БСП внесе проекторешение за сваляне на имунитета на Бойко Борисов (допълнена)

БСП внесе проекторешение за сваляне на имунитета на Бойко Борисов (допълнена)

© Юлия ЛазароваПредседателят на БСП Корнелия Нинова обяви в кулоарите на парламента, че парламентарната група ще внесе проекторешение за свалянето на имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Той бе поискан от главния прокурор Иван Гешев на 2 юни във връзка с досъдебно производство, известно в медиите като "Барселонагейт", по което са събрани доказателства за пране на пари. Борисов от своя страна категорично отказа сам да се откаже от имунитета си.


"Петдневния срок изтече и никой нищо не прави. (...) След като той (Бойко Борисов - бел. авт.) няма доблестта сам да си го даде, а председателят на парламента и мнозинството тупат топката и го крият, ние поемаме инициативата да внесем този проект на решение", изложи мотивите си Нинова, цитирайки в подкрепа на тезата си срокът, посочен в правилника за работата на парламента.

Според него обаче, ако народен представител не се откаже сам имунитета си, искането на главния прокурор и приложените към него данни се разглеждат от Народното събрание, което се произнася с решение не по-рано от 5 дни след постъпване на искането, т.е. няма краен срок, в който парламентът да трябва да вземе решение.


Лидерът на социалистите допълни, че БСП са се запознали с практиката на парламента в миналото да се образува анкетна комисия за свалянето на депутатски имунитет, но посочи, че тогава те са били създавани със срок между 3 и 7 дни. Заради изтеклия запис от заседанието на "Продължаваме промяната", в който се говори за сформирането на такава, тя допуска, че ако сега има предложение за създаване на временна комисия, то ще бъде за срок поне от 6 месеца, в който "да се тупа топката за да изпере някой политик". По думите ѝ, ако все пак постъпи предложение, което да се занимае с казуса, БСП ще гласува "против".

На въпросния запис се чува как депутатите на "Продължаваме промяната" обсъждат стратегията си, ако имунитетът на Борисов бъде поискан. Към онзи момент това бе само хипотеза и прокуратурата не беше се задействала по въпроса. При обсъжданията Асен Василев уверява колегите си, че няма да им се наложи да гласуват, тъй като според него Христо Иванов бил дал идея да се въведе европейска практика като в европарламента, "което значи, че поне 6 месеца ще се влачи имунитетът на Бойко в някаква комисия, в която се разглеждат всички доказателства - лист по лист и перо по перо"."Очевидно създаването на такава комисия не е да разкрие истината, а да спаси Борисов от наказателно преследване. По-лесният и по-бързият начин да се разкрие истината е той сам да си даде имунитета", повтори още веднъж Нинова.

Малко по-късно депутатът от БСП Иван Ченчев направи предложение в зала проекторешението да бъде разгледано още днес. Водещият заседанието Никола Минчев го отклони с аргумент, че преценката какво трябва да се случи е на председателя на Народното събрание Росен Желязков. Той трябва да вземе решение дали проектът да бъде разпределен на комисия или да бъде гледан директно в пленарна зала.


Изявлението на Нинова дойде малко след като парламентарната група на БСП се качи в деловодството на Народното събрание, за да се запознае с материалите по делото. Те бяха внесени на части от главния прокурор, а обемът им по думите на Нинова е над 600 страници. Част от тях съдържат протокол за претърсване и изземване на имот, одобрен с определение от Софийски градски съд, с който са иззети множество веществени доказателства - документи и електронни устройства.


Нинова обясни, че за да получи достъп до документите, е поискала писмено разрешение от председателя на парламента Росен Желязков, въпреки че по думите ѝ материалите не били с гриф "Секретно". Допълни, че тъй като писмото е било подписано само от нея и зам.-председателя на парламента Георги Свиленски, само те са получили разрешение да се запознаят с тях. Определи тази практика като "нетрадиционна" и "много странна" и призова Желязкова да даде достъп на всички депутати до документите, без да се налага да искат разрешение.


В четвъртък (8 юни) депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" и бивш министър на вътрешните работи Бойко Рашков също се оплака, че депутатите нямат достъп до документите. "Аз се поинтересувах мога ли да се запозная с тези материали, но се оказа, че в момента не мога, защото те не са осигурени за запознаване на народните представители. Нямам обяснение, вероятно утре или вдругиден ще стане ясно това. Не ми се вярва парламентът да изпадне в ролята на прокуратурата и да поставя исканията за снемане на парламента "на трупчета", каза той.ГЕРБ: Нинова е секретарка на г-н Гешев


От ГЕРБ побързаха да реагират на думите на Нинова, като за говорител бе изпратен депутатът Маноил Манев. Той обвини лидера на социалистите, че играе двойна роля и се изявява като "секретарка на г-н Гешев".


"Не ви ли прави впечатление, че бутонът "ENTER" работи от г-н Гешев. Г-жа Корнелия Нинова стои, стои и като някой й натисне бутончето, започва да играе ролята на асистентка на г-н Гешев например. Излиза и започва да развива неговите тези", каза Манев и определи Нинова като "изключително добра парламентарна актриса".


Той обвърза днешното изказване на Нинова с отказа на БСП да даде подкрепа за правителство с първия мандат на ГЕРБ, като намекна, че и двете се дължат на натиск от прокуратурата. Решението на БСП дойде само няколко часа след като главният прокурор Иван Гешев обяви, че няма сам да напусне поста, обвини ГЕРБ и лидера ѝ Бойко Борисов, че стоят за опита за неговото отстраняване. Тогава в изказването си Гешев заяви, че е бил поканен да си подаде оставката до 10 ч. и ако не го направи, някой щял натисне копчето "ENTER" за някакви видеоклиповe". Нинова обаче отрече оттеглената подкрепа за ГЕРБ и отказът на Гешев да си подаде оставката да са свързани.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK