Министерството на отбраната едва ли ще установи откъде е дронът край Тюленово (обновена)

Тодор Тагарев, министър на отбраната

© Георги Кожухаров

Тодор Тагарев, министър на отбранатаМинистерството на отбраната едва ли ще може да установи откъде - дали от украинска или руска страна - е дронът с мина, открит и унищожен в района на Тюленово. Това стана известно от изслушване на ресорния министър Тодор Тагарев на специално заседание на парламентарна комисия по темата.


Причината е, обясни Тагарев, че екипът на място е решил да не отделя боеприпаса от самия дрон и са унищожени и двете. По думите на министъра ще се търси информация по снимки откъде може да е дошъл дронът, но едва ли ще се стигне до еднозначен отговор.


Пред депутатите Тагарев отчете, че дронът с мината е паднал в морето и е изхвърлен от морското течение. Не посочи колко време е бил във водата - дали часове или дни, но каза, че предполагаемият период е около две седмици. Неизвестна е причината защо дронът е паднал - радиосмущение, свършило гориво или друго. Каза, че това е първият инцидент с дрон с мина. Според Тагарев през първите седем месеца на 2023 г. екипи на министерството на отбраната са унищожили 127 различни видове боеприпаси.


Между потник и парадна униформа
Немалко внимание депутатите отделиха на това дали са спазени протоколите за безопасност при унищожаването на мината. На няколко пъти Тагарев беше попитан за готовността на екипите, като се позоваха на телевизионни кадри. На тях се вижда, описани от Атанас Зафиров от БСП, че човек по потник от екипа пуши край мината, друг побутва устройството. В съобщение до медиите Министерството на вътрешните работи (МВР) обяви, че пушещият край мината човек не е негов служител.


Снимка на деня: Взривяването на дрона с мина до Тюленово
Снимка на деня: Взривяването на дрона с мина до Тюленово


"Освен нормалните хора ни гледат и такива, които не ни мислят доброто", каза Младен Маринов от ГЕРБ-СДС, усъмнявайки се в адекватността на екипировката. Тагарев отговори, че заради горещото време и скалистия терен е нежелателно хората да са костюмирани.


Атанас Зафиров от БСП определи оценката на министъра на отбраната като несериозна. "Важното е какъв е ефектът, а не хора в парадна униформа", отговори Тагарев и отново повтори, че военните са спазили протокола и са взели необходимите мерки за безопасност.


Забавени ли са действията


Според Тагарев военните са действали своевременно и при унищожаването на дрона с мината. Депутати обаче се позоваха на медийни публикации, според които сигналът за намирането на боеприпаса е подаден в 21.40 ч. в неделя, а екипите са пристигнали около 9 ч. сутринта на следващия ден, а унищожаването на дрона беше предобед.


Тагарев обясни, че искане от областния управител на Варна за военни екипи е постъпило около 2 ч. през нощта, а експертите са потеглили приблизително към 6 ч. Според министъра на отбраната тези четири часа са по протокол и няма забавяне. Председателят на парламентарната комисия по отбрана Христо Гаджев (ГЕРБ-СДС) подкрепи Тагарев, че би било неразумно взривяването на дрона с мина да бъде в тъмната част на денонощието. Според депутатите е имало забавяне при отцепването на района около открития дрон с мина, но беше казано, че това е отговорност на служителите на МВР, не на отбраната.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK