Трябва ли ЕС да се занимава с ромския проблем?

753 гласа
 1. Виж резултати
Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Гласувах с "да, защото това не е проблем на една държава". Виждам че резултатите към 18 : 46 ч. днес са "75% - да, защото това не е проблем на една държава"

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 2. 2 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  Резултатите до момента сами говорят..Проблем е за целият ЕС..В края на краищата това са граждани на Европа и не могат да бъдат третирани като втора категория хора..

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 3. 3 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Любопитно

  Трябва веднъж завинаги да има решение този проблем! Не може безкрайно да се наливат милиарди, а циганора да е над закона!?

 4. 4 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  До коментар [#1] от "dqdomart":

  Да,и защото на ЕС не е приоритетна работа да се занимава с кокошки, прасета и криви краставици,а точно с проблеми като този!

 5. 5 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  Преди да са граждани на ЕС, циганите са граждани на съответните държави, които все още са суверенни. В някои държави те имат статут на националност, в други като при нас си се водят "българи" за пред ЕС. ЕС трябва да ни остави или да ни накара да си оправим кочинката с този проблем сами. Ако 5 г. по тази тема не се говори, не се осъществява мониторинг от страна на досадни организации, от България ще започнат да излизат културни и възпитани "роми". Имаме и законовите механизми за това.

  CONTADOR GRATUITO!
 6. 6 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Определено ДА:

  1. Защото нали сме уж Европейски Съюз - сговорна дружина планина повдигала..( е, в случая нито дружината е особено сговорна, нито планината помръдва лесно , ама по принцип ...)
  2. Защото, така има шанс да се подходи по нов, по-прагматичен и ефикасен начин, а и ЕС манталитета е различен от БГ манталитета по отношение на малцинствата.

  3. Защото тези дъвкани и предъвквани европейски граждани може ( Дай Боже!) да вдянат най-сетне, че културните им особености са едно нещо и спазването на закона - съвсем друго и всеки трябва да си плаща сам масрафа.
  4. Защото и ние, нециганите, трябва най-сетне да ги видим като ХОРА, като всички други. Туй че им плащаме сметките (отнемай къде) не ни оправя отношенията - напротив, влошава ги.

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 7. 7 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#5] от "foster":
  "...В някои държави те имат статут на националност, в други като при нас си се водят "българи" за пред ЕС...." Бъркате- те са бг. граждани , но не произхождат от българската етническа група , а от циганската етническа група. Т.е. "българин" не е равно на бг. гражданин- има лица от български произход, които не са бг. граждани, а има и бг. граждани, които не са от български произход. Прочетете в нета какво е гражданството- това е правната връзка с една държава, а не уеднаквяване на етническото мнозинство в тази държава с гражданите й от друг произход. В това е разликата.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 8. 8 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  До коментар [#7] от "dqdomart":

  Напълно съм съгласен с това, което казваш (хайде на Ти) за граждаство и произход. Но има една дребна подробност, която ме озадачава в 21 в., макар че си я обяснявам в политико-исторически аспект.
  Всеки има право на самоопределяне - когато тръгнат преброителите, циганите им казват, че са "роми", други казват "цигани"... Освен в статистиката и прочие обществени документи обаче, самоопределянето фигурира ли в най-важният документ, който прави циганина "циганин" в ЕС? Личната карта.
  Аз работя много с цигани. Като им събирам личните данни обаче в техните лични карти нищо не указва, че е циганин. Прилича на циганин, мирише на циганин, говори на цигански, ТВЪРДИ, че е циганин, ама документът му за самоличност мълчи по въпроса с лигатурата БГР. То и на моята л.к. пише БГР - да не сме всички БГ-Роми?! Ще бием и румънците май, накрая...
  В румънските, унгарските и словашките л.к. обаче гражданство е отделено от националност и там ясно е указано, кой какъв е.
  Да не би да има специални "ромски лични карти" и при нас, които досега да са ми убягнали? Не казвам, че не е възможно и сигурно е така, ама емпириката говори друго.
  Разполагат ли циганите в България с лични документи, които да доказват, че те са цигани?

  CONTADOR GRATUITO!
 9. 9 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#8] от "foster":
  "Разполагат ли циганите в България с лични документи, които да доказват, че те са цигани? "- не - те са български граждани - ето защо - от Уикито / и този път са прави за тази дефиниция/
  "Гражданството е устойчивата политико-правна връзка на един човек (физическо лице) с носителя на публична власт - държавата. Разглеждано като правен статус гражданството включва кръг от права и задължения уреждащи отношенията между физическите лица и държавата. " - Между физическите лица и държавата, а не между физическите лица и етносът на мнозинството останали граждани на тази държава.Когато циганите си имат държава и я кръстят Цигания, тогава там ще пише , че са нейни граждани, както ако са натурализирани британски граждани, ще имат документи за бритиш ситизен

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 10. 10 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  "Когато циганите си имат държава и я кръстят Цигания, тогава там ще пише , че са нейни граждани, както ако са натурализирани британски граждани, ще имат документи за бритиш ситизен".
  ------
  Да обаче имаме Бритиш ситизъншип и Бритиш нашионалити и можеш да си първото без да си второто (има си механизми). Ставаш гражданин, но имаш друга националност, такава каквато си избереш или ти изберат родителите.
  Те британските правила така са написани, сякаш всеки рие да получи към ситизъншип и нашионалити, ама много хора се въздържат. Така е и в Испания и във Франция.
  Тук сме заседнали на модела, че ако нямаме Цигания, никой не може да циганин официално. Ами хубаво - такава ни е политическата традиция, ама като сите цигани са българи, оно си требе ние да се оправим с тях, пък като ги поизправим ще кажем на ЕС да дойде да види, каква сме я свършили.

  CONTADOR GRATUITO!
 11. 11 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Гласувах и с петте си крайника "за"! Циганите мразят всичко българско, значи нямат работа тук, на тази земя. Обичат Франция, германия и т.н..Кой има смелостта да ограничава правото им на движение?

 12. 12 Профил на twe38546258
  twe38546258
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Има цигански родове, които се занимават с джебчийство и престъпления. Към тях трябва да се приложи някой закон за борба с организираната престъпност. Другата част от циганите не са така лоши, както се преставят. Необходими са пари за интеграцията им, но пари няма. Ние и румънците нямаме, защото политици и бизнесмени всичко обраха, а французи и други дето имат не искат да дават.

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 13. 13 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1416 Весело

  ЕС си има достатъчно грижи с мнозинството, за да се занимава особено с малцинството - все пак цялото трябва да се разглежда като цяло, а не циганите да са по-равни от останалите и да им се обръща особено внимание. Обаче... пък примерно има много неправителствени организации които биха помогнали на драго сърце... от лачените си кабинети.

  Жената е покана за щастие
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK