Да се приватизират ли болниците?

647 гласа
 1. Виж резултати
Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3273 Неутрално

  Гласувах -С не мога да преценя.Слушах аргументи и за и против.Кашата е голяма.

 2. 2 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Наистина на болниците им трябват добри мениджъри. Не зная дали ще се намерят добри такива, които да работят за държавата. Съмнявам се.

 3. 3 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Не ви ли стига този социализъм бе другари?!

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално

  Държавните болници са като държавата,тече отвсякъде.

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5814 Неутрално

  Според мен проблемът е в сбърканата система на пишман-солидарност в НЗОК. Приватизцията сама по себе си е от второстепенно значение. Имаме вече достатъчно примери за безконтролна и ялова приватизация.

  [email protected]
 6. 6 Профил на qid21311676
  qid21311676
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Наистина труден въпрос... по принцип гласувам с ДА, тъй като смятам че не е работа на държавата да бъде собственик и да управлява бизнес от каквото и да е естество. Но пък по чисто човешки съображения здравето не може и не трябва да бъде само бизнес. В крайна сметка може би трябва да останат и санитарен минимум държавни болници.

 7. 7 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Абсолютно ЗА. Мисля, че поне в поведението си на потребители сме израснали достатъчно, че да си търсим правата. Да, по-скъпо ще е, но за сметка на това, ще сме си в пълното право да мрънкаме дори за едно петно по чаршафа на болничното легло. Лекарите също няма да имат основания да се оплакват. Просто свободен пазар и конкуренция. Ромите също така, ще спрат да ни източват осигурителната система, защото при частникът безплатен обяд няма.

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 8. 8 Профил на dgerald
  dgerald
  Рейтинг: 565 Неутрално

  По принцип съм против всякаква държавна собственост, но наскоро се заинтересувах как така NHS е станала най-голямата обществена здравна система в света и с голяма изненада открих, че след войната са национализирали болниците. В Англия!?! Чудо на чудесата!!!

 9. 9 Профил на iapekareva@gmail.com
  [email protected]
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да - поради всички изброени по-горе причини. Най-много пари отиват в болничната помощ - единствения държавен сектор в здравеопазването. Държавните болници приличат на коптори, там се искат пари на ръка за щяло и нещяло, а шефовете им са феодали, които при сделки за апаратура, консумативи, лекарства и т.н. се интересуват само каква комисионна могат да приберат, а не какво е финансово изгодно за болницата и добро за пациента.
  С влизането на задължителна здравна карта частния болничен сектор умира, тъй като държавата ще предпочете касата да сключва договори с нейните болници, а не с частните. Приватизацията щеше да даде възможност на частниците да продължат да развиват системата, без да се увеличава броя на болниците.
  И т.н., и т.н.

 10. 10 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  И кой ще ги купи? Реалната цена на една болница е над 150-200 млн. и нагоре. Говоря за големите софийски или в други окръжни градове. Ако ще се продават за 40-50 млн. може и да се намерят желаещи, но на реални цени - едва ли. После ще стане като енергетиката, продадохме я за жълти стотинки и сега рев. Погледнете за двата Тец-а 1 и 3 трябват 1,5 милирада долара, около 3 милиарда лева, за да си ги откупим, за нов хилядник трябват около 8-10 милиарда лева, а когато продаваха активи, за всичките продадени плюс затворените около 1000 МВт в АЕЦ не можахме да вземем и милиард. Същото ще стане и с болниците, ако се приватизират.....

 11. 11 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2213 Неутрално

  До коментар [#8] от "dgerald":

  А пък ако знаеш какво е качеството на услугите в Англия - лелееее!!! Брат ми за малко да остане без крак. Студент е там и си има редовна здравна осигуровка. Ама като му се поду коляното от една стара травма - най-ранен час за преглед след един месец. Връща се до България. Същата работа със стоматологичната помощ - там се чака за час по 6 месеца и направо ти правят коронки и мостове, щото за пломби отдавна е късно. Навремето Тачър беше казала нещо от типа "Ако държавното здравеопазване беше толкова хубаво, защо 5 милиона британци плащаме допълнително за частни фондове?".

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  Либератарианските лаборатории насърчават приватизацията като панацея за здравеопазването!
  Ако западните болници нямаха доходност чрез страните в икономическа и хуманитарна криза друга песен щяха да пеят !
  Когато казвам доходност визирам скъпоструваши операции . Няма да говоря за трансплантациите за които се намира материал от тела изчезнали в Украйна,Косово или пущинаците на ИД!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Държавата е лош собственик и мисля,че приватизация на болниците би била положителна,стига да не попада в червени ръце!

  Tony
 14. 14 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Частникът е много по-добър стопанин. Лошите практики, свързани с неоправдани разходи и комисионни под масата, биха били елиминирани. Процесът на приватизация трябва да върви едновременно с прилагане на здравната карта. Уви, купувачите едва ли ще са много - морално остарели сгради, невписващи се в днешната реалност.
  За жалост, не това е проблема на здравеопазването.
  1. Болниците са много, но алтернативата (спешност и работеща амбулатория) не е изградена.
  2. Лимитите смазват не само посредствеността, но и високото качество.
  3. Медиците загубиха мотивация за работа и любовта си към професията.
  4. Пациентите не са убедени в коректността на осигурителния модел и губят доверие в системата.
  5. Солидарност по принуда е съмнитална основа.

  Реформата е задължителна, но резултатът ще настъпи тогава, когато достигнем стандарта на европейските държави.
  Пътят ще бъде много, много труден.
  Закъснението от десет години ще се наваксва за двойно по-дълъг период.

 15. 15 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 971 Неутрално

  "Частникът е много по-добър стопанин. Лошите практики, свързани с неоправдани разходи и комисионни под масата, биха били елиминирани."

  Здравеопазването не е бизнес. Има известен минимум дейности, от които държавата не може да се освободи, уви. Ако тласнем малко по-нататък това пренасяне на бизнес терминологията, самите държавни институции са лоши стопнаи и трябва да ги заменим с частни такива. Та пак по същината. Добре е държавата да се меси минимално в бизнеса, но не може да абдикира от някои неща, въпреки че са разход. Държавата не е колбасарница. Когато не си способен да управляваш добре държавно учреждение, не можеш да си измиеш ръцете с това, че е държавно. Прекалено елементарно е.

 16. 16 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  Държавните болници и частните клиники, просто трябва да съжителстват в една здравна система. Здравеопазването може да бъде и бизнес, но не това е основната му роля - профилактика и лечение на хората, независимо от техните доходи, социално положение и възраст.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 17. 17 Профил на meursault
  meursault
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Не съм сигурен дали разбирам правилно, но ако се приватизират болниците, няма ли тогава прегледите и манипулациите да се различават от болница до болница? Според мен това е ужасно с оглед на това, че ще има пациенти, които няма да могат да ползват елементарно здравеопазване поради липса на средства. Аз си представям как отивам в спешното и ми искат пари за всяка процедура - от прегледа до имунизацията - и да, разбирам че и сега се заплащат процедури, но си представям, че цените ще бъдат значително по-високи.

  Във всеки случай, когато чуя да се заговори за приватизирания, се сещам за здравноосигурителната система в САЩ и ако нещата са така - тогава със сигурност не мога да си представя как подобни промени ще подобрят качеството на здравеопазването.

 18. 18 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 940 Неутрално

  Има повече от един отговор, со които съм съгласен 6, 7
  Извадката в интернет на хората, които четат дневник е крайно НЕпредставителна. Мнозина въобще не посещават интернет.
  А мнозина от подкрепящите "приватизация на всяка цена" не си давт сметка, че здравето не е като да продадеш цех за мебели.
  Нито че последният преди Москов, който говореше за приватизация на поликлиниките в София , беше Стефан Антонов Софиянски-усмихантото лице на корупцията.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK