Има ли смисъл от матурите?

663 гласа
 1. Виж резултати
Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  матурите са пълна порнография ,за да могат учителите изкуствено да не подготвят децата в училище ,а родителите да търчат да им се молят и да им плащат частни уроци уж за обучение , мен как са ме обучавали навремето даскалите ,така ,че без нито един час частни уроци съм приет от първо четене медицина ,а сега не може ,и защо ,за да става и върви далаверата и да има тормоз

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  Според мен НЕ, матурите са абсолютно формален акт. Не се разширяват и обогатяват знанията на учениците по никакъв начин.

 3. 3 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Гласувах за №2,но едно време се освобождавахме от матура,сега не знам как е.

 4. 4 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Матурите са безсмислени, който иска и така учи.
  Също така стресът не е маловажен.

 5. 5 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  "Не, защото прагът за минаване е много нисък"

  заедно с

  "Да, защото се проверяват реалните знания на учениците"

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 6. 6 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#1] от "ivan ivanov":

  Ами това е тест, на който разчитат само университетите в Англия и останалия цивилизован свят. За България няма никакво значение, защото родните университети са готови да приемат и селските магарета, стига да запълнят бройката.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 7. 7 Профил на Втора цетка
  Втора цетка
  Рейтинг: 880 Любопитно

  Пуснах гласа си за Бюлетина №3...
  Така се прави по целия свят...но с ясното съзнание, че ние побългаряваме и деформираме до неузнаваемост идеята за Годишни изпити на учениците...

  Това е Ъпсурт, мене ме нема във целата схема...
 8. 8 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Няма нужда нито от матурите, нито от мутрите.

 9. 9 Профил на raven
  raven
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#7] от "LocoMondo":

  И ас, така съм чел.

 10. 10 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  ТЕСТОВОТО изпитване е глупост, но понеже господ им помага на глупавите - повечето ученици се справят чудесно...

  [email protected]
 11. 11 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Няма смисъл в тоя им вид, но ги правим формално, за да признаят средното ни образование на Запад.

 12. 12 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Не, няма никакъв смисъл. Ние бяхме първия випуск, който ги кара, когато ги въведоха преди години. Тогава имаше много хора и за университет ти трябваха високи оценки, имаше конкуренция. Не ми стигаха изпитите за университет, а трябваше да уча и за матурите. Да не говорим, че разликата между изпита по математика на матурата и този в СУ беше несравнима. Матурата по математика я направих за 1 час и имах 6, в СУ имах под пълно 5. В малките села учителите са давали да се преписва (знам от познати) и неслучайно техническият се пълнеше от хора със 6.00 на матури по БЕЛ без да знаят български. В сегашната им форма матурите са излиша пародия, която стимулира само корупция и измами.

 13. 13 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  При тоталната корупция и пускане без знания които царят в балгарското образование ВЪНШНИТЕ матури са единственото средство да се отсеят тези със знания от тези с купени дипломи.

  Ваожното условие е да са външни, т.е. оценките да са от независими оценители а не от учителите които са обучавали и второ, да са анонимни. В Англия това е решено, като гимназиалните матури важат и като кандидат студентски изпит и се извършват от университетските преподаватели.

  В БГ е желателно да се въведе и някаква форма на ежегоден контрол за да не се вземат мерки чак когато колата се е обърнала. И в зависимост от резултатите да се определя и финансирането на конкретното училище.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 14. 14 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  НЕ. Матурите са средство за източване на родителите с частни уроци. Да държиш изпит по целия учен през годините материал е много стресиращо за децата. А и самия предмет "литература" е излишен и тая матура е върха на сладоледа отгоре.

 15. 15 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1122 Весело

  Няма смисъл, понеже пари се изкарват от оръжие, наркотици, проституция, програмиране и риене на оборска тор в световен мащаб.

  Никой от тия занаяти не се интересува от фомалните оценки на некви примадони дето са много 'умни' според мама и съседката.

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 16. 16 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "Да, това е световна практика"
  "Не, защото прагът за минаване е много нисък"

 17. 17 Профил на antistatik
  antistatik
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Матурите са крайно необходими, АКО бъдат провеждани в някаква приемлива форма. Необходими са, за да може обективно да се сравняват оценките на ученици от цялата страна, защото в някои училища летвата е отчайващо ниска. Да, и аз познавам хора с отлична диплома, които не могат да си попълват сами формулярите в пощата.
  Ако се реформира и университетското ни образование и отсяването става вътре в университета, а не преди него по някакви безумни критерии, матурите и годишните оценки ще заменят входните изпити и децата няма да трябва да учат за десетина изпита поотделно. В момента ако искаш да пробваш в три университета дори и една единствена специалност, трябва да учиш за минимум три различни приемни изпити, отделно за матури и отделно за дипломата в училище.
  На мнение съм, че ако се въведат обективни критерии, матурите и годишните оценки биха давали много по-реалистична представа за знанията на ученика от измислените изпити в университетите, където корупцията е повсеместна. Сума народ от университетите си устрои живота с подкупи и частни уроци.

 18. 18 Профил на koftio_matrial
  koftio_matrial
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Няма никакъв смисъл. Дори и да показват някакви знания, те със сигурност не са систематично натрупани в годините на гимназиално обучение. Образователната ни система, както и всичките ни други системи, реве за реформа. В повечето училища децата са оставени на произвола на съдбата и в последните няколко месеца - юрош на уроци, четене, писане, зубрене...Един безсмислен труд, който изчезва мигновено от главите на зрелостниците в момента, в който свършат матурите.

  Баце. толкова ме дразниш, че вече се уморих да те плюя
 19. 19 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  Смисъл има! Друга тема е как се провеждат, как да се ограничат нечестните практики, тази друга тема е за принципите на образованието изобщо. И ако един зрелостник си е напазарувал хубава оценка на матурата по БЕЛ, но е полуграмотен, това няма съществено да промени живота му. Обаче ако безотговорен, полуграмотен и лесно забогатял индивид си купи шофьорска книжка, плаща щедро символичните глоби и убива безнаказано по пътищата, това е обществено значим проблем! Имаме сериозна криза на приоритетите.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 20. 20 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  Остроумно по темата:


  "Откриха предварително отговорите на матурите!

  Khan Academy / 8 часа ago


  Известна част от абитуриентите са постигнали успех на държавния изпит много преди деня на матурите!

  Някои ученици са открили отговорите още в 8-ми клас, други малко по-късно. Трети не са открили отговора на шести въпрос, защото на 06.03.2015 са избягали от час. Някои ученици на 09.10.2013 не са слушали и са изпуснали отговора на 14-ти въпрос. Изглежда, че на 04.05.2014-та година много от зрелостниците са писали във facebook по време на час и са изпуснали отговора на 23-ти въпрос. Около половината от учениците ще имат проблем с предпоследния въпрос, защото не са повярвали, че има някакъв смисъл да напишат онова домашно през пролетната ваканция.

  За сметка на това, много от зрелостниците са открили отговорите заедно с родителите си, които не са спирали да ги подкрепят и мотивират. Родителите им са се интересували от образованието на децата си и са давали от времето си и от вниманието си за тези отговори, а не само от парите си за частни уроци. Други са намерили отговорите чрез учителите си, макар да идват от бедно семейство. Те първо са открили отговора на въпроса “Как мога да успея, въпреки средата в която живея?”

  Една малка част от абитуриентите са открили отговора на всички въпроси. А отговорът е, че рано или късно човек трябва да се научи сам да учи, да се откъсне от наставленията на учителите си и да се превърне в самостоятелен ученик, който намира ценността на образованието в самото учене и в любознателноста.

  Проучванията ни показват, че сред хилядите потребители на Khan Academy, известна част от тях са държали матура, на която са открили отговорите в постоянството, добрата организацията на времето, обвързването на ученето със собствените интереси и допълнителните занимания чрез online ресурси.

  Драги зрелостници, ученето не приключва с матурата. Ние от екипа на “Образование без раници” ви пожелаваме целта ви днес да не е “вземане на матурата”, а преминаването в следващия етап от образованието и ученето през целия живот."

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 21. 21 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Гласувах с 1,защото много или малко се проверява степента на подготовка на зрелостниците.
  Това,че имаше т.н. матури-лийкс ,не обезмисля смисъла на матурите.Просто показа каква е перфектността на корупцията на някои лица.

  Tony
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK