Творческите индустрии с отворено писмо до г-н Бойко Борисов и г-н Вежди Рашидов

Съдържание от ПРОФОН. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Творческите индустрии в отворено писмо до г-н Бойко Борисов и г-н Вежди Рашидов:


1. Правителството умишлено ли пренебрегва Българската култура?


2. Авторските права трябва да бъдат гарантирани в новия медиен закон


3. Има ли двоен стандарт в отношението към авторското право и сродните му права в България?


"Новият медиен законопроект да бъде в синхрон с авторскоправното законодателство", се казва в отворено писмо от страна на творческите индустрии към министър-председателя на Република България, г-н Бойко Борисов. Писмото е изпратено от председателите на управителните съвети на седем граждански сдружения от творческия сектор в България - МУЗИКАТОР, ПРОФОН, ФИЛМАУТОР, ТЕАТЕРАУТОР, КОПИ БГ и БАМП, и изразява позицията на техните членове, допринесли за изграждането на българската култура. Авторите на писмото държат в работната група за подготовка на нов медиен закон да има компетентен представител на творческия сектор, който ще допринесе за създаването на по-качествено и ефективно медийно законодателство, отразяващо в пълнота обществените отношения и отговарящо на европейските стандарти за прозрачност, медиен плурализъм, културно многообразие и уважение към правата върху интелектуална собственост.


Тази позиция е вече изразена и в предишно тяхно писмо до министър-председателя Бойко Борисов и министъра на Културата Вежди Рашидов от 22 март 2010 г. Става ясно, обаче, че искането не е уважено, а работната група е сформирана и работи без техен представител.


В отвореното си писмо, представителите на културните дейци се надяват това да не е умишлено пренебрежение от страна на правителството към творческия сектор в България, нито проява на двоен стандарт. Както е известно, медийните сдружения като ползватели участват в разписването на Закона за авторското право и сродните му права и това се приема с разбиране от правоносителите. За съжаление, законодателният подход при бъдещия медиен закон е различен и далеч от европейските практики.


В заключение, дружествата се надяват все пак техен представител да бъде включен в работната група по този законопроект, който пряко засяга българската културата и правото на интелектуална собственост.


Приложено – Отворено писмо от творческите индустрии

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK