Премиерът взе службите за сигурност под свой надзор

Премиерът взе службите за сигурност под свой надзор

© Юлия ЛазароваМинистър-председателят Николай Денков e разпредели функциите по координация на общата политика на правителството и дейности по взаимодействието с органи на изпълнителната власт към Министерския съвет.


Денков ще наблюдава дейността на: Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси", Държавната агенция за бежанците, Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата", Държавна агенция "Разузнаване", Държавна агенция "Национална сигурност", Държавна агенция "Технически операции", Държавната комисия по сигурността на информацията, Държавната комисия за стоковите борси и тържищата, Националната агенция за оценяване и акредитация, Националната агенция за професионално образование и обучение и Агенцията за публичните предприятия и контрол, Националния статистически
институт и Патентното ведомство.


Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел ще осъществява взаимодействието на правителството с Държавна агенция "Архиви", Агенцията за ядрено регулиране, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и Държавната агенция за закрила на детето.
В понеделник (5 юни), след като върна изпълнен мандата за съставяне на правителство на президента Румен Радев, Денков посочи, че разделението на властите не съществува, тъй като в момента те са избрани от държавния глава през служебните правителства.


"Няма как изпълнителната власт да си върши работата, ако не работи в синхрон със службите", заяви Денков.


Още в края на 2022 г. "Продължаваме промяната" и Атанас Атанасов от "Демократична България" анонсираха промени в закони, с които шефовете на Държавна агенция "Национална сигурност", Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО), Служба "Военно разузнаване" (СВР) и на Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) да се назначават от Министерския съвет по предложение на министър-председателя вместо с президентски указ. Те обаче не бяха подложени на гласуване в 48-ото Народно събрание.


В изтеклите записи от заседание на "Продължаваме промяната" пък Асен Василев заяви, че е планирана смяна на шефовете на службите след началото на управлението на новото правителство.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK