Ще има ли ефект взимането на пръстови отпечатъци за здравни услуги?

554 гласа
 1. Виж резултати
Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Щом хилядите честни частни болници са толкова ПРОТИВ, веряотно ДА, ще има!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 2. 2 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  Не трябва да ни подвеждате с такива въпроси. Отговора трябва да се даде от експерти.
  Ако снемането на отпечатъци ще струва 50000лв., а ще се спестят 5 000 000 си заслужава. Не се разбра колко ще струва на данъкоплатеца този проект.
  Интересно как може някой тук да има мнение?

  Любовта ще спаси света!!!
 3. 3 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  До коментар [#1] от "ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн":
  А разбра ли се частните болници сами ли трябва да плащат за този проект?

  Любовта ще спаси света!!!
 4. 4 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Да. Подкрепям и сега в работата сме с биометричен датчик за спазването на работното време и не може колегата да ме разпише а аз да закъснея. Ще ореват орталъка но е път в правилната посока. Браво на д-р Москов.

 5. 5 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Естествено , че ще има , не може лекарите да пишат , че има лекувани хора и да дърпат пари без хората да знаят , сега като се разработи и приложението ще стане много гадно за някои хора.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 6. 6 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Винаги е възможно нечии отпечатъци да се окажат на неправилното място в неправилното време!!

 7. 7 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  Все пак ми е интересно, защо не се вземат практични и добре действащи модели?!

 8. 8 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2008 Неутрално

  Писах вече,въпрос на математика.Ако ще помогне да се намали източването на здравната каса-да.Не мога да си го представя как ще стане това обаче.Трябва сигурно и други закони да се променят които не са свързани пряко със здравеопазването.

 9. 9 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  До коментар [#7] от "batzdravo":

  Защото тези модели работят при действаща съдебна система.

  Любовта ще спаси света!!!
 10. 10 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Неутрално
 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7130 Неутрално

  Слушам зрителите като казват,че това било прекалено.А не смятат за прекалено,да се крадат техните пари за здраве,без да са лекувани.Онзи ден Световната банка ни каза същото.Много пари се харчат,без никакъв ефект.

 12. 12 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 784 Неутрално

  "Слушам зрителите като казват,че това било прекалено.А не смятат за прекалено,да се крадат техните пари за здраве,без да са лекувани."

  Защо заради злоупотреби на лекарската мафия трябва да се упражнява допълнителен тормоз върху пациента? Вместо да се потърсят корумпираните, които злоупотребяват с парите, насочваме мерките срещу потребителя на здравните услуги - типично по български.

 13. 13 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  До коментар [#12] от "teridan":

  Мярката не е насочена срещу пациентите. Пациента ще получи по-добра услуга, ако се спрат кражбите. А трябва само да докоснат с палец някаква машинка. Въпроса е в цената на машинките и кой ще ги плаща и обработва данните, за да не се манипулират, защото ако веднъж имат пръстовия ми отпечатък може да го използват и друг път.

  Любовта ще спаси света!!!
 14. 14 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Преди да гласувам, бих искал да разбера, защо същият ефект да не би могъл да бъде получен с проверката (сканирането) на личната карта.

 15. 15 Профил на atominfo
  atominfo
  Рейтинг: 206 Неутрално

  Защото личната карта не е "единно цяло" с пациента. Тук проблемът за решаване е друг. Не става въпрос, че здравноосигурен пациент ще ползва услугите на здравната каса, а това, че медицински лица вписват фиктивно използвани услуги на лица, които дори не знаят за този факт. Това се прави с цел кражба на пари от здравната каса.
  Систематично се твърди от медицинското съсловие, че цените на услугите по здравна каса са ниски, но те са такива, каквито са. Никой никого не е задължил да работи по тези цени. Обаче поради възможност за кражби, много хора "работят" здравната каса именно с тази цел.

  Уверен съм, че доктора ви е оферирал в един момент, че трябва или да си платите допълнително на ръка или да влезете в отделението му за еди колко си дни. При съгласие да си платите длаверата му е точно толкова, колкото ви изнуди да дадете. При съгласие да му влезете в отделението може и вечно да дои касата чрез вас. Само трябва да следи да не умрете междувременно, а той да продължи да ви лекува.

 16. 16 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#9] от "hope":"Защото тези модели работят при действаща съдебна система. "

  Не виждам връзка, само и единствено, със съдебната система.
  Това може да бъде оправдание за всичко неработещо.

 17. 17 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  Физическата липса на пациент и писането му за лекуван беше в началото на така наречената здравна реформа. Сега пациентът се чекира както искате с карта,подпис , той си е в болница , но с измислена диагноза . Дали ще чекирате с пръстови отпечатъци, ирис или ДНК , той си е там в болницата. Но не знаете дали има мотиви да е там нито имате образование да прецените с каква диагноза е. Така ,че всичко това е смешно като във вица в който работник изкарвал колички покрити с вестник и охраната нищо не намирала под вестника и се чудела какво изнася. 'Колички бе , колички изнасям'.
  Пепи е толкова елементарно момче , о пък и обществото не разбира спекулацийките които върти от както търка столчето със задник в това министерство. А защо има измами ли в болниците? Ами защо в Германия няма ? Просто е остойностен труда на медицинския персонал и там не се печели с бройки и надписвания. Там просто нямат нужда да надписват. Това са добре платени лекари, които не са принудени да оцеляват с дребни шашми. Но това българските популисти като тъмни балкански субекти не желаят да решат.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 18. 18 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Неутрално

  а който са му изгорени, отрязани и т.н. ръцете кво ша праи

  Birds of a feather flock together.
 19. 19 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Гласувах с Да,само лична карта не е достатъчна

  Tony
 20. 20 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 730 Неутрално

  До коментар [#15] от "atominfo":

  Има машини, които сканират лични карти (и нищо друго) - т.е. няма как да пуснеш ксерокопие, а само оригинална карта. При някаква нередност се подава сигнал в МВР. И хардуеъра, и софтуеъра са налични (т.е. не трябва тепърва да се разработват). Хайде сега ми обяснете как тези лоши лекари ще имат колекции от лични карти в себе си и как биха лъгали системата.

 21. 21 Профил на atominfo
  atominfo
  Рейтинг: 206 Неутрално

  Пак започваме от самото начало.

  Има пациенти, ан които им дреме на шмайзера, че се точи здравната каса. Обичайно това са същите пациенти, които плащат малко и рядко здравни осигуровки. Тези същите пациенти приемат, че правят услуга на доктора, като му влязат в отделението за ден, а той ги води, че ги е лекувал 10 дни. Всъщност, те нямат и много избор ако медицинското лице ги е засрещнало с "поискване на една сума за да му се помогне за пътуването на симпозиума следващата седмица".

  Естествено няма кой да ги държи в отделението 10 дни, но и няма нужда от това. Достатъчно е 10 дни личната карта да е на разположение на доктора (за издаване на болничен примерно) и през това време той прави на пациента манипулации като за конгрес. Фиктивни естествено. С чекирането с пръстов отпечатък на всяка стъпка ще се налага самият пациент да присъства на тези манипулации. Което обезмисля кражбата. Първо, че част от манипулациите ще са рискови за здравето и болезнени за пациента и той няма да се навие просто така да му се приложат, а другото е, че те ако са направени реално медикът ще загуби време за други доходоносещи активности.

 22. 22 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Първо - не знам дали ви е известно, но ако у някой се открият камари с лични карти, той ще лежи много-много дълго време в затвора и ще му се стъжни живота. Второ - ако са толкова решили пациентите да участват в тази далавера - какво им пречи да идват веднъж дневно до болницата и да си оставят отпечатъците (аз лично бих предпочел този вариант, отколкото да оставя личната си карта на някой).

  Никой тук не твърди, че е против да се прекрати ограбването на здравната каса, въпросът е, че това може да стане със съществуващите лични карти, сканиращи устройства и софтуер - и най-вече - ще се избегне СКАНДАЛНОТО взимане на биометрични данни.

 23. 23 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1690 Гневно

  Разбира се, че престъпността трябва да се бори като всички почтени хора бъдат вкарани в личните им зарешетени затвори и бъдат следени нонстоп!!!

 24. 24 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 530 Неутрално

  А дали господин министъра ще обясни как точно си представя лечението на граждани на ЕС, с европейска здравна карта, у нас?
  Горките европейци, като им няма отпечатъците, няма да се лекуват сигурно....
  Ще ни заведат куп дела на ниво Европейски съд и ще ни разнасят един месец из чуждестранната преса заради това, че вместо да се озаптят кражбите в Здравната каса, горкия български пациент и данъкоплатец ще бъде подложен на следващ тормоз.
  Аман от милиционерски решения и петолъчки в главите!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK