Изхвърляте ли отпадъците си разделно?

3054 гласа
 1. Виж резултати
Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  Не, защото ги изсипват в едни камион пред очите ми.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 2. 2 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Не, не съм фен на разделното изхвърляне на отпадъци, а и не вярвам, че системата работи.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 3. 3 Профил на bguser
  bguser
  Рейтинг: 367 Неутрално

  тези които ровят в кофите правят разделното изхвърляне без мислено за този, който е инвестирал в цветни контейнери

  It's not impossible, it just costs more!
 4. 4 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Упорито хвърлям отпадаъците разделно. И упорито циганите оставят контейнерите отворени, при което при дъжд и сняг те се напълват с вода и правят труда ми абсолютно безсмислен.
  Нямам нищо против те да вземат по някой и друг лев от тези отпадъци, но няма ли кой да мине и да ги учи да затварят тези контейнери?!

  The best way out is always through Robert Frost
 5. 5 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  Крайно време е да се измисли начин пластмасовия амбалаж - бутилки, чашки, чинийки, тарелки, пликчета и пр. да започнат да бъдат изкупувани за преработка. Също и стъкления и всичко, което би могло да се рециклира. Мисля, че това ще е по-работещия вариант, а и набързо всичката пластмаса край шосета, реки и долини ще бъде събрана от работливите ни събратя!

  Колкото до това дали изхвърлям разделно - Не, защото край нас, а живея в центъра на голям град, просто няма такива контейнери. Освен това, там където ги има, мми прави лошо впечатление, че изобщо не се ползват по предназначение, а са за обща употреба...

 6. 6 Профил на drun_drun
  drun_drun
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#4] от "Realistka":
  Аз също изхвърлям разделно. Но съдовете за боклук в БГ са уникално непригодни за разделно събиране. Защо контейнерите за стъклени бутилки или пластмаса са с огромни отваряеми капаци? Пълна глупост. На запад са с малки отвори за пъхане на отпадъка, а се отварят само когато се изпразват. Така няма да се ровят вътре клошарите, аи по-трудно се хвърля битов отпадък. Изненадан съм, че хора от форума, които мисля за свестни, декларират, че не изхвърлят разделно. Нищо, те изкупват вината си с участие в екопротестите, може би?!

 7. 7 Профил на Бармалей
  Бармалей
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Въпреки, всички недостатъци на системата за разделно събиране в България, продължавам да събирам и изхвърлям отпадъците си разделно. Все някога положението ще се подобри и отпадъците ще започнат ефективно да се преработват и оползотворяват. До тогава е нужно да придобием този полезен навик - да събираме и изхвърляме разделно. по този начин ще даваме пример на децата си и на околните (за голяма част от които, това е непонятно занимание). Ако седна да чакам идеалните условия и да се оправдавам, че системата не работи, нещата само ще се влошат повече. Признавам и на мен ми е трудно да си променя вкоренените с години навици към по-отговорен и устойчив наìн на живот но полагам усилия за да го направя. Надявам се с времето все повече хора да започнат да го правят, за да живеем в едно по-чисто и приветливо бъдеще.

 8. 8 Профил на Blagomira Blagoeva
  Blagomira Blagoeva
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Махнаха контейнерите за разделно събиране на моята улица и спрях...

 9. 9 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Да, винаги, когато мога да изтърпя да нося пластмасово шише, докато намеря контейнер - тук по центъра няма достатъчно нагъсто; колкото за камионите у дома, чувал съм че след това ги разделят ръчно, на поточна линия.

  Забавното е, че хора, които иначе са пресметливи с ресурсите в домакинството и бизнеса си - финанси, продукти, дрехи и т.н. не "скалират" това отношение към самите ресурси, които не идват от нищото, а рециклирането им има значение...Същите хора, които винаги ще нададат вой, и то с право, когато нещо не е в интерес на тях и близките им...след като малките усилия за опазване на екосистемата са грижа за нас самите, и най-вече за тези след нас...

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 10. 10 Профил на Светослав Марков
  Светослав Марков
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Писах до общината, от 4 години в Люлин няма контейнери за разделно. Когато ходех с кола на работа, си караха разедлното до Лозенец. Сега с метрото ми е по трудно, та събирам предимно стъклото и го нося с раница. Фирмите за разделно събиране май се оказаха... перачници, като всико в БГ!

 11. 11 Профил на bbalinov
  bbalinov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Природата не създава отпадъци, създаде ги човека. Сега, когато натоварването над природата се засилва с компоненти, които не са по силите за усвояване от природата, особено пластмасовите и електронни компоненти и всичко, което не е изключително природно творение, а е принос на човешката намеса и икономика, изисква да се научи човечеството да спазва уроците на природата и всяко нещо създадено да има своето приложение и да се забрави понятието отпадък, а да се възприема като ресурс. Това, че има макар и не навсякъде цветни кофи за разделно събиране съвсем не означава полезно усвояване на събрания разделно ресурс. Самите кофи в повечето случай, не се заключват или са с такава конструкция, че всеки може безконтролно да изхвърля какъвто и да е отпадък, не винаги съобразен с изисквания цвят и предписание на самата кофа. Самите кофи са скъпи (между400 и 6000 лв.в зависимост от вида), но често се палят или не издържат заради калпава конструкция. В Европа повечето кофи за разделно събиране не са директно изложени на улицата, заключват се и се намират на места които позволяват санкциониране от оторизираните органи за неправилно разделно събиране на отпадъка. В България за съжаление няма стимула и санкцията (само на книга, без реално приложение на закона за отпадъците) да се реализира наистина желаната възможност да се усвои ресурса включен в кофите. Бедността (клошарите живеят от този ресурс), ниската култура, лошо изградената и не премислена инфраструктура за разделно събиране (кофите са с неподходяща конструкция), липсата на съзнание за това че не трябва да има отпадък, а всяко нещо да има непрекъснат цикъл на съществуване под най-различни форми. Европейската статистика оценява усвояването на разделно събраните ресурси на по малко от 5 %. Всичко се депонира и закопава, като допълнително отнема площ и унищожава земя и ресурс, а сме страна бедна на ресурси. Ако има добре премислена политика в тази област, хората биха се отзовали, както бе добър примера за замяна на пластмасови отпадъци срещу безплатна книга, осъществен на площад Славейков, където за кратко време бяха събрани тонове пластмасови отпадъци и то по правилен разделен начин. Човек колкото и да съзнава необходимостта от разделно събиране, трябва да има условията, за да съдейства със своето ежедневно генериране и разделяне на отпадъка.

 12. 12 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Да, но не живея в България.
  Тук е нормата да си изхвърляш отпадъците отделно, което за съжаление, съвсем не пречи на доста нашенци източноевропейци да мятат всичко в/около един контейнер, барабар с мебели ако се местят.

  Контейнери има при всеки блок, но с къщите е по-различно. Може да се сключи договор с компанията, която е отговорна за района, за брой и вид контейнери (напр. един за общи отпадъци, един за хартия, един за картон) и според това се плаща месечно. Ако къщата е по средата на нищото, както е доста често във Финландия, договорът би бил доста скъп, затова хората вземат само "енергиен отпадък" или такъв който се изгаря, а останалите картон/хартия/четал/стъкло се носят периодично до редица контейнери към големите магазини.

  Вкарва се прекалено много драма в разделното събиране. Тук не трябва да се "мисли", не трябва да се "говори" какво правиш с боклука си, просто имаш отделна кутия, чанта или кофа вкъщи и като се напълни я изпразваш, толкоз.

 13. 13 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Когато пред блока поставиха цветните контейнери бях много въодушевен. Дори агитирах съседите да ги използват. По европейски. Днес правя обратното. Защо? Защото жълтия си има постояна клиентела. Всеки ден минава някой циганин. Обръща го, обира това което му върши работа, а другото оставя около контейнера. На камари. Вятарът го разнася и пред входа ни е истинско бунище. Ужасна гледка. Всекидневна.

 14. 14 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  Да. Винаги. Сортирам. Черна торба-боклук. Синя торба- за рециклиране. Не е в България.

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 15. 15 Профил на Hafen der Wahrheit
  Hafen der Wahrheit
  Рейтинг: 316 Неутрално

  В Германия се питат, дали бялото стъкло е по- правилно, да отиде при зеленото или при кафявото.

  И аз не отделям боклука, но като видя боклукчийката десет сутринта и ми става лошо. Писах, до общината, че тази дейност се извършва нощно време (така поне е на запад), но резултат някакъв!

  Да направиш добро е толкова лесно- просто се усмихни!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK