Имало ли е "османски геноцид над българите", както твърдят от "Атака"?

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  Избиването на аристокрацията при превземането на отделните царства в началото, еничарството, безчинствата на башибозука и насилственото помохамеданчване какво са, ако не геноцид?

 2. 2 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Геноцид е имало и той се е изразявал в това, че подтиснатото положение на българите е спряло развитието им, а от там и развитието на държавата, която до идването на турците е била фактор в Европа.

  Като сравним само архитектурните паметници в Европа с тези по нашите земи и отговорът се налага от самосебе си.

  То и в самата Турция архитектурата до ІХ век включително не е блестяща (с изключение на Долма Бахчи Сарай и още два-три сарая), та какво остава за подчинените ѝ територии.

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 3. 3 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1048 Весело

  Въпросът е риторичен .

 4. 4 Профил на mto
  mto
  Рейтинг: 1049 Весело

  Понеже сме гостоприемна нация, имало е само "присъствие"... Коя ли малоумна глава го измисли този термин "османско присъствие", всъщност?

  Вместо виц: "Високият морален стандарт в политиката, който зададе ГЕРБ!"
 5. 5 Профил на lima
  lima
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Какво значи "както твърдят от Атака"????
  Не задавате въпросите си по коректен начин, като умишлено или не повлиявате предварително отговорите, като голяма частот хората ще отговорят с "Не", само защото твърдението(според вас) е на Атака.
  Все едно да питате "Полезно ли е да се кърмят бебетата, както твърдят от младежкото БСП?"..

 6. 6 Профил на Deepdish
  Deepdish
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Цялата шумотевица по въпроса е само отклоняване на вниманието от далеч по-важни проблеми, поредната безсмислена и шовинистична провокация на А-така. Болен да се концентрира над проблемите си с алкохола и Луфтханза...

 7. 7 Профил на soregashi
  soregashi
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  На баба ти геноцида. Да, може да е имало затегнати условия на живот към края на робството когато сме въставали, но след като 500 години се е запазило самосъзнанието на българите, не смятам, че може да се говори за 5 вековен геноцид.
  А ако смятате, че има окупатор, който да не потиска въстаналите окупирани, то много грешите.
  И, не, не казвам, че обичам османците, заради робството, просто има логика в действията им. И ние сме били окупатори и сме избивали окупираните народи, за да запазим териториите.

 8. 8 Профил на Андрей
  Андрей
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Напълно съм съгласен с мнението на Лима, но гласувах отрицателно поради разбирането си, че не можем да прилагаме новите си разбиране за социални отношения, човешки права и хуманност към отминал исторически период.
  Ако беше така, то несъмнено щеше да има геноцид. Защо не попитате журналистите от международния отдел - Кадафи подлага ли на геноцид народа си? Отговорът е ясен. Въпросът е какъв смисъл ще влагаме в думите си.

 9. 9 Профил на woland
  woland
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Цялата акция на "Атака" е просто помощ за правителството в труден за него момент, изцяло политическа акция, нямаща нищо общо със зададения въпрос. И добре подготвена. Тая сутрин, преди седем сутринта, вече диваците от гореспомената партия, вече монтираха голям плакат на Орлов мост. Явно не е печатан вчера, акцията е добре подготвена и може би цели точно това - да обърне вниманието на народа (доста успешно) от проблемите с повишаващите се цени и все по-разрушаващата се инфраструткура и неефективността на държавната машина, към маловажни глупости. Ако този въпрос беше важен, нямаше да се използва само в такива моменти - преди избори и за отклоняване на вниманието.
  А и в каквато и посока да се реши - това какво ще промени в нашата сегашна действителност? Да не би държавата да спре да пилее неефективно парите, които получава от нас под формата на данъци? Напротив, все тая е, нищо няма да се промени към по-добро.

 10. 10 Профил на Marin Pavlov
  Marin Pavlov
  Рейтинг: 524 Неутрално

  За сведение, на неграмотните и с промити мозъци форумци:
  1. Българите по турско НЕ са били роби. В империята е съществувало робство. Роби са били военнопленници, престъпници и др. Българите са били като всички други народи в империята, които не са били мюсулмани - с по-малки права от "правоверните".
  2. Вероятно много европейски народи са живеели по-лошо отколкото българите. Във Франция селяните не са имали абсолютно никакви права. За Русия - да не говорим.

 11. 11 Профил на ebter
  ebter
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  ВСЕКИ ЗАБЛУДЕН БЪЛГАРИН ...ЩЕ ПИШЕ, ЧЕ Е ИМАЛО ГЕНОЦИД ПРОТИВ БЪЛГАРИТЕ!!! Но каква е истината??? При петстотин /почти/ години на управление от Османските императори, които са се опирали на турците, ако наистина са провеждали геноцид и насилие над българите-то нямаше да остане нито един българин!!! Нито църква или параклис, а не ...обратното САМИЯТ СУЛТАН ДА СТРОИ ЦЪРКВИ, КАТО НАПРИМЕР ...ЦЪРКВАТА В БАНСКО! Можете да отидете там и да проверите, дали пиша глупости или си измислям!? И СТИГА С ТЕЗИ ВНУШЕНИЯ, КОИТО СА ВИ ОТКЪРМИЛИ ОТ МАЛКИ! ТАКА ВИНАГИ ЩЕ СЕ ИМАТЕ НАИСТИНА ЗА РОБИ, КАКВИТО ВИЕ НЕ СТЕ! НО ВИ ПРАВЯТ ТЕЗИ, КОИТО ВИ ВНУШАВАТ ТЕЗИ ГЛУПОСТИ!

 12. 12 Профил на ivorcho
  ivorcho
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Добре е все пак за непросветените, да се изясни какво точно значи геноцид :

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%B4

  Така че въпросът наистина е риторичен...

 13. 13 Профил на ebter
  ebter
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Я си помислете само за по-малко от година, когато са владели българите Унгария, Сърбия и Гърция-какво се е случило, та още не ни обичат тези хорица от тези държави!? Като окупационни войски сме били там, ...НО ИМ СМЕ ..РАЗПЛАКАЛИ МАМИЦАТА ИМ!!!? Така, че вижте нашите българи на какво са способни, а после обвинявайте другите!? Я си помислете какво са правили пак ...нашите българи по време на фашистко време??? Рязали са главите на ...пак българи, само където дръзнали да бъдат против официалната власт!? Я вижте през "комунистическо" какво беше? Припомням ви за "Скравена", Ловеч и така нататък!? Така, че стига сте се правили на РОБИ, каквито не сте! Просто сте жестоки, като всички балканци-това е!!!

 14. 14 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  До коментар [#10] от "timtim":

  Защо сме нямали късмет да ни пороби Франция - дори и да сме прости селяни там? Или Австрия?
  А не тези изостанали диваци.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 15. 15 Профил на danailov
  danailov
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Физическо унищожение на цели групи от българския народ поради религиозни, етнически и расови причини по време на цялото турското робство Е ИМАЛО и това се определя като геноцид! Аз не се срамувам от това, че моя народ е бил под робство. Срам ме е, когато нас са ни смятали за поробители. От каквато и дистанция на времето да погледнем, геноцидът е международно престъпление с особено тежки и опасни последици. Но тук стои и въпросът за признанието и отговорността, които освен морални, имат и политически измерения. Ето затова намесата на политиците в историята винаги е била пагубна и неадекватна. Заблудата им е , че само сега и само от тях се определя критерия за това дали нещо е вярно и истина. Не мога да се съглася, че турската експанзия е изиграла много положителна роля за нас като народ, дори обратното. Прекъснат е естественият ни път на развитие и не може да се определя по това какво е щяло да се случи. Но ако някой иска да ми докаже, че Българското Възраждане е нямало да се случи без турците, просто няма да се съглася. Примерите са безброй. Не съм и против Турция, но всеки народ трябва да си защитава интересите.

 16. 16 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  До коментар [#15] от "danailov":

  Така е. Фактите са си факти. Това, че сме имали църкви и училища нищо не означава, за сметка на всичките безумни данъци, унижения и систематично изтребление на части от населението при бунтове. Понянието "рая" не се отнася за народ под владичество.

  Привичките от ориенталската култура са навлезли в езика и манталитета ни, както е видно и от наше време. Къде е онзи свободен народ, който се е възраждал и живуркал на воля, съхранил изцяло своите традиции?

  Римската империя също е подчинявала народи и територии, но е вливала цивилизация. Докато при нас прогреса е бил пресечен с идването на османците. Ако беше такъв разкош да се живее под османско робство, Виена щеше да отвори портите широко и цяла Европа да бъде под управата на султана.

  Нека не смесваме политическата коректност с историческата реалност.

 17. 17 Профил на gargantua100
  gargantua100
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Широко погледнато, по същото време, навсякъде в Европа и света е имало геноцид от някой, спрямо друг. Ако го наречем така. Стогодишната война завършва с 30 млн жертви и хиляди изчезнали градове. За тия 500 г, през които ни война сме помирисвали, ни аскер сме давали, в Европа са се водили хиляди войнички, не съвсем безобидни за жертвите.
  В империята сме били с многократно по-малко данъци, отколкото селяните в Австро-Унгария или несравнимото безправие в Русия. Когато през 15 век завладяват европейски земи, са ги посрещали, като освободители, заради нищожните данъци. Дори гърчолята в Кипър са пропищели от венецианците.

  Кофтито на империята е било беззаконието, от което сме страдали ние, но ни най-малко сънародниците ни помаци. Не е робство, геноцид не е, но е било страшно некомфортно за живот и бизнес. Всеки кирлив бабаит, е можело да те окраде и поязди, да те убие и да ти натакова женската част от домашните. Това е правило животът кошмарен.

 18. 18 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 894 Неутрално

  До коментар [#14] от "dgd":

  Незнам дали си запознат с правата на славяните в Хабсбурската империя, но до края на 1-вата световна т.в. 20ти век, дори католическите славяни са имали по-малко права отколкото българите преди освобождението.

  Така че недей си мисли че има "добър" завоевател...

  п.п. А за французите е достатъчно да споменем клането на хугенотите и после да говорим колко културни и цивилизовани са.
  ... Че то май и германците преди има няма 70 години избивали наред цели етноси ....

  Pure Chewing Satisfaction
 19. 19 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  До коментар [#17] от "gargantua100":

  Една пукнатина в тезата ти, според която аскер не сме давали - а еничарите къде ги слагаш?

  И тези безчинства, които описваш, нима са елемент от едно кротко и приятно владичество? Как ще се развива един народ, ако е постоянно мародерстван и под стрес?

 20. 20 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  Между другото, Черна гора попада под османска власт век след нас и е под иго век и половина. Сами се освобождават. За какво им е било цялото това усилие, ако живуркането под турска власт е било лежерно?

 21. 21 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 894 Неутрално

  До коментар [#19] от "Читател":


  До коментар [#20] от "Читател":

  Аз ще ти отговоря вместо колегата... Първо еничарите са набирани само първоначално чрез девширме и то по няколко хиляди годишно и второ, Черна гора през цялата си история та чак до 19-ти век е толкоз дива местност че на никого в османската империя не му е пукало за там... Дефакто те преди освобождението си се радват на почти пълна автономия.

  Pure Chewing Satisfaction
 22. 22 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  До коментар [#21] от "serpico":

  Нима? А дали причината не е в планинския релеф и отдалечеността от Истанбул? Имаш ли поглед от даденостите на тази страна (която е била и римска провинция навремето)?

  Как би определил посичания, обесвания, изгаряния на клада и убийства с камъни заради вярата? Защо, отново питам, след като е било толкоз лек живота по онова време, Виена остава последна пречка пред тоталната османска власт на континента?

 23. 23 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  До коментар [#21] от "serpico":

  Факт ли е, че еничари - най-силните момчета - са били взимани насилствено от семействата им и по този начин е била препятствана възможността рода да се развива чрез своите естествени гени?

 24. 24 Профил на Angel Dobrev
  Angel Dobrev
  Рейтинг: 638 Неутрално

  По компютърен модел през 14 век сме били почти равен брой население с п о л я ц и т е. Така, значи в наши дни Полша надхвърля 40 000 000 души. А къде са около 7 000 000 ??? И тука не говорим за разлика, причинена само от физическо изтребление. Тука говорим и за огромния брой българи, заселили се в земите, днес в пределите на Австрия, в Румъния, в Русия... Защо днес никой историк или обикновен гражданин не говори за византийско робство, а за в и з а н т и й с к о в л а д и ч е с т в о.

 25. 25 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  разбира се че за 500 години на места и на моменти е имало геноцид, но си мисля, че е по-актуален въпроса за съвременния геноцид на българин над българина, така че болен лидеров да спре да хвърля димките си с които отвлича внимание от днешните далавери и наболели проблеми.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 26. 26 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 894 Неутрално

  До коментар [#22] от "Читател":

  каква тотална османска власт на континента бре... И ако искаш да знаеш не австрииците ами поляците спират османците. Ама то за да се говори преди това трябва и да се чете... не само да се повтарят разни националистически глупости.

  Pure Chewing Satisfaction
 27. 27 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1502 Любопитно

  1396 - 1878 прави 482 години
  или според другия прочит
  1444 - 1878 прави 434 години

  Хайде сега един по един да спрем да повтаряме като тъпаци това за петстотин години. Хубаво кръгло число е, но да спрем, защото както и да го гледаме, не са толкова.
  Като стана дума да проверим и възантийското владичество/робство/господство

  1018 - 1185 прави 167 години, не 200

 28. 28 Профил на gargantua100
  gargantua100
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До читател,
  не знам дали са били много против хората, като им вземат детето еничар. Не го колят, не го затварят, отива в столицата, измъква се от немотията. Мени вярата, но туй е цената.

  Само хубаво и само лошо никъде няма. Имаме ниски данъци и нямаме войни, но пък живеем в калпава и беззаконна д-ва. На запад обратното. Някакви права уж има простолюдието, но му дерат кожата с данъци и ангария, плюс войни и опустошения една след друга.

  В първите 400 години, българите са имали право да носят оръжие и да си защитават честта. Последните 60 ни забраняват, след въстанията на комшийските народи.

  Тъй за пропуснатото население е бошлаф моабет. Земята ни е нямала капацитет за такива реколти, еле половината е планинска. 80 кг зърно/дка са вадили, какви 60 млн човека ще се изхранят с него? Франция на Наполеон брои едва 20, най-голяма в Европа, ама де у нас нейния климат?

 29. 29 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  До коментар [#28] от "gargantua100":

  Мисля, че след Унгария и Украйна, България има най-голям процент обработваема земя на територията си от страните в Европа.

 30. 30 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  До коментар [#26] от "serpico":

  Последен отбой е бил при Виена, преди османците да покорят цяла Европа, при своята експанзия. Че поляци са участвали - факт, но далеч не са били основната сила, поради която е постигнат превес на европейските войски - http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B0_%D0%BF%D1%80%D0%B8_%D0%92%D0%B8%D0%B5%D0%BD%D0%B0 .

 31. 31 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  До коментар [#28] от "gargantua100":

  Гаргантюа, анализираш миналото от гледна точка на настоящето. Какво е това измъкване от немотията, пък служба в армията и смяна на вярата, сякаш е нещо дребничко. На теб, ако ти вземат брата още като бебе и го отведат в Саудитска Арабия (впоследствие няма и да си спомня семейството), вероятно ще се радваш, че се е измъкнал от кризата в България?

  Както виждаш, над 62% подкрепят тезата, че е имало геноцид по време на турското робство.

 32. 32 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  До коментар [#29] от "Yard":

  Да се поправя, явно информацията ми е грешна. България има 29.94% обр. земя, което значи, че е на 23-то място в света и 13-то в Европа. Та изводът е, че има достатъчно земя да изхрани много по-голямо население.

 33. 33 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  " ........само по няколко хиляди деца годишно са взимали....." , колко цинично звучи. Всъщност идеята на Сидеров не е толкова лоша, поне в емоционален план.

  Любовта ще спаси света!!!
 34. 34 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#13] от "ebter":

  Ей, боклук червен, скрий се некъде и не умирисвай форума!

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 35. 35 Профил на Angel Dobrev
  Angel Dobrev
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До колегата Yard /№32/: Колега съфорумец, върху днештата територия на Бг - 111 040 кв км има 48 000 000 декара обработваема земя. Оставям те да си поблъскаш математическите клетки в мозъка и да сметнеш днес колко население може да храни тая земеделска земя, макар от нея в момента да има над 10 000 000 пустеещи, изоставени земи, въпреки реституцията. А това за компютърния модел, където сравненията не са трудни, наистина Бг населението от края на 4 и началото на 5 век /да, не от 681 година!!!/, когато участвуващите във Великото преселение на народите от Изток в посока Запад УЧАСТВУВАТ С ПО-МАЛКИ ГРУПИ, НО РЕДОВНО ПЛЕМЕНА ОТ ГРУПАТА НА т.нар. ЮЖНИ СЛАВЯНИ, КАКТО И ПЛЕМЕНА ОТ ПРЕДЕЛИТЕ НА т. нар. Велика България , т.е. Волжско-Камска България. И това продължава до края на 7 век, т.е. малко след 681 година. Та онези, които са потърсили спасение на Запад и на Север, не са по-малко от 40%, затова днес в земите на днашна Унгария, Румъния и особено Австрия има толкова люде с антропологичния ген на славяни и прабългари /макар последния термин да не го харесвам!/. Иначе казано, те изглеждат много повече славяни от тебе и мене.

 36. 36 Профил на gargantua100
  gargantua100
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Напротив, тъкмо от гледна точка на онова време разглеждам нещата. Я си спомни Индже. Ами Хр. Белонамкъфбеше от "Пази боже, сляпо да прогледа". Вярно, не е взет от турци, а от консул, но си харизваш детето на непознат. Ами оня герой на Мутфчиева(книгата ми е вкъщи, но аз не съм), дето сам приема исляма, да се издигне малко.
  Не си мисли, че вяра и народност, са били нещо толкова важно за средновековния човек. Те и за съвременния не са първостепенни. Нашите сънародници в чужбина се асимилират най-лесно. И окупираните стават еничари(македонци-потурнаци) и съвременните емигранти не могат да накарат децата си да говорят български.

 37. 37 Профил на gargantua100
  gargantua100
  Рейтинг: 524 Неутрално

  И френската ревоция не е станала, защото уж някой е чел Русо, а щото надникът не стигал за хляб. Животът е прозаичен.
  В средновековието, понятието държава и нация не са съществували. Човекът е подвластен на феодалчето Х и такъв се чувства, а най-важното му в ценностната с-ма е препитанието.

 38. 38 Профил на Zurigo
  Zurigo
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Нека не обезсмисляме истинското значение на понятието "геноцид" и да бъдем благодарни, че наистина българският народ никога не е бил подлаган на геноцид.

  http://bg.wikipedia.org/wiki/Геноцид

  Results are obtained by exploiting opportunities, not by solving problems. Peter Drucker
 39. 39 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 894 Неутрално

  До коментар [#30] от "Читател":

  хубаво е че четеш викито ама това далеч не значи че си запознат с историята. А битката при Виена далеч не е най важната...

  Pure Chewing Satisfaction
 40. 40 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 834 Неутрално

  До коментар [#14] от "dgd":

  Хм, внимавай какво си пожелаваш. Франция е колонизирала, например Хаити. Не мисля, че им се е отразило добре.

  Да не говорим, че трябва нещо да ти има, за да си пожелаваш някоя друга страна да пороби твоята.

 41. 41 Профил на Веселин
  Веселин
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Имало е, ама нищо не може да се сравни с партията кърмилница. 45 години комунизъм + 20 години номенклатурен бизнес редуцираха българския етнос на половина.

 42. 42 Профил на ebter
  ebter
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  .dru №34, ...я ме погледни-да не ти изглеждам и ...кафяв!??? Като не ти отърва и все искаш да се изкараш РОБ, какъвто си по душа, все други трябва да ти са виновни, ..нали??? Но истината е съвсем друга??? Много от Вас са умишлено заблудени от тези, които на времето са изпращали такива като ...Сюлейман паша-Соломон Леви Яху! Да ви насажда робски чуства и да Ви използува, точно както и сега Ви използува-да нямаме истинска икономика и да мизерства народът ни, а да ...хулим някакви си там...УЖ ГОЛЕМИ поробители, които са БЛАГОВИЛИ ДА ОСТАВЯТ ЖИВИ И ЗДРАВИ ЦЕЛИЯТ БЪЛГАРСКИ НАРОД ...ЗАЕДНО С РЕЛИГИЯТА ИМ!!!? Като на много места в КААЗИТЕ си е имало само българи, без турци!!! А това какво ТУРСКО РОБСТВО е ...не мога да го разбера!? САМО ВИЖТЕ ВЪЗРОЖДЕНСКИТЕ КЪЩИ ...УЖ ОТ ТУРСКОТО РОБСТВО, ТОГАВА ГОВОРЕТЕ ЗА НЯКАКВИ ИЗМИСЛЕНИ ...РОБСТВА!!! А ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО ЕНИЧАРИТЕ-ТОВА ПАК Е ЕДНА ГОЛЯМА ИЗМИСЛИЦА С УКРАШЕНИЯ! НАИСТИНА СА ВЗЕМАЛИ ДЕЦАТА НА ХРИСТИЯНИТЕ, САМО КЪДЕТО СА ГИ ИСКАЛИ НА МНОГОДЕТНИТЕ СЕМЕЙСТВА, КОИТО ТРУДНО СЕ ИЗХРАНВАТ!!! КАКТО НАПРИМЕР СЕГА ПРИ ЦИГАНИТЕ: ИСКАШ ИМ ЕДНО ОТ ДЕЦАТА, КАТО ДАВАШ ЕДНА КЕСИЯ С ПАРИ НА ТАТКОТО И ПИШЕШ В ОФИЦИАЛНИТЕ ДОКУМЕНТИ, ЧЕ ТОЗИ ЧОВЕК/циганин/ НЯМА ДА ПЛАЩА ДАНЪК!!! ЕТО ТОВА Е БИЛО!!! НО ХАЗАРИТЕ, КОИТО ИСКАТ, А И НАИСТИНА СА ВИ СЪВСЕМ ОБЪРКАЛИ-СА СЕ ВЪЗПОЛЗУВАЛИ ТО ТОЗИ ОСМАНСКИ ЗАКОН! ДА ГО ИЗКАРАТ НЕЧОВЕШКИ И ТИРАНИЧЕН!!!? ПОЧТИ СЪЩОТО КАТО СУВОРОВСКИТЕ УЧИЛИЩА В СССР-А! ТАМ БЯХА САМО ПОВЕЧЕТО ДЕЦА ОТ ДОМ-МАЙКА И ДЕТЕ!!!

 43. 43 Профил на Angel Dobrev
  Angel Dobrev
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До 0 42 /Ebter/: Извинявай, но не зная дали си спомняш, ако си го чувал или изучавал някога, но кой беше министър на образованието в правителството на Александър Стамболийски?? Ако си спомниш името му, пусни един коментар до мене и ми кажи какъв пост е заемал след този в образователното министерство и какво е направил, за да бъдат ВЕДНЪЖ ЗАВИНАГИ ЗАТВОРЕНИ УСТАТА НА ТАКИВА КАТО ТЕБЕ, КОИТО ИЗМИСЛЯТ КРАСИВИ ПАСТОРАЛНИ ЛЪЖИ ЗА ТУРСКОТО РОБСТВО, НАРИЧАЙКИ ГО "ОСМАНСКО ПРИСЪСТВИЕ". Ако си информиран, сиреч образован по темата, сигурно нямаше да сипеш такива поляти с глазура лъжи по темата. И все пак ако имаш кураж, можеш да ми се обадиш във форума...

 44. 44 Профил на Angel Dobrev
  Angel Dobrev
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Даааааа, мълчиш, защото усети, че капанът на твоята неосведоменост щракна и се хвана без изгледи да се отървеш с достойнство. Или пък си се надявал, че този въпрос няма да ти го задам, щото аз трябваша да съм неосведоменият. Да, ама не - любимият израз на бай Петко Бочаров ти дада шах и мат в два ходаааааааааа.

 45. 45 Профил на Angel Dobrev
  Angel Dobrev
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Та какво е направил същият този просветен министър след като е изпратен за извънреден и пълномощен посланик на Царство България във вече Република Турция??? Ами изкупува 2 /два!!!/ вагона османотурски документи, които младотурският министър на образованието БИЛ РЕШИЛ ДА БЪДАТ ПРЕТОПЕНИ И ПРЕРАБОТЕНИ В ХАРТИЯ ЗА ДРУГИ НУЖДИ, ВЕЧЕ НЕ ЗА МИНАЛОТО, НЕ ЗА ИСТОРИЯТА НА Османската империя. И тези османотурски документи надлежно пристигат в София, те все още съществуват и се съхраняват надлежно в НИМ. Писани са, естествено на арабица. Та в тези документи наши историци-османисти много ясно видяха страшната истина за турския геноцид. Който може да чете на арабица, да заповяда в НИМ, ще получи достъп и да седне, да чете, та да му се отворят очите. Така е, ефенди Ебтерррррррррррррррррр....

 46. 46 Профил на ebter
  ebter
  Рейтинг: 1441 Гневно

  До коментар [#44] от "chichkovuychev":
  Виж какво ще ти кажа ...уважаеми не ефенди-ДОРИ ИСТОРИКЪТ БОЖИДАР ДИМИТРОВ ИЗКАЗА СВОЕТО НЕЗАВИСИМО МНЕНИЕ ПО ОФИЦИАЛНАТА БЪЛГАРСКА ТЕЛЕВИЗИЯ-ДАЛИ Е ИМАЛО ТУРСКО РОБСТВО ИЛИ НЕ Е ИМАЛО!??? ТОЙ КАЗА-НЕ Е ИМАЛО, МАКАР, ЧЕ МИЛИОНИ БЪЛГАРИ РИСКУВАМ ДА МЕ НАПСУВАТ!!! ЗАЩО? АМИ ЗАЩОТО ЦЕЛИ РАЙОНИ-КААЗИ СА БИЛИ ЗАСЕЛЕНИ САМО ОТ БЪЛГАРИ, БЕЗ ПРИСЪСТВИЕ НА НИКАКВИ ТУРЦИ, НО ВСИЧКИ ТЕЗИ БЪЛГАРИ СА ПЛАЩАЛИ САМО ДЪНЪК! В БЪЛГАРИЯ БЪЛГАРИНЪТ НИТО Е ПРОДАВАН НИТО ЗАМЕНЯН, ДОКАТО ПРИ РУСНАЦИТЕ СЪЩЕСТВУВА КРЕПОСНИЧЕСКОТО ПРАВО! ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ДРУГИТЕ НАРОДИ, КОИТО КУПУВАТ РОБИ И ГИ КАРАТ В АМЕРИКАТА КАТО РОБИ! ОТ ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ НЕ СА ВЗЕМАНИ РОБИ ПО ТОВА ВРЕМЕ ЗА ДА ГИ КАРАТ ПО ДРУГИТЕ ЗЕМИ!!! А този твоймладотурски управник-не е нито ТУРЧИН, нито изпълнява ТУРСКА ПОВЕЛЯ!!! Това е евреина по майка АТАТЮРК/майка му е от сектата "денме", каквито са сега много турски генерали/ АКО НАИСТИНА АТАТЮРК БЕШЕ ИСТИНСКИ ТУРЧИН, ТОЙ НЯМАШЕ ДА УНИЩОЖАВА КУЛТУРАТА И КНИГИТЕ НА ШЕСТОТИН И ДВАДЕСЕТ ПЕТ ГОДИШНАТА ДИНАСТИЯ, В КОЯТО Е ИМАЛО МНОГО ИСТОРИЯ И ...КУЛТУРА!!! НЕ ТИ ЛИ ПРИЛИЧА ТОВА НА ...РУСКИТЕ РЕВОЛЮЦИОНЕРИ, КОИТО СЪЩО СДА ХАЗАРИ-УЖ ЕВРЕИ И УНИЩОЖАВАТ ВСИЧКО ОТ РУСКАТА КУЛТУРА!??? А ТИ СИ ЕДИН ГОЛЯЯЯМ ГЛУПАК, КОЙТО НЕ МОЖЕ ДА РАСЪЖДАВА СЪС СОБСТВЕНИЯТ СИ МОЗЪК, А ПОВТАРЯ МАКСИМИТЕ, КОИТО КОМУНИСТИТЕ СА НАТЯКВАЛИ И ПОВТАРЯЛИ ДО ЗАТЪПЯВАНЕ, ЗАЩОТО ТОГАВА ТУРЦИЯ БЕШЕ НАТО-ВРАГ НА БЪЛГАРИЯ!!! ТА ДА МОГАТ БЪЛГАРИТЕ НЕИСТОВО ДА МРАЗЯТ ТУРЦИТЕ!??? САМО ...ТОВА ДАНО НЕ ОКАЖЕ ОБРАТЕН И ПАГУБЕН ЕФЕКТ ВЪРХУ БЪЛГАРИТЕ, ЧЕ ...ТАКИВА КАТО ВОЛЕН СИДЕРОВ МОГАТ ДА ПРЕДИЗВИКАТ ТУРСКАТА ОРДА В БЪЛГАРИЯ, А ...ТОВА Е ЕДНА ОТ ГЛАВНИТЕ ЗАМИСЛИ БИЛА НА НАТАН РОТШИЛД-ДО 2030 ГОДИНА ДА НЕ ОСТАНЕ НИТО БЪЛГАРИЯ, НИТО ЕДИН БЪЛГАРИН!!! А вие пак ....ВЪЗХВАЛЯВАЙТЕ милите Ви хазари, само където ТЕ тихичко Ви прекарват -из отзад!!!

 47. 47 Профил на Angel Dobrev
  Angel Dobrev
  Рейтинг: 638 Гневно

  Е, №46 /Ебтер/, ти пак не ми отговори какво пише в тези османотурски документи, които дипломатическият преддставител на Царство България в Република Турция / той преди този пост е министър на образованието в правителството на Александър Стамболийски и виден български учен - историк османист! /, казва се Александър Омарчевски, научавайки че тогавашният турски министър на образованието е разрешил претопяването на 2 / д в а !!! / железопътни товарни вагона с документи на Османската империя, решава да ги изкупи като хартия за втгорични суровини на цена по-висока от тогава предложената му и така Царство България и неговата ИСТОРИЧЕСКА НАУКА СЕ СДОБИВА С ОРИГИНАЛНИ ДОКУМЕНТИ, КОИТО ЯСНО, НЕДВУСМИСЛЕНО, КАТЕГОРИЧНО И БЕЗПРИСТРАСТНО СА ОТРАЗИЛИ И СЪДБАТА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ОТ 1396 ГОДИНА ДО 1878 ГОДИНА. Там на арабица е варварската политика на Османската империя към всички балкански народи, включително и на б ъ л г а р с к и я. Затова в моя първи коментар съм споменал аналогията с поляците - западни славяни, които през 14 век по численост не са по-многобройни от българите. Но поляците не са преживели нашето почти 5-вековно османско робство. И макар че през ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА В НАЧАЛОТО ПРЕЖИВЯВАТ ДВОЙНА АГРЕСИЯ - И ОТ ГЕРМАНИЯ, И ОТ РУСИЯ, МАКАР ЧЕ ДАВАТ НАД 2 МИЛИОНА ЖЕРТВИ В ТАЗИ ВОЙНА, ТЕ ДНЕС СА ПОЧТИ 40 000 000 ДУШИ, А НИЕ С ЕМИГРАНТИТЕ В ЧУЖБИНА СМЕ ПО-МАЛКО ОТ 9 000 000. Тука - в България сме не повече от 7 000 000. Вярно е и това, че в ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА СМЕ ДАЛИ НАД 600 000 УБИТИ И ИЗЧЕЗНАЛИ, ПРЕЗ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА ОКОЛО 36 000. а ДА НЕ СЕ ПРЕНЕБРЕГВА И ФАКТЪТ, ЧЕ ПОПУЛАЦИОННИЯТ ПРИРАСТ НА БЪЛГАРИ И ПОЛЯЦИ Е ИДЕНТИЧЕН, ОБУСЛОВЕН ОТ МНОГО ДРУГИ ОБЩИ ЧЕРТИ. Това, че си неосведомен, че си неинформиран, а може би и необразован, според ПОСЛАНИЯТА НА СТАРОГРЪЦКАТА ЛИТЕРАТУРА Е ТРАГИЧЕСКА ВИНА, КОЯТО СЕ ПРЕОБРЪЩА В ТРАГИЧЕСКА СЪДБА. А при тебе, Ебтер, нещата стоят точно така. Сега ми иде на ум да те провокирам дали ще оспориш и турския геноцид над арменците в началото на 20 век1 по-точно през годините на ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА. иЛИ И ТОВА НЕ Е ИСТИНА?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK