Трябва ли да се дава бакшиш в заведенията?

1112 гласа
  1. Виж резултати
Коментари (37)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на angeles
    angeles
    Рейтинг: 1520 Неутрално

    Има една поговорка при нас,”ако нямаш пари за тип(бакшиш),не ходи на ресторант!,Е разбира се че сервитъорите в 90% от случай те си заслужават 15-20 те % тип!

  2. 2 Профил на vassilun
    vassilun
    Рейтинг: 4739 Неутрално

    До коментар [#1] от "angeles":

    В много ресторанти (бистро) в САЩ работят студенти на минимална ставка и без тип (бакшиш) няма как да стане. Но се дразня от отраничението в някакъв процент. Във Франция те гледат на кръв, ако не оставиш поне 15%!

  3. 3 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 4247 Любопитно

    До коментар [#1] от "angeles":

    По принцип бакшиш не трябва да се дава..... но по принцип....

    Не отдавна, един дойде при мен и ми пъхна сто долара в жоба, въпреки че настоятелно му отказвах....
    По нататък се разясни, че преди около месец съм го запознал с един мой клиент, бизнесмен...... и така между тях е почнал доходен бизнес.

    Та какво да правя.... човека е дошъл да ми се отблагодари, един вид....

    Bukalemun
  4. 4 Профил на dma12587967
    dma12587967
    Рейтинг: 1445 Неутрално

    Винаги оставям, когато съм доволен. Но не защото така трябва, а защото така съм решил.

  5. 5 Профил на Henry Chinaski
    Henry Chinaski
    Рейтинг: 120 Неутрално
  6. 6 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 4153 Любопитно

    Интересно как в българският език така и за 140 години не се намери бг дума за ”бакшиш”. Сега гледам има тенденция да се замени с ”тип”. Пак чуждица.
    А например немците викат ”тринкгелд” (буквално пари за пиене), чехите ”спропитне” (буквално пари за пиене), при руснаците е ”чаевые” (демек за чай), при французите е ”пур боар” (пак за пиене)...

    Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
  7. 7 Профил на mititu
    mititu
    Рейтинг: 844 Весело

    До коментар [#1] от "angeles":По принцип бакшиш не трябва да се дава..... но по принцип.... Не отдавна, един дойде при мен и ми пъхна сто долара в жоба, въпреки че настоятелно му отказвах....По нататък се разясни, че преди около месец съм го запознал с един мой клиент, бизнесмен...... и така между тях е почнал доходен бизнес. Та какво да правя.... човека е дошъл да ми се отблагодари, един вид....
    —цитат от коментар 3 на eti mehter


    ЕтиНа да не ти го е мушнал заради добро "обслужване" :D:D:D:D

    "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
  8. 8 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 3005 Любопитно

    По соц време имаше на доста места табели , че бакшиша обиждал ! ?
    И въпреки това си оставяхме , защото въпреки табелите има редица професии на които нарочно са им по-малки заплатите и то заради бакшиша . .
    И какво става дават малки заплати заради бакшиша , а пишат срещу бакшиша . . . .
    По соц време имаше хора които си взимаха неплатена отпуска няколко месеца и отиваха за сезона на морето заради бакшиша !
    А сега търсят от Украйна сервитьори. . . .

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  9. 9 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 3259 Весело

    До коментар [#3] от "eti mehter":

    Пише се "джоб",а не "жоб". Ети почваш да забравяш българският език. Ще ти се карат от турското посолство.

  10. 10 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 4247 Весело

    До коментар [#6] от "DDR":

    ”тип”. Пак чуждица
    ========
    /Тип/..... е общо прибрания бакшиш в рамките на един ден, разделен на броя на персонала който ще го получи в края на деня....
    Това е правило което често се нарушава (включително и аз)..... 😁....
    Прилича малко на комунистическа работа.....
    Откъде накъде ще деля късмета си с някой мърляч.... :)....

    Bukalemun
  11. 11 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 4247 Неутрално

    До коментар [#9] от "deaf":

    Много се извинявам.... сериозно....

    Bukalemun
  12. 12 Профил на mititu
    mititu
    Рейтинг: 844 Весело

    До коментар [#6] от "DDR":”тип”. Пак чуждица========/Тип/..... е общо прибрания бакшиш в рамките на един ден, разделен на броя на персонала който ще го получи в края на деня....Това е правило което често се нарушава (включително и аз)..... 😁....Прилича малко на комунистическа работа..... Откъде накъде ще деля късмета си с някой мърляч.... :)....
    —цитат от коментар 10 на eti mehter


    а бой де ако разбере "собственика":D:D:D

    "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
  13. 13 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 4153 Весело

    До коментар [#9] от "deaf":

    Това е защото ”джоб” е сложна старобългарска дума, без аналог в турския 😉

    Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
  14. 14 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 4247 Весело

    До коментар [#12] от "mititu":

    😁.....
    Два пъти ме хванаха..... и за наказание трябваше да черпя целия персонал с баклава.....
    Ама и други ги залавят.... :).... ха ха....

    Bukalemun
  15. 15 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 4153 Неутрално

    По принцип съм против изпросеният бакшиш.
    Никога не давам, ако не ми е кеф да дам, ако ми донесът сметката и дебело подчертаят, че бакшиша не е включен или ако го просят директно.
    Когато даваш нещо, трябва да е от сърце а не по задължение или защото така трябвало.

    Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
  16. 16 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 4247 Любопитно

    До коментар [#15] от "DDR":

    На много работодатели им е приятно когато видят, че персонала им получава бакшиш.....
    После..... бакшиша е може би най верния индекс, че този който го дава, ще посети мястото поне още веднъж..... в по късна дата.....
    Понякога, давайки бакшиш, клиента иска и пост тарта на хотела.... точен адрес, имеил и т. н...... което е и вид реклама....

    Bukalemun
  17. 17 Профил на Незнайко в Слънчевия град
    Незнайко в Слънчевия град
    Рейтинг: 5602 Неутрално

    До коментар [#6] от "DDR":

    И за "чешма" няма наша дума.
    И за "тенджера"..

    "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
  18. 18 Профил на Боби Бобев
    Боби Бобев
    Рейтинг: 1012 Неутрално

    Интересно как в българският език така и за 140 години не се намери бг дума за ”бакшиш”. Сега гледам има тенденция да се замени с ”тип”. Пак чуждица.А например немците викат ”тринкгелд” (буквално пари за пиене), чехите ”спропитне” (буквално пари за пиене), при руснаците е ”чаевые” (демек за чай), при французите е ”пур боар” (пак за пиене)...
    —цитат от коментар 6 на DDR


    тринкгелд или Дринкгелд?

  19. 19 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 3259 Неутрално

    До коментар [#8] от "Чардо":

    Но най-много пари сервитьорите изкарваха от далавери в кухнята...

  20. 20 Профил на angeles
    angeles
    Рейтинг: 1520 Весело

    До коментар [#3] от "eti mehter":
    Ами значи слабо ти се е отблагодарил😉😜

  21. 21 Профил на angeles
    angeles
    Рейтинг: 1520 Весело

    До коментар [#2] от "vassilun":


    Мен ме дразни че започнаха да хитреят и тук!! Слагат си 17% във сметката за сървис и на бележката на картата има пак място за тип и после е тотала!!! Изглежда ми грозно,някои мои познати са си пишели тип на ново докато се усетят!!!Защо съм длъжен да им плащам за сървис??? Нали взимат заплата(нищо че е минималната). Други казват че по тези типове го лови IRS за данъците...знам ли!

  22. 22 Профил на angeles
    angeles
    Рейтинг: 1520 Весело

    До коментар [#16] от "eti mehter":


    ++++

  23. 23 Профил на mititu
    mititu
    Рейтинг: 844 Весело

    До коментар [#15] от "DDR":На много работодатели им е приятно когато видят, че персонала им получава бакшиш..... После..... бакшиша е може би най верния индекс, че този който го дава, ще посети мястото поне още веднъж..... в по късна дата.....Понякога, давайки бакшиш, клиента иска и пост тарта на хотела.... точен адрес, имеил и т. н...... което е и вид реклама....
    —цитат от коментар 16 на eti mehter


    тая поза не я знам :D:D:D

    "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
  24. 24 Профил на mititu
    mititu
    Рейтинг: 844 Весело

    До коментар [#12] от "mititu":😁..... Два пъти ме хванаха..... и за наказание трябваше да черпя целия персонал с баклава..... Ама и други ги залавят.... :).... ха ха....
    —цитат от коментар 14 на eti mehter


    Тая поза не я зная :D:D:D


    DDR сор ;)

    "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
  25. 25 Профил на mititu
    mititu
    Рейтинг: 844 Любопитно

    тоя сайт се бъгна яко :/

    "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
  26. 26 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 4153 Неутрално

    тринкгелд или Дринкгелд?
    —цитат от коментар 18 на Боби Бобев


    Trinkgeld

    Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
  27. 27 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 4247 Весело

    До коментар [#22] от "angeles":

    Вие тук май си говорите само за сервитьорски бакшиш.....
    Най големите бакшиши идват от трансферните заръчки.....
    Особено ако клиента остава доволен, и по време на пътуването си, удължава маршрута.....
    Тогава започва истинския купон.... 😁.....
    Клиента буквално не иска да слезе от VİP машината..... особено при пийналите руснаци и украинци.... :)....
    Тогава удоволствието е взаимно.... и Ети, много често е писал тук, точно при такива обстановки.... 😁.....

    Bukalemun
  28. 28 Профил на angeles
    angeles
    Рейтинг: 1520 Весело

    До коментар [#27] от "eti mehter": Не съм запознат с хотелските бакшиши Ети!!!! Като ходя на Вегас да играя или на почивка,оставям кинти всяка сутрин като оправят леглата,на пиколото също,ти си вътре в кухнята тъй че....ти е ясно! За рашките имам бегли представи...обичат да им се кланят и тогава развързват кесията(което е добре)! Американеца само от един разговор със теб е оставил 20%(без поклони разбира се).За мен рашките са комплексари,виждал съм и скандали от мамашки,само малко нещо да не и изнесе))))) Нали знаеш за типа на Бил Гейтс за момчето дето му носело стиковете за голф??

  29. 29 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 872 Весело

    Гласувах "Да, така се стимулират сервитьорите да си вършат по-добре работата "

    Това преди да прочета другите коментари. Като биФш келнер в НРБ (и две лета в Израел, 69 и 70) съм ТВЪРДО ЗА ДАВАНЕ НА БАКШИШ НА СЕРВИТѝОРИТЕ!

    Виж моя коментар 42 в темата

    https://www.dnevnik.bg/na_put/2019/05/15/3518458_a_kolko_bakshish_da_dam_v_ispaniia/

    И после ми цъкни минус!

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  30. 30 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 872 Весело

    Има една поговорка при нас,”ако нямаш пари за тип(бакшиш),не ходи на ресторант!,Е разбира се че сервитъорите в 90% от случай те си заслужават 15-20 те % тип!
    —цитат от коментар 1 на angeles


    ПРАВ СИ! (къде е това "при нас, моля?)
    До коментар [#1] от "angeles":
    ======

    Интересно как в българският език така и за 140 години не се намери бг дума за ”бакшиш”. Сега гледам има тенденция да се замени с ”тип”. Пак чуждица.А например немците викат ”тринкгелд” (буквално пари за пиене), чехите ”спропитне” (буквално пари за пиене), при руснаците е ”чаевые” (демек за чай), при французите е ”пур боар” (пак за пиене)...
    —цитат от коментар 6 на DDR


    Британците казват "have a tee". Майтапчиите серсеми дават пакетче чай. По човечните завиват пакетчето с чай с "файвър"!


    До коментар [#6] от "DDR":

    --------------

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  31. 31 Профил на angeles
    angeles
    Рейтинг: 1520 Весело

    До коментар [#30] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ": В САЩ,по-точно LA.( то е само къде е това “при нас”))))😉

  32. 32 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 3985 Весело

    До коментар [#3] от "eti mehter":

    Ети, в такива случаи се плаща "такса намиране на бизнес" (finder's fee), която се движи около 3% от сделката

  33. 33 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 3985 Весело

    До коментар [#29] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

    "Мойше", не зная как е било при теб като сервитьор, но имаше практика част от келнерските бакшиши да отиват и за екипа в кухнята, събираха се от най-старшия. Така праверха по-разумните и опитни келнери, а и аз съм участвал в купуване я на тарга бира, я бутилка концентрат и газирани напитки за "кухненския персонал" :-).

  34. 34 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 3985 Весело

    До коментар [#28] от "angeles":

    Моето впечатление е, че най-големи скандалджии са хора които у дома живеят най-мизерно, и имат прекалено големи очаквания от едно пътуване в чужбина изградено основно на база филми. Нещо като идеята за това как да се настаниш в къща-палат от "Беверли Хилс Коп" с Еди Мърфи. :-)

  35. 35 Профил на neut
    neut
    Рейтинг: 4581 Неутрално

    Обикновено бакшишът е 10% от сметката

    In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
  36. 36 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 4247 Неутрално

    До коментар [#32] от "daskal1":

    У нас мерната единица на бакшиш е друга....
    Най малкото не се мери в проценти....

    Bukalemun
  37. 37 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 872 Неутрално

    До коментар [#29] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":"Мойше", не зная как е било при теб като сервитьор, но имаше практика част от келнерските бакшиши да отиват и за екипа в кухнята, събираха се от най-старшия. Така праверха по-разумните и опитни келнери, а и аз съм участвал в купуване я на тарга бира, я бутилка концентрат и газирани напитки за "кухненския персонал" :-).
    —цитат от коментар 33 на daskal1


    По време оно (до 1970) ни в НРБ, ни в Израел сервитьорите разделяха бакшишите нито между тях си, нито с кухненският персонал. Тяхната "компенсация" в НРБ идваше от контролираното (от управителя) крадене на продукти. И "за да излезе сметката" се "щипеше" от кебабчетата и кюфтетата, които идваха готови на табли от "транжорната" (май така се казваше). Знам това със сигурност защо не само съм го виждал, а и съм участвал в процеса (щипенето, не краденето) в по малки ресторанти.

    Чувал съм че в някои ресторанти в Израел постоянните сервитьори делят бакшишите в края на смяната, в по вървежните ресторанти.

    Иначе има логика в това което пишеш-недоволен кухненски персонал би осрал нещата (препечени пържоли/сбъркани сосове и салати). Предполагам собствениците/управителите са намират начин да мотивират кухненския персонал "да не прави сеено".
    До коментар [#33] от "daskal1":

    П.С. С написаното в коментар 34 съм съгласен 100%. Има мизерници които добра дума няма да кажат, наопъки: за да се изкарат "разбирачи" търсят кусур във всичко, и са СУПЕРвзискателни.

    Не че няма кусури-в ПРЕТОВАРЕН ресторант обслужването е по кофти от обикновенното. За туй ходя по кръчми в т.н. "мъртви часове"-между 14;00 и 19;00. Иначе "имам око" за това "претоварване в пик'час. И за туй си поръчвам веднага двойно от всичко за първично консумиране (газирани води и ракии, с повече лед отделно), пък салатата/ордьовъра да дойде когато му дойде реда на опашката поръчки.

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK