дейност, например когато лично до главния прокурор дойде сигнал от граждани, организации и др. с молба той да реагира по конкретен случай, който долните инстанции са решили неправилно според сигнала.


Това правомощие се премахва в проекта на ДПС.


Да не могат да се възобновяват дела, които вече са прекратени, произтичало от премахването на надзора за законност, според коментара на проекта в сайта на ДПС и това се сочи в контекст на положителен ефект от промяната на член 126, ал. 2 на конституцията.


Въвежда се право на индивидуална жалба до Конституционния съд за противоконституционност на закон, нарушаващ права и свободи, като тя се дава чрез Върховния касационен и Върховния административен съд, когато другите съдебни органи при разглеждане на правните спорове откажат да приложат пряко конституционните норми. За право на гражданите на индивидуални жалби до КС са се обявявали всички парламентарни партии досега и без да са представяли проекти за промени на конституцията.


Двойното гражданство да не пречи на кандидати за министри и депутати


С мотив, че конституцията прокламира равенство на гражданите, ДПС предлага да отпадне изискването само за българско гражданство при кандидатстване за постове на министри и за депутати. Предлага се и да отпадне изискване за гласуване по настоящ адрес на местни избори и за европарламент. Тоест българите в чужбина да си гласуват от местопребиваването - например да можеш от Одрин или Измир да гласуваш за кмет на Девин или Исперих.


"Спорим" и "Разбрахме се": Христо Иванов и ДПС продължават разговорите за конституционна реформа
"Спорим" и "Разбрахме се": Христо Иванов и ДПС продължават разговорите за конституционна реформа


ДПС пише в сайта си, където качи проекта, че той е бил представен миналата година и на Вера Юрова, зам.-председател на Европейската комисия по ценности и прозрачност, и получил нейното одобрение.


При представянето на проекта през февруари 2022 г., Карадайъ обясни, цитиран от сайта "Епицентър", че за проекта са взети предвид мненията на експерти, делата и мотивите в решенията на Европейския съд за правата на човека, становищата на Венецианската комисия, докладите и препоръките на еврокомисията.


Тогава беше съобщено, че в изготвянето му са участвали бившият конституционен съдия и преподавател в Софийски университет проф. Пламен Киров и неговият екип, както и други бивши членове на Конституционния съд.


До 8 юни никой не беше съобщавал, че Пеевски е работил по проекта.


"Не стана добре": Христо Иванов и ДПС в сблъсък за Пеевски и конституцията (обновена)
"Не стана добре": Христо Иванов и ДПС в сблъсък за Пеевски и конституцията (обновена)

Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK