Трябва ли да има само един учебник по предмет в училище?

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1861 Неутрално

  Ако учебникът е написан за ученици, а не за пари и се осъвременява, по- добре е да е един. Тази година в учебник по физика за 7 клас прочетох, че Беляне ще бъде построено. Изданието беше от 2000 г.

 2. 2 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 793 Весело

  Направо един "буквар" за всичките предмети. Какво е това разхищение?! Или чакаме Дудука да си изпълни лъжливото обещание... по един таблет и толкоз.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 3. 3 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Кой го е грижа за учениците - важното е да се докопа поръчката и да се вземат парите. Бизнес, майна !

 4. 4 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 374 Любопитно

  вместо да се прахосват пари за писане на "учебници" да се инвестират тези пари за по един таблет за всеки ученик, а информацията да се поднася с помощта на новите технологии - хем информацията ще бъде акуратна и актуална, хем на децата ще бъде по-интересно.

  zenrus.ru
 5. 5 Профил на mamut
  mamut
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Твърдо ДА.
  Причини много. И сега учителите не избират учебниците, а ако го правят то е за цялият курс-начален или среден.
  Няма право всеки учител сам да избере, поради предаването на учебниците и ползването им поне 3 години от всеки следващ випуск. Друг е въпросът , че дори и това не правят сами да определят и мнозинството да има предимство при избиране. Просто се казва по този учебник ще се работи и така..
  Другата причина са тестовете. Всеки учебник застъпва почти еднакъв материал , но по различен начин и често в различно време-, според темите в учебника. Най-елементарното е , че учениците не са поставени в еднакви условия и не им е преподаван еднакъв материал , работили са по различни мат, задачи примерно и т.н.
  Бюджета ще има полза и парите могат да се насочат в друго , което ще е от полза за учениците-мат. база, курсове и т.н.
  Родителите, ще са наясно с учебниците и програмата, особено тези , които имат 2 дечица и малкото следва голямото.
  Няма нито една причина да има повече от 1 учебник по предмет и разбира се да е добре написан. Нека конкуренцията за учебниците и написването бъде сред издателите и тяхното одобряване , отколкото да бъдат натискани ученици, учители, родители та дори и самото министерство .

 6. 6 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 948 Неутрално

  При условие, че откакто преподавателят може да избират само един от "одобрени" три учебника, качеството на образование спадна драстично, представям си какво ще стане, когато остане само един, написан от "експертите".

  Държавата още от комунизма е узурпирала образователната система и безумните промени отгоре-надолу, спускани от Мин.ОбразУванието, чрез инспекторатите и политическите назначения на директори, пряко участва в създаването на нация от тъпаци. Факт.

  Защо преподавателят да не избира учебника, а пазарът да е свободен? Сега като са само три по предмет, да не би да са евтини?

  Една от закупените от мен енциклопедии на ДК (800 стр превъзходни изображения и страхотни описания) си я купих за 15лв. Учебникът на племенника ми струва толкова, а картинките вътре явно се гледат само с 3Д очила, толкова са размазани.

  Държавата е лош стопанин. Само свободният пазар и конкуренцията могат да донесат прогрес.

 7. 7 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Любопитно ми е след като има единна програма за всеки клас , защо трябва да има различни учебници ?
  Нима физиката е различна ,
  нима химията е различна ,
  нима математиката е различна,
  нима географията е различна,
  нима историята е различна
  и т.н. и т.н. !
  Просто тфрябва да се провеждат конкурси за учебниците и най-добре СПИСАНИЯ ,
  най-добре ПОДНАСЯЩ материала да се отпечата !
  И да се вкара и в нета !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 8. 8 Профил на mamut
  mamut
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Преподавателят не може да избира учебник!!!
  Прост пример-цял начален етап , работят по 1 от първи до 4 клас. Причината е , че учебниците са безплатни за учениците и се предават три поредни випуска- Учителят и да има правото свободно да избира и да иска да работи по друг учебник не може, защото учениците ще получат от базата на училището тези по които са работели предишният випуск- Така се обезмисля цялото избиране така наречено-
  В среден курс ако преподават различни учители на различните випуски пръв избира единият учител , за който се подават новите учебници- Останалите випуски и учители се нагаждат по вече съществуващото и имащото го в училището- Така учителите нямат свободата да избират. Те се съобразяват с тези преди тях или с болшинството си колеги или....с това , което им се донесе.

 9. 9 Профил на loremipsum
  loremipsum
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Точно обратното трябва да прави държавата -- да въведе рамки под формата обща програма и национални тестове, и изобщо да не се меси кой точно какви учебници ползва. Защото може пък да съм езикова гимназия и да искам учениците ми да учат биология по европейски учебник, а не по някакъв местен парцал изсран от БАН. В частното ми училище в Англия имах 3 учебника само по един от предметите -- не посочените от министъра, а избрани от преподавателя.

 10. 10 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2876 Неутрално

  Науката допуска различни начини за усвояването и, но КЛАСИЧЕСКИТЕ и постижения са еднакви. Дали с изрисуваните с различни цветове цифри ще успеят да научат числата или различните шрифтове ще са по-добър начин за ограмотяване на ДЕЦАТА, това зависи само от УЧИТЕЛИТЕ. А, ТЕ са подложени на какво ли не, като последна грижа е съдържанието на учебниците. Не на тях естествено, а на всевъзможните мислители, с всестранни компетентности, за все по и по безсмислени нововъведения. А, БЪЛГАРСКОТО ШКОЛО е спасило БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 11. 11 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 495 Весело

  Един учебник по всички предмети за всички класове.

 12. 12 Профил на mamut
  mamut
  Рейтинг: 8 Неутрално


  loremipsum, така е и това е оптималният вариант! Само че, не забравяй , че учебниците се предават 3 години и не се закупуват от учениците. Това дава право на някой места да се одобряват учебници , които не всички учители харесват и желаят да работят по тях. Няма начин ,да са 20 човека примерно на едно мнение. Да не говорим, че крайната дума не винаги имат учителите. Така че,това е мираж за мен поне...
  Би могло да стане, ако НАИСТИНА има свобода на избор всеки учител по кой да работи . В начален етап обаче това няма как да стане, както и в среден , защото родителите ще трябва да си купуват учебниците. Един да не е съгласен да плаща... и ....
  Да не говорим, че тогава пък съвсем ще тръгнат да уговарят учителите какво да избират и е излишно да споменавам , че няма всеки да избере по-доброто, дори и да не му налага никой какво да поръча (което пък ме съмнява особено в по-малките градове, че и в столицата)
  Отдавна трябваше да се въведе 1 учебник по предмет. Замисълът може и да бил добър като цяло , ноооо ... Да не говорим и че издателите доста спечелиха , както и колективите. Щом не се различават особено , защо е тогава това разхищение???
  Другият вариант е да не са платени от държавата учебниците и учителите наистина да избират според начина си на преподаване и своето виждане за добър учебник и добре написан. Това обаче...е утопия в нашата реалност, а и родителите не биха могли всички да си го позволят. Цените им надвишават на някой една луксозна книга

 13. 13 Профил на svetlina1111
  svetlina1111
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Необходимо е учителят да има свобода на избор измежду всички учебници одобрени от широка комисия в МОН. Тя трябва да е от методици от университетите и учители, без експерти от инспекторати и министерство. Досега последните настояваха да се пускат всички учебници за да не се карат и съдят с издателства.
  След това всеки учител сам да избира учебниците и помагалата, които ще използва. Закупуването може да става с ваучери от родителите. Ваучерите са ценна книга и се издават от държавата за всеки ученик. Така се избягва възможността за корупционнен натиск от всички възможни институции.

 14. 14 Профил на mamut
  mamut
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Е да, но тогава ще излезе , че министерството ще плаща всяка година на всеки ученик различни учебници. Сега 3 випуска си предават учебниците и четвъртия го зареждат с нови . Не мисля , че би имало толкова пари в министерството за ваучери и възможност да се изчисли цената. Пък и ще настане едно търсене и обикаляне от родителите... ами ако детето смени училището и съотвенто учебниците са други? Не става ли прекалено сложно и много скъпо за учебници дето застъпват едно и също(нали има задължителен материал, който е еднакъв , но различно поднесен във всеки учебник)
  Лично аз приветствам идеята и мисля, че това трябваше отдавна да стане, ноооо много издатели ще са недоволни, както и авторите на различните учебници. Според мен така печелят обаче и децата(равнопоставени са откъм учебници и начин на написване и обхват на материала), родителите-нямат грижа за обикаляне и непрекъснато наместване , особено ако си гледат децата и проверяват домашни и усвояемост, в много случай те са повече и от учителя , учителите пък няма да са непрекъснато притискани и да сменят учебници според това кой-как и какво му каже, министерството пък ще спечели и спести пари и проблеми.
  Децата в масовите училища трябва да са поставени в еднакви условия. Частните вече... може и да имат други решения.

 15. 15 Профил на mamut
  mamut
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да..и какво като са ваучери? Идеята е добра, при условие , че сме бяла държава и има пари. Нооо , като са ваучери ,нали имат парично обещетение и това какво каже учителя, това и ще купят родителите. Оттам пари в издателството , а учителят дали ще избере което иска или което му се каже или който издател му е по-симпатичен щото има варианти много.
  Най-важното е да се избере най-добрият учебник от всички вече издадени по даден предмет и това да стане според най-предпочетените до момента в страната. Такава справка може да се направи. Просто и лесно. Който учител иска може свободно да дава разни помагала на различни издателства и да си помагат децата с тях . Но основата трябва да има възможност всяко българско дете да равнопоставено. Не може децата да са заложник на избор на учител, директор или който и да е . Каква е гаранцията , че учителят няма да избере по-лесния учебник, с по-малко упражнения и повече картинки да кажем .

 16. 16 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#4] от "S.P.Q.R.":

  А-ха, тя унформацията сама ще се доставя. Щото интернет прави всичко автоматично -- с таблет и форумджия може да изкара висше, нали?

 17. 17 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#16] от "lechevalier":

  Ами не, не прави всичко автоматично Интернет, но определено в Интернет има информация в пъти по-изчерпателна и акуратна, отколкото в който и да било учебник, одобрен от МОН. И учителите, вместо да карат децата да наизустяват дебилно уроци писани от хора като министърката на спорта, могат да покажат на децата как да правят research в интернет по релевантна тема, как да обработят и синтезират информацията. Това ще бъде в пъти по-полезно за учениците за в бъдеще, отколкото зубрене на тъпи уроци, които на никого няма да останат в главата.

  zenrus.ru
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK