Да се приватизират ли болниците?

647 гласа
  1. Виж резултати
Коментари (18)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на chicago514
    chicago514
    Рейтинг: 3083 Неутрално

    Гласувах -С не мога да преценя.Слушах аргументи и за и против.Кашата е голяма.

  2. 2 Профил на Додо
    Додо
    Рейтинг: 906 Неутрално

    Наистина на болниците им трябват добри мениджъри. Не зная дали ще се намерят добри такива, които да работят за държавата. Съмнявам се.

  3. 3 Профил на lordcris
    lordcris
    Рейтинг: 707 Неутрално

    Не ви ли стига този социализъм бе другари?!

  4. 4 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 7659 Неутрално

    Държавните болници са като държавата,тече отвсякъде.

  5. 5 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 7809 Неутрално

    Според мен проблемът е в сбърканата система на пишман-солидарност в НЗОК. Приватизцията сама по себе си е от второстепенно значение. Имаме вече достатъчно примери за безконтролна и ялова приватизация.

    [email protected]
  6. 6 Профил на qid21311676
    qid21311676
    Рейтинг: 217 Неутрално

    Наистина труден въпрос... по принцип гласувам с ДА, тъй като смятам че не е работа на държавата да бъде собственик и да управлява бизнес от каквото и да е естество. Но пък по чисто човешки съображения здравето не може и не трябва да бъде само бизнес. В крайна сметка може би трябва да останат и санитарен минимум държавни болници.

  7. 7 Профил на бабачко
    бабачко
    Рейтинг: 501 Неутрално

    Абсолютно ЗА. Мисля, че поне в поведението си на потребители сме израснали достатъчно, че да си търсим правата. Да, по-скъпо ще е, но за сметка на това, ще сме си в пълното право да мрънкаме дори за едно петно по чаршафа на болничното легло. Лекарите също няма да имат основания да се оплакват. Просто свободен пазар и конкуренция. Ромите също така, ще спрат да ни източват осигурителната система, защото при частникът безплатен обяд няма.

    искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
  8. 8 Профил на dgerald
    dgerald
    Рейтинг: 692 Неутрално

    По принцип съм против всякаква държавна собственост, но наскоро се заинтересувах как така NHS е станала най-голямата обществена здравна система в света и с голяма изненада открих, че след войната са национализирали болниците. В Англия!?! Чудо на чудесата!!!

  9. 9 Профил на iapekareva@gmail.com
    [email protected]
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Да - поради всички изброени по-горе причини. Най-много пари отиват в болничната помощ - единствения държавен сектор в здравеопазването. Държавните болници приличат на коптори, там се искат пари на ръка за щяло и нещяло, а шефовете им са феодали, които при сделки за апаратура, консумативи, лекарства и т.н. се интересуват само каква комисионна могат да приберат, а не какво е финансово изгодно за болницата и добро за пациента.
    С влизането на задължителна здравна карта частния болничен сектор умира, тъй като държавата ще предпочете касата да сключва договори с нейните болници, а не с частните. Приватизацията щеше да даде възможност на частниците да продължат да развиват системата, без да се увеличава броя на болниците.
    И т.н., и т.н.

  10. 10 Профил на stoiank
    stoiank
    Рейтинг: 1062 Неутрално

    И кой ще ги купи? Реалната цена на една болница е над 150-200 млн. и нагоре. Говоря за големите софийски или в други окръжни градове. Ако ще се продават за 40-50 млн. може и да се намерят желаещи, но на реални цени - едва ли. После ще стане като енергетиката, продадохме я за жълти стотинки и сега рев. Погледнете за двата Тец-а 1 и 3 трябват 1,5 милирада долара, около 3 милиарда лева, за да си ги откупим, за нов хилядник трябват около 8-10 милиарда лева, а когато продаваха активи, за всичките продадени плюс затворените около 1000 МВт в АЕЦ не можахме да вземем и милиард. Същото ще стане и с болниците, ако се приватизират.....

  11. 11 Профил на Тюфлекчия
    Тюфлекчия
    Рейтинг: 1964 Неутрално

    До коментар [#8] от "dgerald":

    А пък ако знаеш какво е качеството на услугите в Англия - лелееее!!! Брат ми за малко да остане без крак. Студент е там и си има редовна здравна осигуровка. Ама като му се поду коляното от една стара травма - най-ранен час за преглед след един месец. Връща се до България. Същата работа със стоматологичната помощ - там се чака за час по 6 месеца и направо ти правят коронки и мостове, щото за пломби отдавна е късно. Навремето Тачър беше казала нещо от типа "Ако държавното здравеопазване беше толкова хубаво, защо 5 милиона британци плащаме допълнително за частни фондове?".

    Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
  12. 12 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 2439 Неутрално

    Либератарианските лаборатории насърчават приватизацията като панацея за здравеопазването!
    Ако западните болници нямаха доходност чрез страните в икономическа и хуманитарна криза друга песен щяха да пеят !
    Когато казвам доходност визирам скъпоструваши операции . Няма да говоря за трансплантациите за които се намира материал от тела изчезнали в Украйна,Косово или пущинаците на ИД!


    Libertarianism is just anarchy for rich people
  13. 13 Профил на Free person
    Free person
    Рейтинг: 688 Неутрално

    Държавата е лош собственик и мисля,че приватизация на болниците би била положителна,стига да не попада в червени ръце!

    Tony
  14. 14 Профил на zxe00613919
    zxe00613919
    Рейтинг: 864 Неутрално

    Частникът е много по-добър стопанин. Лошите практики, свързани с неоправдани разходи и комисионни под масата, биха били елиминирани. Процесът на приватизация трябва да върви едновременно с прилагане на здравната карта. Уви, купувачите едва ли ще са много - морално остарели сгради, невписващи се в днешната реалност.
    За жалост, не това е проблема на здравеопазването.
    1. Болниците са много, но алтернативата (спешност и работеща амбулатория) не е изградена.
    2. Лимитите смазват не само посредствеността, но и високото качество.
    3. Медиците загубиха мотивация за работа и любовта си към професията.
    4. Пациентите не са убедени в коректността на осигурителния модел и губят доверие в системата.
    5. Солидарност по принуда е съмнитална основа.

    Реформата е задължителна, но резултатът ще настъпи тогава, когато достигнем стандарта на европейските държави.
    Пътят ще бъде много, много труден.
    Закъснението от десет години ще се наваксва за двойно по-дълъг период.

  15. 15 Профил на Vili Jambov
    Vili Jambov
    Рейтинг: 960 Неутрално

    "Частникът е много по-добър стопанин. Лошите практики, свързани с неоправдани разходи и комисионни под масата, биха били елиминирани."

    Здравеопазването не е бизнес. Има известен минимум дейности, от които държавата не може да се освободи, уви. Ако тласнем малко по-нататък това пренасяне на бизнес терминологията, самите държавни институции са лоши стопнаи и трябва да ги заменим с частни такива. Та пак по същината. Добре е държавата да се меси минимално в бизнеса, но не може да абдикира от някои неща, въпреки че са разход. Държавата не е колбасарница. Когато не си способен да управляваш добре държавно учреждение, не можеш да си измиеш ръцете с това, че е държавно. Прекалено елементарно е.

  16. 16 Профил на grand funk railroad
    grand funk railroad
    Рейтинг: 1054 Неутрално

    Държавните болници и частните клиники, просто трябва да съжителстват в една здравна система. Здравеопазването може да бъде и бизнес, но не това е основната му роля - профилактика и лечение на хората, независимо от техните доходи, социално положение и възраст.

    Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
  17. 17 Профил на meursault
    meursault
    Рейтинг: 217 Неутрално

    Не съм сигурен дали разбирам правилно, но ако се приватизират болниците, няма ли тогава прегледите и манипулациите да се различават от болница до болница? Според мен това е ужасно с оглед на това, че ще има пациенти, които няма да могат да ползват елементарно здравеопазване поради липса на средства. Аз си представям как отивам в спешното и ми искат пари за всяка процедура - от прегледа до имунизацията - и да, разбирам че и сега се заплащат процедури, но си представям, че цените ще бъдат значително по-високи.

    Във всеки случай, когато чуя да се заговори за приватизирания, се сещам за здравноосигурителната система в САЩ и ако нещата са така - тогава със сигурност не мога да си представя как подобни промени ще подобрят качеството на здравеопазването.

  18. 18 Профил на джендър NATO generals
    джендър NATO generals
    Рейтинг: 1048 Неутрално

    Има повече от един отговор, со които съм съгласен 6, 7
    Извадката в интернет на хората, които четат дневник е крайно НЕпредставителна. Мнозина въобще не посещават интернет.
    А мнозина от подкрепящите "приватизация на всяка цена" не си давт сметка, че здравето не е като да продадеш цех за мебели.
    Нито че последният преди Москов, който говореше за приватизация на поликлиниките в София , беше Стефан Антонов Софиянски-усмихантото лице на корупцията.

    Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK