Трябва ли децата задължително да ходят в детска градина на 4 години?

1656 гласа
 1. Виж резултати
Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1744 Весело

  Ама те скоро ще искат и да ни правят децата, а ние да им плащаме само.

 2. 2 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  " Родителите сами трябва да преценяват"!
  Задължавайки ме да си пратя децата на градина или училище от 4-годишна възраст, Държавата/нейните служители/ ме обявяват за НЕСПОСОБЕН да възпитавам и да се грижа за децата си. Нека първо Държавата да докаже, че родителите са неспособни /персонално всеки/ и тогава да си налага идеите...

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 3. 3 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  Гласувах за идеята да се интегрират малцинствата, защото смятам това е основният проблем в страната ни....
  Определено мисля, че много от гласувалите дори не са се замислили върху смисъла на последващите предимства при прилагане на изказанното приложение, а са подходили първосигнално.....по чувства.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 4. 4 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 681 Гневно

  Стига с тая държава бе! Кога ще пораснете и ще започнете да се грижите сами за себе си!?

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
 5. 5 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  За малцинствата не е лошо като идея, и без това в семействата си няма да научат нищо обществено полезно, но не трябва да се поставят под общ знаменател с останалите- или казано набързо- който успее да докаже, че е способен да си възпитава детето сам- да решава, за останалите- задължителна детска градина

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 6. 6 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  До коментар [#3] от "Храбър":
  "...да се интегрират малцинствата, защото смятам това е основният проблем в страната ни.... "
  Че е проблем, проблем е. Преди повече от 40 години в детската градина също се осъществяваше интеграция. В резултат на това 6-годишен знаех добре да говоря на цигански, а циганчетата /тогава нямаше роми/ пак не знаеха български. Дали пък целта не е да се интегрира мнозинството...

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 7. 7 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  До коментар [#4] от "Karla Baggins Hanneman":

  Е нали точно това казвам...

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 8. 8 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Лично аз предлагам... направо да ги записваме за местни яничари...

  Ако не бях предпазен от държавната образователна система - която, нека не се лъжем, в младостта ми беше що-годе читава, нямаше да "нахлуя" в първи клас грамотен на два и полуграмотен на един език...

  Никой не бива да си вре потните ръчички в решенията, които семействата трябва да вземат за собствените си деца!!!!

  Свобода за Надежда Савченко!
 9. 9 Профил на Чичо Ваньо
  Чичо Ваньо
  Рейтинг: 885 Гневно

  Вече ми омръзна от странни отговори в анкетите!

  "Да,ако държавата осигури нормални условия."

  и

  "Не,защото държавата не е в състояние да им осигури грижи и обучение."  са два практически напълно припокриващи се отговора!Конкретно по темата.Да се говори за задължителна детска градина когато няма места в настоящите градини и се правят класации кое дете да бъде в градина и кое не,е поне несериозно.Ако има места за всички,въпросът пак е чисто индивидуален.За повечето от децата безспорно ще бъде по-добре да бъдат в градина(за да играят с повече деца или да получат възпитание и умения които по някаква причина не могат да получат вкъщи,или както го наричат интеграция),но има и такива деца които на четири години вече няма какво да получат в градината,и присъствието им там само би върнало развитието им.

  "Проблемът на света е,че глупавите са самоуверени,а умните се колебаят."Бъртранд Ръсел
 10. 10 Профил на coala15
  coala15
  Рейтинг: 374 Разстроено

  "Дневник", наистина анкетите ви много често имат "интересни" отговори!
  А относно 3-ия отговор - доколкото съм запознат, в някои напреднали западни общества, ако кажете такова нещо, на другия ден ви цъфват от социалните/закрила на детето или както се водят/ и след седмица сте без дете! Колкото и да ни е неприятно, това че ние сме създали един индивид, не ни дава право да го възпитаваме както ни скимне!

 11. 11 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1054 Весело

  До коментар [#10] от "coala15":

  Сигурен ли си?
  Защото според мен в напредналите западни общества доста често се използват детегледачки/гувернантки/

 12. 12 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Те за 6-годишните не могат да осигурят детски градини, та се загрижили за 4-годишните.
  Иначе идеята за намаляване на училищната възраст е добра - във Великобритания 5-годишните задължително тръгват на училище, но то е съвсем различно от това на по-големите и прилича повече на детска градина - с много игри и забавления, в които са вплетени учебните елементи, и то съобразени с интелектуалните и физически възможности на 5-годишните. Например учат ги да пишат с печатни букви, защото ръкописните изикват добра координация на фините двигателни умения, която на тази възраст е много трудна. Няма бележки, няма изпитване, няма часове по 45 минути (всъщност няма разделяне на часове и междучастия). Ако и у нас стане така, родителите ще възприемат идеята - но е нереалистично да го очакваме в близките десетина години.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 13. 13 Профил на Ася Колева
  Ася Колева
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  В малко държави в Европа има задължително образование на 4 години, но там ИМА алтернативи. Ето това е разликата. Мое право е като родител да избера най-добрата форма за своето дете. Право, гарантирано от конституцията на БГ и редица международни спогодби, и ограбено от новия закон.
  Вчера на кръглата маса в Парламента http://streamer.bg/en/355/filmpage.go представителите на МОН така и не можаха да отговорят на многократно зададения въпрос от протестиращите - ЗАЩО е задължителността в закона.

 14. 14 Профил на daria_vip
  daria_vip
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Естественно че трябва да посещават .Това е детска градина .
  Не е задължително да ходи на училище но детската градина е основа .
  Та нали първите 7 години градят социални умения и се учат на най важните неща в живота си .
  Как очаквате някое дете гледано от баба си вкъщи до 8 мата си година да се интегрира успешно в обществото - да научи социално значими умения необходими му в живота след като единственният суров модел е Баба му или улицата

 15. 15 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  От държавата няма как да чакаш грижи ....

  Предразсъдъците са за ограничените.
 16. 16 Профил на Петкова
  Петкова
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Във Великобритания може да е задължително обучението на деца от 5 годишна възраст, но не е задължително това да става в училище. Законът им казва, че образованието се извършва в държавни, частни училища или на друго място. Другото място може да бъде и дома. Там има над 100 000 домашни ученици. Родителите не са длъжни дори да регистрират детето си като домашен ученик пред властите в годината, когато започва задължителното му обучение. Единствено ако го отписват от училище, за да го учат вкъщи, само тогава трябва да заявят това си намерение пред властите. Във Финландия, която е сочена като пример за добри политики в областта на образованието - задължителната възраст е 7 години. Там също има алтернативни форми, като ролята на държавата е да подкрепя решенията на родителите, а не да ги глобява, ако не ползват непременно нейната форма. Международните харти задължават държавите, страни по тях, да зачитат правата на родителите по отношение на образованието и възпитанието на децата им по техните собствени философски или религиозни убеждения. Затова държавата не трябва да има монопол над образованието и не трябва да е задължително 4 че и 5 годишните деца да ходят на градина.

  Не знам какво имате против бабите, но моите деца много обичат да общуват с баба си и дядовците си, с хората, които срещат покрай живота на родителите си и мога да ви кажа, че се адаптират много бързо в социална среда, дори когато съществува езикова бариера.

 17. 17 Профил на Веселин
  Веселин
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Задължителна целодневна детска градина за всички деца от 3 дневна възраст! Пълен пансион от 2 години!

 18. 18 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2852 Неутрално

  Интересно, че от гласували 1200 души от аудиторията на Дневник цели грубо 15% са съгласни с безоговоръчното "Да" на задължителното! ходене на четиригодишните.
  И добавката "ако държавата осигури нормални условия" не променя нищо в случая, защото "ядката", т.е. белята, е в "задължителното".

 19. 19 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  Как очаквате някое дете гледано от баба си вкъщи до 8 мата си година да се интегрира успешно в обществото - да научи социално значими умения необходими му в живота след като единственният суров модел е Баба му или улицата

  о небеса о Оруел

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 20. 20 Профил на Yoda
  Yoda
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#3] от "Храбър":


  "защото смятам това е основният проблем в страната ни.... "

  Тук не съм съгласен. Циганите не са основния проблем. Проблем са, но не основния. Само за илюстрация: вчера минах за по-пряко през циганската махала до летището и изведнъж нещо удари колата отстрани- вероятно камък, хвърлен от някое малко цигане в тъмното ей така, без причина. Първо се ядосах, обаче като си помислих, знаеш ли какво ми хрумна? - в крайна сметка аз съм на топло и удобно в готината си кола и се прибирам от добре платената си работа при прекрасното си семейство, а те са които са в мръсното, калното, студеното... Следиш ли ми мисълта? Това винаги е било и ще бъде така - признай си, че не би искал да си на тяхно място. Те нямат ресурса да бъдат решаващи за твоя собствен просперитет и помисли: дори всичкото бай мангал ей сега да стане изведнъж образовано и да започне да се труди пълноценно - колко важно ще е това макроикономически? Мислиш ли, че изведнъж вече няма да сме най-бедната страна в Европа? Едва ли...

  И затова не смятам, че моето исконно право да решавам какво е най-добре за моите деца може да бъде разменна монета за циганската интеграция. Разбираш ли? - не е справедлива размяна.

 21. 21 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  До коментар [#20] от "Yoda":

  Най-често замерят със снежни топки.
  Детската смъртност при тях е в пъти по-висока, а това колко са калени е мит.

  Любовта ще спаси света!!!
 22. 22 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  може би, ако държавата осигури нормални условия /нещо, което не виждам как ще стане в нашата държава/ родителите и без да е задължително ще записват децата си от 4 годишна възраст. Не смятам обаче, че трябва да е задължително.

  Никола Йорданов
 23. 23 Профил на anita_mihi
  anita_mihi
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Чисти идиоти кои сте вие ,че ще ме задължавате да си пускам детето на детска градина. Първо места не сте осигурили ,пък и наказания правите от къде на къде ще си влача детето по автобуси до детската градина на друг квартал. Сигурно вие ще ми плащате лекарствата на детето като се разболее от ледниковите автобуси които не сменяте вече 20 години. И дори като спирате детските надбавки които се полагат на детето ми пак няма да я тормозя да става в 5 или 6 сутрин за отидем до еди кой си квартал, защото в нашия няма места само и само да ви " ходим по гайдата ", че все едно вие "ходите" по нашата! КРАДЦИ СТЕ ВСИЧКИ ВИЕ ПОЛИТИЦИТЕ!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK