Справедливо ли е от догодина всички пенсии да се индексират с еднакъв процент

1507 гласа
 1. Виж резултати
Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  Пенсията е според труда. Хората с малките пенсии да се сърдят на себе си, а не на хората които са работили и плащали редовно и много вноски. Аман от пролетарии.

 2. 2 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#1] от "5149mich":
  Пенсията е според труда.

  Не господине, заплатата е според труда, а пенсиите на всички трябва да бъдат равни, защото всички възрастни хора имат еднакви нужди, освен това, високите пенсии отиват в джобовете на внуците и ги разхайтват от малки.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 3. 3 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  До коментар [#2] от "Мерилин":

  Тези измекярски номера не важат вече.
  Да си мислил по-рано, ако не ти стигат парите. Аз мародери няма да издържам.

 4. 4 Профил на Daj Ribu
  Daj Ribu
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#2] от "Мерилин":

  Извинете но това намирисва на комунизъм. Не може един, който е работил и се е осигурявал на 1500 лв например, да взима равна пенсия с този, който се е осигурявал на 300 лв.
  Не мислите ли ?

  Рибу, рибу - дай рибу, рибу, рибу - дай
 5. 5 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Като се отнася за индексация е нормално да е с еднакъв процент

 6. 6 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1444 Любопитно

  До коментар [#2] от "Мерилин":

  Ами не - не може един човек да работи 40 години по 10-12 часа и после да взима колкото някоя мърла , дето едвам е събрала 10 години стаж , като продавачка , където си е клатила краката по 6 часа на ден

  15.02.1989 - 07.02.2018
 7. 7 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#6] от "Karelson":

  Зависи на каква сума се е осигурявала,клатейки си краката
  Основната пенсия е според направените осигурови.Процента след това следва инфлацията,еднакъв,но базата ще е различна.

 8. 8 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Най-добре е да не разчиташ на пенсия ,а на инвестиции.

 9. 9 Профил на _1914_
  _1914_
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#2] от "Мерилин":

  Заплатата е според труда, а пенсията е според приноса към социално-осигурителната система. Не може да се скатаваш цял живот за малки пари, защото нямаш качествата да изкараш повече и да внасяш мижави вноски в НОИ, а да искаш да получаваш голяма пенсия.

  Радвам се, че правителството се вразуми и излезе от миналогодишния популизъм с пенсиите.

 10. 10 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#3] от "5149mich":

  Аз съм професор по медицина, ДМН, вземам 720лв пенсия. Нима съм измекяр? Повечето партийни секретари на моя възраст вземат по-големи пенсии от мен, нима имат по-голям принос?
  Пишете без да имате каквито и да било представи за старите хора и нуждите им.

 11. 11 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Слава Богу още работя, но нуждите на старите хора от лекарства не зависят от пенсията, евтините лекарства са топене на краката в студена вода, по-добре да си берат и пият билки. Всеки има право на отопление, храна и транспорт. Много съм любопитна, ваите баби и дядовци колко им са пенсиите и дали имат нормални възмоцности за съществувание.
  За тези, които са започнали да работят от 10-12 години моье би е така, но за тези, които са работили преди и са болшинството пенсионери вида, качеството и разнера на труда нямат нищо общо с размера на заплатата и пенсията.

 12. 12 Профил на plumpschi
  plumpschi
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  До коментар [#10] от "nu6ka":
  Само ми е любопитно, какви ли коментари ще има по повод пенсиите след 20-тина 30 години, когато сегашните работещи, чиито осигуровки основно са на минимална работна заплата (най-масовата практика в момента в повечето фирми), ще бъдат пенсионери. Когато те ще имат нуждата за лекарства, парно, ток, вода, а документите от пенсионното ще казват - еми, нема повече!

 13. 13 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Времената са трудни и заради това вдигане на пенсиите за всички с еднакъв процент или най- добре с еднакава сума. Било комунизьм! Ми нашите баби, дядовци, бащи и майки са работили през комунизма и трябва да получават по комунистическите стандарти.

  Аз съм тук и там. – Навред. –Един работник от Тексас, хамалин от Алжир, поет...
 14. 14 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1181 Весело

  До коментар [#8] от "Irina:
  "Най-добре е да не разчиташ на пенсия ,а на инвестиции"

  Напълно си права, но като се провалят инвестициите, остава пенсията.
  Още повече, какви инвестиции са могли да правят живеещите през социализма? Нали инвеститора са щели да го "инвестират" като народен враг в затвора.
  После като започнаха инвестициите, само бивши комунистически величия инвестираха нормално, защото при останалите идваха "бригадирите" с бухалки. И когато започна да навлиза истинският пазарен капитализъм се оказа че първоначалното натрупване на капитали, отдавна е свършило, кой инвестирал- инвестирал...

  Аз съм тук и там. – Навред. –Един работник от Тексас, хамалин от Алжир, поет...
 15. 15 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  До коментар [#10] от "nu6ka":

  Пенсия се дава за внесени вноски, а не за заслужен престиж. плащаш много, вземаш много. Лекар или таксиджия, без значение.
  Между другото, аз съм кардиолог в Германия, КМН и плащам между 600-700 евро пенсиони вноски на месец. Има фаянсаджии, които се осигуряват сами, плащат по-големи вноски от моите и един ден ще вземат по-голяма заплата.
  Престиж и пенсия са две различни неща.

 16. 16 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#2] от "Мерилин":

  как така ще взимзм равна пенсия с някой койт не е внесъл и лев в системата.Тея номера при Ким чен .

 17. 17 Профил на svetlajd2
  svetlajd2
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Справедливостта е понятие, което зависи от съответната култура. Например двама души работят заедно и на въпроса как да им се заплати справедливо отговорът изглежда съвсем прост, но не е така. За някои култури справедливо е да им се плати по равно, за други според изработеното от всеки, за трети е справедливо да се дадат повече пари на този с многото деца и болна майка, т. е. според нуждите.
  Къде сме ние българите? От една страна егалитарността е основна наша черта и с чувството за равнопоставеност сме готови да наливаме акъл на министри, президенти и директори без проблем. Значи - заплащането да е по равно . От друга страна ни се иска да поощрим, този който работи повече, нали си го е заслужил с труда си. Обаче в същото време ни се иска да защитим бедните, болните и онеправданите, защото сме човечни.
  Помните ли социалистическия принцип: "всекиму според труда"? В това гласуване в момента той надделява.

  Свободата, Санчо, ...
 18. 18 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Нали сме българи! Всеки дърпа чергата към себе си...Справедливост има само на гробищата...Задължително трябва на новите заповеди за пенсии на 02.01.2013 год. на най-ниските пенсии да бъде отразено отделно - пенсията от пенсионни вноски и добавената социална пенсия от бюджета! Щото внасялите и работилите най-малко врякат най-много...

 19. 19 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1366 Весело

  Тези пичове явно са намерили "цаката" на нещастния българин! Обещават, че ще направят нещо си, ама..друг път Няма никаква гаранция, че един-два месеца преди крайния срок няма да излезе поредното "джудже" и да се извини, че видите ли..кризата неочаквано придоби други параметри и ние не можем да осъществим намеренията си. Макар, че всички видяха колко бяха добри..тези намерения, де)))))

 20. 20 Профил на leti_at
  leti_at
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#1] от "5149mich":

  Много си прав!
  Омръзнало ми е, хора около мен да реват колко са им малки пенсиите, а когато работеха ,бяха самоосигуряващи се и се хвалеха как работят на пълен работен ден, а се осигуряват на 4 часа. Моят баща плащаше по 300 лв осигуровки / толкова му удържаха/ Поминалата година се пенсионира и се оказа,че не може да си взема реалната пенсия,защото има таван. Ето това не е честно!

 21. 21 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 822 Любопитно

  Ей ! Ама за какво спорите тука?

  Моля да се има предвид, че не говорим за РАЗМЕРА на пенсиите, а начина на тяхното ИНДЕКСИРАНЕ.

  Тъй като има много пенсионери които по една или друга причина са на минималната пенсия, а тя е ОТВРАТИТЕЛНО минимална, мисля че най-ниските пенсии трябва да се повишават мааааалко по-бързо от най-високите.

  Тук не говорим за ЗАМРАЗЯВАНЕ на високите пенсии.

  Нали се сещате... ако пенсията ви е 150 лева и се увеличи с 30, си е значителна промяна. А как тези 30 лева ще се отразят на някого с 580 лв пенсия примерно?

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 22. 22 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  До коментар [#1] от "5149mich":
  До коментар [#2] от "Мерилин":
  Всичко зависи от това колко социална е държавата! В страни, в които се отчита главно приноса на личността към благоденствието на обществото, би трябвало индексацията да е различна. В по-социални страни индексацията би трябвало да е еднаква.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 23. 23 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  До коментар [#22] от "Храбър":

  А в общества систавени основно от тарикати, каква трябва да е системата?

 24. 24 Профил на drun_drun
  drun_drun
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#21] от "Dorian Gray":
  Точно така, съвсем правилно правите разграничение - не става въпрос за размера на пенсиите, а за начина на тяхното индексиране. Простата аритметика показва, че при индексиране с еднакъв процент /коефициент/, високите пенсии съответно нарастват повече, а целта на индексирането е да отрази инфлация и др. фактори, влияеши на поскъпването на живота. Дясно ориентиран съм, но смятам, че трябва да се намери по-сложен механизъм за индексирането на пенсиите, и той не е нито повишаване с еднаква сума, нито с еднакъв процент. Може би числото на процента трябва да намалява при по-високите пенсии по скала, която математици и статистици лесно могат да разработят.

 25. 25 Профил на MoX
  MoX
  Рейтинг: 388 Неутрално

  - Напоследък съм изумен от анкетите на Дневник
  - Имам усещането , че Нещо Се Случи с дневник

 26. 26 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 822 Разстроено

  До коментар [#24] от "Drun_drun":

  Жалко, че мога да да цъкна само един +

  Аз също съм дясно ориентиран, но дълбокото социално разделение в България просто налага социална политика.

  А плоският данък и индексацията с еднакъв % са крайно десни мерки. Един пример, за всички които не са съвсем нясно(понеже е очевидно че ти разбираш разликата):

  Х получава 200 лева пенсия. У получава 400 лева пенсия. Дянков индексира с 10%.

  Х получава 220 лева пенсия (20 лева увеличение). У получава 440 лева пенсия (40 лева увеличение).

  По принцип изглежда логично да е така, но от социална гледна точка, социалната ножица се разтваря, вместо да се затваря. Тъжно.

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 27. 27 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 556 Неутрално

  "Моят баща плащаше по 300 лв осигуровки / толкова му удържаха/ Поминалата година се пенсионира и се оказа,че не може да си взема реалната пенсия,защото има таван. Ето това не е честно!"
  До коментар [#20] от "leti_at":
  Сега не е честно, а моят баща се пенсионира 1996-та.
  Мизерства 10-на години въпреки, че вземаше тавана.

  Да почистим България от агентурата на руската империя!!!
 28. 28 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#24] от "Drun_drun":
  "Дясно ориентиран съм, но смятам, че трябва да се намери по-сложен механизъм за индексирането на пенсиите, и той не е нито повишаване с еднаква сума, нито с еднакъв процент."
  =============
  Дясно ориентираните не бачкаха склададжии и гледали по цял ден ду**** и въртене на ключовете, а опъваха каиша, щото им е останало от Дясна България!
  И такива моабети, че ги даваме на внуците ХИЧ не е верно, щото още 70-те години съм казал, че като стана сутринта ще има 20 лефа под възглавницата и по "Главната". Ама сметката пак не излиза, камо ли да давам на внуци!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK