Какво очаквате от новия патриарх?

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  Атеист съм и логично нищо не очаквам. Притеснява ме това, че процента на нищо не очакващите е близо 40. А си мисля, че повечето гласували са отговорили с какво желаят, а не с какво очакват. Логично при това управление на БПЦ, вярващите да не я любят.

 2. 2 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Според преброяването от 2011,
  "Лицата, самоопределили се към източноправославното християнско вероизповедание, са 4374135 души, или 76.0% от лицата, отговорили на въпроса."

  Birds of a feather flock together.
 3. 3 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Най-много очаквам от патриарх Неофит нещо, което на съставителите на анкетата явно не им е хрумнало - да води православния български народ по Божия път.
  Като цяло анкетата е тенденциозна, съставена е не от неутрални, нито от християнски, а от атеистично-светски позиции. В нея няма достоен отговор, който би могъл да избере един православен християнин, освен ако не е крайно негативно настроен към Църквата.
  Очаквам, разбира се, патриарх Неофит да не допусне нов разкол и, ако Св. Синод сметне за нужно и ако има достатъчно предпоставки за това, да канонизира свещеници, загинали за вярата при комунизма.
  Но това са твърде дребни детайли от очакванията към един патриарх.

  Една българка
 4. 4 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#2] от "rldkfl":
  Това е пряк резултат от атеистичната пропаганда на евроатлантическите либерасти, които успяха да убедят духовно неориентираните българи от православни семейства, че е модерно и престижно да си атеист (в български превод от гръцки това значи "безбожник". Дори комунизмът, който открито проповядваше, че "религията е опиум за народа", не можа да нанесе такива поражения върху духа на българина. При първото преброяване след падането на комунистическия режим през 1992 г. православните бяха 85,7%, а през 2001 г. - около 82,5%. Намалението сега не е в полза на другото най-голямо вероизповедание - исляма (той традиционно е около 9%), а на "космополитите" атеисти, които или "нямат вероизповедание" (4,7%), или "не се самоопределят" (7,1%).

  Една българка
 5. 5 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Преди 200 години почти не е имало атеисти в Европа, от тогава насам стават все повече и това не е лошо, а част от развитието на човешкото общество Най-много атеисти има в държавите с най-грамотно население и развито гражданско общество.
  Един ден хората ще се чудят как може толкова хора да са вярвали в тези потресаващи измислици и дори да се избивали зверски заради тях

  Birds of a feather flock together.
 6. 6 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#5] от "rldkfl":
  Дори не съм гневна, господине, само съм обезпокоена за вас атеистите. Тогава на кого се уповавате, в какво вярвате, как си обяснявате потресаващите несъответствия с еволюционната теория?
  Хората изоставят за собствена изгода, ако са притиснати докрая, вижте в какви извращения влязоха - убийство на собственото семейство, секс със собственото дете на 2 години, канибализъм, убийство на хора за 10 лв. Само Господ Бог не изоставя своите чеда никога, подкрепя ги и се грижи за тях.
  Радвам се, че имаме патриарх, че е достоен човек от боголюбиво семейство. Ние, вярващите имаме нужда да бъдем наставлявани от пастир обединител и милозлив водач в тези тежки и последни дни.
  А аз се моля Господ да Ви докосне и направи християнин, за да бъдете спасен и се видим един ден при Него.

 7. 7 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Мисля си дали ако сте сам, в крайна нужда от чудо, пак сте атеист?
  Аз съм лекар, използвам всичко, което мога за моите пациенти от съвременните технологии и изобретения.Господ почва там, където свършва науката, когато надеждата е заменена от вяра и молитва за чудо.

 8. 8 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  До коментар [#4] от "Палица":

  Ако има Бог, то това ще е Тангра - Богът Слънце. А не суперчовекът Джизъс Джуниър и 12-те чоузен уанс.


  До коментар [#7] от "Пърсифал - това съм аз!":

  За кой Господ Бог говорите - за онзи в името на който жени са изкормвани и ембрионите размазвани с дикани (Плиска 811), или за изоставилият ни през 865г. Тангра, а може би за миналият оттук за 5 века Аллах, или за далечноизточния принц станал Бог, а може би за северномразовития Один?

  Когато медицината е безсилна пред дадена болест, обикновено човек колкото и да се моли, си остава болен - молитвата - глас към никога не виждан и никога непоявяващ се спасител. Казано е, че удавника и за сламка се хваща, но науката и опита са доказали, че сламка от удавяне никого не може да спаси.

 9. 9 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 701 Весело

  До коментар [#5] от "rldkfl":
  До коментар [#8] от "deaddark":
  Точно за този тип модерни атеистични толеранти като вас, господа, говоря в пост №4. Сигурна съм, че уважавате човека и човешките права и свободи. Сигурна съм, че бихте се обявили срещу всяко посегателство върху свободата на словото, срещу посегателствата върху свободата на политическо, етническо и сексуално самоопределение, че бихте били толерантни към всяка чужда "културна" особеност, колкото и да противоречи на елементарните представи за нравственост...
  Но това не ви пречи стръвно и с фанатична насмешка да тъпчете чувствата на религиозния човек. Особено на християнина. И с изключително удоволствие - на православния.
  Наистина, дано Бог ви даде да усетите истинската толерантност, която се постига само в прошката и покаянието.

  Една българка
 10. 10 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2078 Весело

  До коментар [#9] от "Палица":

  Вие, ли дето ни нарекохте нас, атеистите, либерасти, безбожници и неориентирани и т.н., ми говорите за злоба и жлъч - накратко вижте си пост 6?
  Вие и Вашата убеденост че винаги сте прави и никой няма право на различно от Вашето мнение и проповядвате разкол за всеки несподелящ го и с удоволствие бихте му смазали главата с диканя; вие ли ми говорите за "човечност" - Вие, които затрихте индианската раса, само защото вярваха в Кецълкуатъл (и имаха злато); Вие, които изклахте децата и жените в Плиска, само защото вярваха в Тангра (и имаха злато); Вие ли, които изгорихте на клада редица велики умове, само защото Ви показаха, че земята е кръгла и се върти около слънцето; Вие ли, които сте заграбили всичко със сеч и геноцид и все още така заграбвате, водейки ш*баната си "Свещенна война"; Вие ли ще претендирате за "човечност" - претенциите са Ви абсолютен връх на лицемерието.

  Защото дори Христос е бил против поведение, като Вашето - арогантно и надменно към еретика, неверника, гяура - да се самоопределяте като висша каста, в сравнение с невежите, неосъзнатите, либерастите и т.н.

  Вие и Вашата сигурност, че всичко Ви е ясно - сигурност крепена на едната сляпа вяра и на едната **** догма.

  Но Тангра Ви чака в отвъдния свят и ще бъде много, много лош с Вас - неправоверните, гяурите, еретиците - последователите на разкола, наречен православно християнство.

 11. 11 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2444 Неутрално

  в крайна нужда от чудо, пак сте атеист?

  "The glory of God is intelligence"
 12. 12 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2444 Неутрално

  Постингът ми #11 съдържа въпроса на
  Пърсивал.Определено аз ставам силно
  вярващ в безизходица, което не е много
  силен аргумент в полза на Вярата.
  Личното безсилие и отчаяние могат и
  подтикват милиони хора в тази насока.
  Моят баща атеист, който в живота си беше
  много по голям християнин на практика от
  много вярващи си отиде с думи от сорта..
  "Много бих искал да вярвам в някой Всеблаг
  и Всемогъщ , но за голямо съжаление
  не си служа с духовни патерици"

  "The glory of God is intelligence"
 13. 13 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  До коментар [#11] от "тулса":

  Да. Приемам реалността и правя каквото мога.

  Бях доста запален православен християнин, но три неща ме направиха атеист:
  1. Библията;
  2. Среща с Ванга;
  3. Няколко срещи със свещенниците в Рилският манастир.

  Решиш, че човек сам трябва да желае да е добър, ако това желание го няма - вярвай колкото си искаш силно, но набожността ти няма да те издигне в очите на другите като светец, дори и на другите вярващи. Е винаги ще има фанатици, на които целта е да трупат точки за отвъдното.

 14. 14 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#10] от "deaddark":
  >>>"Вие, ли дето ни нарекохте нас, атеистите, либерасти, безбожници и неориентирани и т.н., ми говорите за злоба и жлъч - накратко вижте си пост 6?"
  Пост 6 не е мой. Аз единствено преведох "атеист" от гръцки на български - значи точно "безбожник". Това притеснява ли ви? Или сте оксиморон - "набожен атеист"?

  Една българка
 15. 15 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#10] от "deaddark":
  >>>"Вие, които затрихте индианската раса, само защото вярваха в Кецълкуатъл (и имаха злато); Вие, които изклахте децата и жените в Плиска, само защото вярваха в Тангра (и имаха злато); Вие ли, които изгорихте на клада редица велики умове, само защото Ви показаха, че земята е кръгла и се върти около слънцето; Вие ли, които сте заграбили всичко със сеч и геноцид и все още така заграбвате, водейки ш*баната си "Свещенна война"; Вие ли ще претендирате за "човечност" - претенциите са Ви абсолютен връх на лицемерието."

  Господине, прекалили сте с холивудското кино и с конспиративните теории. Дори да имате нещо против католическото мисионерство в Америките, не приписвайте делата му на православието.
  Не знам за какви жени и деца в Плиска говорите и за какви поклонници на Тангра... Явно не сте наясно, че тенгризмът на прабългарите е само една хипотеза на Васил Златарски, която след това се оказва много удобна за българските пишман националисти. Така че в Плиска не е ясно на какво са се кланяли преди св. Княз Борис І Покръстител. А ако намеквате за другия мит, за "избитите 52 боилски рода", той също беше развенчан преди повече от 5 години и се оказа резултат от неграмотен превод. Ако ви интересува, ето информация: http://www.kultura.bg/bg/article/view/12512

  Една българка
 16. 16 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#10] от "deaddark":
  Мале, батко, напълно отчаян играч си! В главата /и душата/ ти е пълна лъзгавица, мешавица и усуканица. Темата е за нашите експектации /виж в речника/ към Бг башпапаза. Къде ги докара тука Кецаклеца, Тангра и сие? Ти въобще чул ли си, че католицизъм и православие не е съвсем едно и също?

 17. 17 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#14] от "Палица":

  Кажи на някой потомък на африкански роби - "негро", и го питай дали това го притеснява...
  Освен това имам проблем да ме наричаш "либераст"
  Има и други проблеми в поведението ви, но за да ги осъзнаете се изисква малко повече интелигентност от ваша страна.

  Birds of a feather flock together.
 18. 18 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 701 Любопитно

  До коментар [#17] от "rldkfl":
  Не познавам потомци на африкански роби, а коренното население на Африка наричам с наложилата се в българския език чуждица "негър", не "негро". В превод на български значи "черен". Такава е обективната истина - те са черни, а не бели, жълти или зелени. Също както "атеист" в превод на български значи "безбожник". Не разбрах какъв е проблемът?
  В термина "либераст", който намирам за много красноречив, вие сам сте се разпознали. Аз нямах предвид вас и говорех по принцип за явлението на криворазбрания либерализъм, който върви срещу собствените си права в полза на чуждите. Ако вие сте истински либерал, а не криворазбран, няма защо да се припознавате тук и да имате проблем.
  Ще подмина без коментар личните обиди с намеците за "интелигентността ми"

  Една българка
 19. 19 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 594 Неутрално

  и атеизма и либерализма са криворазбрани - но от тесногръдите (религиозни) фанатици

  Birds of a feather flock together.
 20. 20 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#19] от "rldkfl": и аз съм православен като "Палица", но нямам нейното търпение /за което прося милост от Бога/. Разбира се, че си либераст. И то недозрял. Мамин златен, направо ти личи как се пънеш да не допуснеш граматична грешка в заучените словосъчетания, напълнили клетата ти кратуна. Ама верно ли сме "тесногръди", бе? Ама ти като си толкова изпълнен с радостта от толерантността на своя атеизъм, що не дадеш малко респект на нас "все още" 76% от целокупното население и не ни спестиш мозъците си? Щото ако аз напиша нещо срещу атеистите от своята позиция на православен, автоматик ме давате под съд директно в Страсбург. Щото сте либерални... Изпражнения

 21. 21 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2444 Неутрално

  Щото сте либерални... Изпражнения
  .........
  Аха.Дойдохме си на думата за войните христови.

  "The glory of God is intelligence"
 22. 22 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2078 Любопитно

  До коментар [#14] от "Палица":

  Атеист - от гръцки се превежда отричащ съществуването на Бог, а не безбожник - Теист - вярващ в Бог, атеист - не вярващ в Бог.

  До коментар [#15] от "Палица":

  http://www.forum.bg-nacionalisti.org/index.php?topic=20901.0

  Намеквам и за отдавна развенчания мит за джизъса и 12-те хапостоли.


  До коментар [#16] от "stokn":
  До коментар [#20] от "stokn":

  Да искаш дебел х*й - да ти го набия, ама акъл как да ти набия?

 23. 23 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#22] от "deaddark":
  "Атеист - от гръцки се превежда отричащ съществуването на Бог, а не безбожник - Теист - вярващ в Бог, атеист - не вярващ в Бог."
  Извинете г-н "А-теист", и къде е разликата? "Без-божник" от български се превежда като "нямащ Бог", "не вярващ в Бог". Какво толкова ви терзае терминът "безбожник", щом не вярвате в Бог?
  Колкото до вулгарните ви писания по-долу към мен и други форумци, под нивото ми е да ги коментирам.
  Вярата в Бог не е нещо, което има нужда да бъде "доказвано" или "развенчавано". Развенчани могат да бъдат само форумните съчинения на историци аматьори със слаба обща култура и хипертрофирало национално чувство. Казвам ви го с най-дълбок патриотизъм.
  Впрочем, изобщо не разбирам какво търсите в коментарите под тема, засягаща религията, след като сте "отричащ съществуването на Бог".

  Една българка
 24. 24 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#22] от "deaddark":
  "До коментар [#15] от "Палица":
  http://www.forum.bg-nacionalisti.org/index.php?topic=20901.0"
  Направих си труда да прочета любителския форум с кланета над българи, който цитирате. Опустошаването на Плиска от византийските войски на Никифор Геник по никакъв начин не е религиозен, а чисто политически акт. А и е последвано от доста варварската постъпка на нашия Крум Страшни с черепа му, с която българските пишман националисти от ХХ и ХХІ век се гордеят особено много. Но явно такива са били онези времена, защото хората винаги са слаби и податливи на падение. Същото важи и за постъпката на Василий ІІ Българоубиец около 200 години по-късно - при това е наредил огромна гавра с християнска армия, не с езическа. Но не християнството е виновно за това, а човеците, които в стремежа си да се доказват и да властват, забравят за колко кратко са на този свят.
  Впрочем, има не особено популярни исторически документи, свидетелстващи, че още Кубрат е бил християнин. Същото важи за наследниците му ханове (колкото и да е спорна тази титла, я употребявам, защото засега е официалната). Хан Тервел дори е християнски светец - св. Тривелий Теоктист. Техният наследник св. Цар Борис Покръстител само е продължил делото им сред целия народ.
  http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=44398

  Една българка
 25. 25 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  До коментар [#24] от "Палица":

  Пропускам лицемерното Ви отношение, как аз съм грубиянин, а наричащата ни "изпражнения" светица.

  Та директно - не атеизма, а съществуването на Бог трябва да се доказва. Но Вие не можете да го докажете, затова пристъпвате към истеричното - "аз така казах!" и гневно се заканвате с юмруче и потропвате с краче.

  А смешните Ви теории за "християнина" Кубрат и други подобни глупости в стил Войнов и да искам, не мога да коментирам.

  Между другото усещам, че и Библията май сте чели отгоре-отгоре и/или спазвате само тази част от теорията в Нея, която Ви изнася.

  Ето Ви малко информация, със статута на Вашата (тоест нЕкъв шит):

  http://www.blitz.bg/news/article/147848

  http://www.jesuswasaspacealien.com/

  Между другото е безсмислено да спорите с мен - и аз съм бил православен християнин, та мога да бъда тъп и упорит до предизвикване на нервен срив в събеседника си.

  А да - и печеля спора, защото аз първи "Така казах!".

 26. 26 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#25] от "deaddark":
  >>>"Пропускам лицемерното Ви отношение, как аз съм грубиянин, а наричащата ни "изпражнения" светица."
  Не съм адвокат на никого. Правят ми впечатление само обидите в постове, адресирани до мен.
  >>>"Та директно - не атеизма, а съществуването на Бог трябва да се доказва. Но Вие не можете да го докажете, затова пристъпвате към истеричното - "аз така казах!" и гневно се заканвате с юмруче и потропвате с краче."
  Не знам точно кое в поведението ми ви звучи истерично - може би фактът, че нито веднъж не използвах лична обида към вас, нито емоционални метафори като вашата, която цитирам по-горе, тази с диминутивните, сладурски "юмруче" и "краче"?
  А ако ви е нужно "доказателство" за съществуването на Бог, огледайте се наоколо - то е навсякъде в стройната логика на този свят, във всичко живо и неживо, във всичко видимо и невидимо, от ДНК-то на амебата до хомо сапиенса и от планетата Земя през Млечния път до Вселената. Впрочем, не си спомням да съм ви искала "доказателства" за съществуването на атеизма. Съществуването му е очевидно и аз нямам проблеми с него, стига да не е фанатичен и агресивен към различните. Това има пряка връзка със следващото ви твърдение:
  >>>"Между другото е безсмислено да спорите с мен - и аз съм бил православен християнин, та мога да бъда тъп и упорит до предизвикване на нервен срив в събеседника си."
  Нито сте били православен християнин, нито сега сте атеист. Виждам, че сте много обиден и гневен човек, не знам защо. Ако някога сте се докосвали до вярата, щяхте да усетите какво опрощение към другите, към различните носи тя. Ако бяхте разумен и стабилен истински атеист, не-вярата ви в Бог и убеждението, че всичко свършва, след като ни изядат червеите, щеше да ви е достатъчна опора, за да не ви занимава съществуването на религиозни... момент да избера някоя по-сочна от квалификациите ви... да, "гяури, еретици - последователи на разкола, наречен православно християнство". Трудно ми е да осмисля как хем вярвате в Тангра, хем сте атеист, но вероятно съм просто една тъпа гяурка.
  Нямам никакво намерение да споря с вас. Само представям серия от факти из историята и антропологията на България, които може би ще са интересни и за други потребители на форума. При това от доказани източници, а не от скандално жълти медии като "Блиц".
  Наистина ви желая да намерите душевно спокойствие.

  Една българка
 27. 27 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  До коментар [#26] от "Палица":

  Благодаря!

  Само да Ви коригирам познанията по атеизма - атеистът не отрича душата (разума), или т.нар. съществуването на нематериалното.

  Просто моите аргументи са в по-голяма тежест за несъществуването на Бог, такъв, какъвто го описва християнската, а и доста други религии. Но ако утре Исус дойде при мен - веднага приемам вярата. Последното е алегория, с която имам в предвид, че човек се учи докато е жив и вижданията му се менят.

  Знам, че много рел. фанатици им се иска атеистът да е "евроатлантически либераст" и да не приема нематериалния свят, за който има редица доказателства; но всъщност ние сме прагматици - каквото знаем - знаем, каквото не ни е ясно - казваме, че не знаем - та точно затова не мога да бъда на 100% сигурен, че няма Бог, нито че има - не знам достатъчно.

  Та има ли или не Бог, Ви пожелавам дълъг и щастлив живот.

 28. 28 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#27] от "deaddark":
  В последния си пост се описахте по-скоро като агностик, отколкото като атеист. Има голяма разлика. Агностиците са тези, които "не могат да бъдат 100% сигурни, че няма Бог, нито че има, защото не знаят достатъчно". Както "атеист" в превод на български значи "безбожник", така "а-гносис" в превод на български означава "не-знание".
  Агностиците са ми по-симпатични, защото не са фанатици. Войнственият атеист всъщност по нищо не се различава от религиозния фанатик - само че той вярва, че няма Бог. Отново единственото му доказателство за последното твърдение е вярата. Вярата е нещо свято и възвишено, но не е доказателствен материал.
  Благодаря за пожеланията, и вие да сте жив и здрав!

  Една българка
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK