Най-големият интернет доставчик в Ирландия спира достъпа на музикалните пирати

Съдържание от Българска асоциация на музикалните продуценти. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Този метод на "постепенна отговорност" може да бъде приложен и в България, смятат от Българската асоциация на музикалните продуценти


От понеделник (24 май), ирландският интернет доставчик Eircom въвежда метода на т.нар. "постепенна отговорност" към клиентите си, които споделят нелегално музика в интернет, съобщиха от телекома. Този метод бе препоръчан на България и от регионалният директор на IFPI за Европа – Франсез Муур, по време на гостуването й у нас преди месец. Тогава бе подписан и "Меморандум за сътрудничество относно противодействие на интелектуалното пиратство в България" между Министерство на вътрешните работи, IFPI и BSA.


Чрез въвеждането на модела на "постепенна отговорност", Ирландия се превръща в първата страна, която на практика започва да използва смятания за най-демократичен метод за ограничаване на интернет пиратството. Според предварителния план на най-големия интернет доставчик в Ирландия (обслужващ 750 хил. интернет ползватели), на седмица ще бъдат предупреждавани абонатите на 50 IP адреса, за които има сигнал, че нарушават авторските права в интернет и споделят нелегално файлове със защитено съдържание. Първото предупреждение към тях ще бъде направено с телефонен разговор, при повторно нарушение ще бъдат предупредени отново, а при трето нарушение ще им бъде спрян достъпа до интернет за една седмица. Ако въпреки това се стигне до четвърто нарушение от едно IP, мерките предвиждат спиране на достъпа до интернет за срок от 1 г.


Представителите на Ирландската асоциация на звукозаписна индустрия и Eircom решиха да въведат метода на "постепенна отговорност" още през месец февруари 2009 г.. Механизмът им бе оспорен от представител на Комисия за защита на данните. От Висшия съд в Дъблин обаче обявиха, че използването на Интернет протокол (IP) адреса, за идентифициране на абонатите, които споделят нелегално защитено съдържание, не нарушава тяхната лична информация.


"Решението на ирландския съд и стартирането на процедурата по прилагане на модела на "постепенна отговорност" (graduated response) от страна на най-големия интернет доставчик в Ирландия показва, че няма невъзможни решения и че защитата на личните данни на ползвателите по никакъв начин не страда от доброто прилагане на закона за авторското право и сродните му права. Може би този прецедент ще даде поводи за размисъл и на властите в България", коментира Ина Килева, изпълнителен директор на Българската асоциация на музикалните продуценти - Национална група на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI),


Изпълнителният директор на Ирландската асоциация на звукозаписната индустрия (Irma) коментира, че според международно проучване, 80 процента от хората биха спрели да споделят нелегално файлове, ако получат писмо от интернет доставчика си, в което са предупредени за последствията. Според представители на Eircom, в началото фокусът ще бъде върху ползватели, които не просто свалят незаконно защитено съдържание, а го споделят в peer-to-peer мрежите.


Резултатите и бъдещата стратегия на телекома по използването на метода за "постепенна отговорност" ще бъдат оповестени след три месеца.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK