Защо бихте емигрирали?

808 гласа
 1. Виж резултати
Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на monarchist
  monarchist
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Заради по-добрата реализация, уважение, институции, култура, отношение, живот и всичко останало, което ни липсва тук.

  "Всеки ден се радвай на слънцето и на това, че си жив" --- Стоян Венев
 2. 2 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 630 Неутрално

  "Защото тук се живее все по-зле".

  Много конкретика, няма що!

  В Западна Европа и САЩ също се живее все по-зле!

 3. 3 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Защото тук се живее все по-зле".
  ===================
  Некадърниците навсякъде живеят по-зле!

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 4. 4 Профил на antimoderator13
  antimoderator13
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ухаааа, само 25% не биха емигрирали?

  Даай Боце! Мачкай Цвъки!

  умиране има, отърване няма. гарантирано от ГЕРБ
 5. 5 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 814 Весело

  До коментар [#2] от "blaf":

  Българското "по-зле" е много по-зле от западното "по-зле".

 6. 6 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  Аз не живея в България от преди падането на комунизма. Всъщност, тръгнах да уча - през август 1989.
  Тъй като не бях дете на виден партиец, нямах право да кандидатствам за стипендия "на Запад", само за социалистическите страни. Приех го като трамплин, който да ми даде образование и да ме изстреля на Запад, ако режимът оцелее. Слава Богу, не оцеля, не се наложи да емигрирам - под това понятие рзбирам невъзвръщенците.
  С което политическият мотив изчезна. Поради реституциите, не бях принуден и икономически да оставам в Чехия - в България не бих бил беден.
  Само че нивото на здравеопазване е трудно сравнимо. А това е моята професия - лекар. Така че избрах да се блъскам сам, но да работя каквото искам и както го искам и разбирам, а не да правя хиляди компромиси със съвестта си, защото нямало било лекарства и/или консумативи.

  E PLVRIBVS VNVM
 7. 7 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#5] от "teridan":

  Няма да споря - в момента е така. Но на Запад също има бедни, а средната класа все повече намалява и пропастта между най-бедни и най-богати все повече се разширява.

  Аз всъщност не виждам нищо лошо в емиграцията, докато хората желаят да запазят българския си произход като водещ, а не да се асимилират и да стават германци/американци и не знам си кви. Но българинът от малък му се втълпява как германците били много добре и той трябвало да стане германец или "бял човек" и прочие...

 8. 8 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  До коментар [#7] от "blaf":

  Ще си позволя да не се съглася с теб. Не познавам българин тук, нито от живеещите в други страни, дето да са се отрекли от българщината си.
  А и не съм чувал на някой от нас да са му втълпявали родителите от малък да бил ставал "бял човек".

  E PLVRIBVS VNVM
 9. 9 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#8] от "PavelCZ":

  На мен баща ми още от началото на гимназията, като влязох да уча немски като първи език, ми повтаряше "като завършиш отиваш в Германия да намериш хубава работа" и прочие.. и не съм само аз.. на много мои връсници родителите им просто разпръскваха една такава нагласа, че всеки по-умен и можещ вече се бил "оправил в чужбина, а ние тук си носим кръста"... и някакви подобни.

  Иначе - за отричане от българското. Може би не точно отричане, но по-скоро недостатъчно държане на него. Лично съм познат със семейство на българи в САЩ, децата на които не знаят почти нищо на български (освен неща като "здрасти" и имат англо-саксонски имена, толкова англо-саксонски, че дори на български нямат еквивалент... Ето такива случаи ме правят много тъжен - така се унищожава културата ни. Остави държавата - държавата днеска я има, утре я няма, днеска е една, утре - съвсем друга. Но културата е важна...

 10. 10 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Аз емигрирах заради по-доброто образование

 11. 11 Профил на maka
  maka
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#9] от "blaf":

  А колко е "достатъчно"? В смисъл, ако някой не се идентифицира със собствената си националност дотолкова, че да има мотивация да допринася за културното и запазване, това е личен избор, на останалите може ни е тъжно или не, но хората са свободни да се асоциират с каквото преценят.

  Относно имената на децата - има и други неща които имат значение - светът на децата обикновено не е толкова мултикултурен като средата на възрастните, не е ли важно също да се вписват в средата в която живеят? Примерно, чешки деца от чешко семейство с типична чешка фамилия, и първи имена като ромео-рахман, диего-алберто и прочие. Смело мултикултурно решение на родителите може би, но не знам дали за децата не е по-скоро риск.

 12. 12 Профил на maka
  maka
  Рейтинг: 594 Неутрално

  За мен националистичният въпрос какво дължим на страната си е малко като въпрос от квантовата физика - в смисъл, не е ясно как щеше да ми се развие живота ако се бях родил със същите качества и негативи, но примерно, малтиец, или американец, или какъвто и да е друг.

  По-скоро е въпрос на личнностно идентифициране с дадена културна група, била тя и на национална основа. Ако се идентифицираш с групата, би трябвало да ти пука за нея и да си мотивиран да я поддържаш и запазваш, но ако това те дефинира единствено и напълно, изпадаш към екстремумите на национализма, а там много стойност няма.

 13. 13 Профил на Elan Morin
  Elan Morin
  Рейтинг: 748 Неутрално

  До коментар [#9] от "blaf":

  Има "малки" разлики между това да се идентифицираш като германец или американец.

  Германец -- това е наследник на някое от многобройните германски племена, но всичките обединени от подобен език и подобна култура. Горе-долу същото важи за почти всяка европейска нация.

  Американец -- това вече е съвсем различно нещо. Американците са хора, които отиват отвъд океана, за да постигнат нещо, което в родината си не могат. Американците са потомци на англичани, ирландци, немци, италианци, испанци и т. н. хора, но все отхвърлени от обществото или търсещи нови предизвикателства.

  В Германия/Австрия/Швейцария можем само да се интегрираме, но германци няма как да станем. Докато американци можем.

 14. 14 Профил на maka
  maka
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#13] от "ishamael":

  Интересно. Мога да се съглася, макар че не съм сигурен колко американци (от средните щати примерно) ще се самоопределят така.

 15. 15 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#13] от "ishamael":

  Добре казано. Америка, както те сами казват е "melting pot" на култури. Всеки може да стане американец и то за по-малко от половин живот. Докато в Европа, майката на националните държави, подобна метаморфоза е немислима.

  А по темата - напоследък все повече неща ме карат да се замисля за емиграция. И по-точно начинът, по който тези неща все не се оправят. Това образованието, здравеопазване, та дори и уличните кучета и дупките, паркирането са все проблеми, с които трябваше да сме се справили в един момент. А колкото и да се бият в гърдите разни хора, по тези въпроси не просто не сме мръднали, ами си дълбаем надолу.

  Все си мисля, че заплахата от страна на младите да емигрират, трябва да е основния коз, който да накара политиците да се размърдат и да направят нещо за обществото, което ги е избрало. Да, ама не.

 16. 16 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  До коментар [#11] от "maka":

  Не е много естествено от Иван и Пенка Иванови да се роди Манхатън Иванов примерно. Дори в топилката наречена Американска Нация. И там си знаят и се интересуват от корените си. Всички са американци, но от .... произход, че ако намерят и някакъв благородник в рода си, ела че гледай гордост. Имат и специални предавания, социални мрежи и прочие посветени на генеалогия и предци и са страшно популярни. В Европа това е още по-ясно изразено, защото всички имаме национални традиции поне от Средновековието.

  Аз съм решил въпроса така, че в къщи имам малка България - икони, снимки, книги, записи на музика, предмети от домаинството, типични за нас. Разбира се, върви ис чешките, английски, немски, индийски... и какви ли не други артефакти, книги. Но българското и православното заемат почетно място. И не мисля, че следващите генерации не биха знаели, че са българи. При което не си мисля, че съм Бог знае какъв националист. Всъщност вече казвайки "у дома" имам по-често предвид чешкия апартамент. В България се чувствам леко на гости, макар също да е "у дома".

  E PLVRIBVS VNVM
 17. 17 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  Стар виц:
  Българин, Руснак и Американец умират и се срещат със свети Петър, той започнал да ги разпределя:
  - Американецо - ти досега живя в Рай, затова те пращам долу да видиш Ада; Руснако - ти досега живя в Ад, затова те пращам горе да видиш Рая; Българино - ти досега живя в България, затова те пращам в Ада да видиш що е Рай.

 18. 18 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Ако комунистите влезнат във властта емигрирам

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 19. 19 Профил на Бил Тамусен
  Бил Тамусен
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Колкото повече емигранти, толкова по-добре за България! Поздрави от Осло!

 20. 20 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#11] от "maka":

  Принципно хората са свободни да се асоциират с каквото преценят. Но тук опираме до момента какво може да повлияе на тази преценка? Както вече дадох пример със себе си - на мен от малък ми се втълпява, че трябва да отида в Германия. За щастие нещо ми 'стана' и не се вслушах в съвета на баща ми, а за още по-голямо щастие успявам да се реализирам сравнително успешно и в България.

  Но дори да изключим прякото влияние в семейството и приятелите, и погледнем по-нашироко, вижда се, че културната доминация на САЩ, която днес влияе на цял свят, също е фактор за денационализация. Деца от малки гледат забавни детски филми, озвучени на английски, запознават се с американската култура и начин на живот, които често са представени свръх-лъскаво и привлекателно. А това създава чувство за неудовлетвореност, че нашият живот не е толкова лъскав, а разминаването между очакванията(насадени от външна култура) и реалността водят до нещастие. А чувството на нещастие не е продуктивно.

 21. 21 Профил на Цъкам минуси
  Цъкам минуси
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Дневник, стига правили зле формулирани анкети, да го еа

 22. 22 Профил на maka
  maka
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#16] от "PavelCZ":

  ОК, нещо подобно си представям и аз мислейки си за културна идентичност.

  Въпроса за имената, може би примера със САЩ не е най-удачен наистина, но каквито и да са имената те не пречат на осъзнаване на културната идентичност, особено в САЩ.

  Не говорим разбира се за имена като Манхатън Иванов, Ромео-Рахман Щумпа и др.

 23. 23 Профил на maka
  maka
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#20] от "blaf":

  Интересно. Честно казан не съм чул на някой познат да са му влияели по такъв начин, сигурен съм че е било с възможно най-добри намерения за бъдещето, но не виждам смисъл много. Кръста си носиш навсякъде - навсякъде има предизвикателства, проблеми, и т.н. Факт е, че средата може да ограничава част от възможностите, но както сам казваш възможности винаги има, дали в България или не.

  На мен също никой никога не ми е влиял да емигрирам или не, дори аз самият не съм го търсил, просто така се получи.

  Повечето ми по-близки приятели са или чехи или от други държави, но и някои българи. Въпросът е, че с всички тях сме си паснали по-скоро като интереси и характери, а не на базата на културна идентичност. Може би е също въпрос на среда донякъде. Не се чувствам по-малко българин, въпреки че примерно не ходя на народни танци, както доста познати.

  Относно глобалния (мулти)културен фон, за който говориш - съгласен съм, но това разминаване между очаквания и реалност може да се получи навсякъде, дори и в различни региони в САЩ като попкултурен доминант както го определяш. Затова си мисля, че навсякъде е важно фокусът да е върху културното себеосъзнаване, качеството, реализма, а не върху борбата с чуждите култури.

  Иначе какво е противодействието - културна цензура в по-слабите икономики?

 24. 24 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Вече съм го сторил. Защото Родината ми биде окупирана от престъпна мутренска хунта, затова.

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 25. 25 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#23] от "maka":

  Не, противодействието в никакъв случай не трябва да е културна цензура! Просто трябва да накараме хората да мислят... повече като нас. Да осъзнават положението, в което се намира света. Да осъзнаят, че в момента една култура доминира, но да знаят, че в миналото други са доминирали и така нататък. Изобщо, трябва един по-широк поглед над света, не само забиване в по-развитите държави. Но тези неща тръгват от семейството и са свръзани с много фактори... някои народи се справят сравнително успешно, ние също можем.

 26. 26 Профил на maka
  maka
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#25] от "blaf":

  е, ок, съгласен

 27. 27 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  До коментар [#23] от "maka":

  Само да потвърдя, че и на мен са ми казвали да емигрирам, защото тук няма бъдеще и няма да има България след 20-30-50 години и прочее глупости. Много българи на средна възраст са толкова смачкани от живота, че бутат децата си в чужбина. Интересното е, че те много хвалят "хубавото Тошово време" и псуват Запада, че им развалил икономиката, ама искат там.

 28. 28 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Защото българите са социопати и животът сред тях е напълно загубен.

 29. 29 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 754 Неутрално

  АЗ съм емигрант от 51 година и се чувствам добре в БГ. Не съм загубила националната си идентичност, но аз съм по възпитание световен гражданин.
  Всеки, който има потенциал и упоритост на мъглижки катър може да го направи навсякъде!
  Смених си личното име и го преведох на български и това не ме прави нещастна.
  Толкова за икономическата емиграция.

 30. 30 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Е ние вече емигрирахме така и не дочакахме нито царя ,нито тройната коалиция пак да не говорим за Бойко.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK