Проучванията за приложение на стволови клетки при деца с церебрална парализа продължават

Проучванията за приложение на стволови клетки при деца с церебрална парализа продължават

© Медико КонсултСъдържание от Медико Консулт. Статията не е част от редакционното съдържание на "Дневник"

Международният стволово-клетъчен институт (ISCI) обяви подкрепата си за напредването на проучванията със стволови клетки в лечението на деца с церебрална парализа. Преди дни новината беше публикувана в Medical News Today. Изпълнителният директор на Института, Р. Алекзандър е подчертала, че стволово-клетъчната терапия цели да подобри качеството на живот на страдащите от заболяването. Според нея това е щадящо лечение, което може да бъде приложено и на шест месечно бебе. "Ние работим с бебета и деца, защото колкото по-рано бъде използван методът, толкова по-значим ще бъде неговия ефект върху бъдещото им развитие", казва тя. Процедурата е безопасна и се състои във вливане на стволови клетки, изолирани от пъпната връв и плацентата в различни части на тялото. Учените са установили, че стволово-клетъчната терапия намалява много от симптомите, влизащи в клиничната картина на заболяването. Според наблюденията им тя редуцира припадъците, подобрява зрителната и слухова перцепция, говорът, благоприятно повлиява инконтиненцията и възпрепятства периодичната поява на белодробни инфекции.


Съществуват и предходни изследвания, които описват подобрение в състоянието на деца с церебрална парализа, най-често около третия месец след направеното вливане. На 11 февруари 2010 година беше обявено и първото контролирано от Американската агенция по контрол на храните и лекарствата (FDA) клинично проучване, целящо да установи дали вливането на стволови клетки от пъпната връв може да подобри качеството на живот на децата с церебрална парализа. "Кръвта от пъпната връв е богата на стволови клетки, които имат способността да се делят и да се превръщат в различни видове клетки от човешкото тяло", казва д-р Дж. Керъл, ръководител на отделението по Детска неврология в Медицинския колеж, Джордия, САЩ. "Изследването ни покрива всички стандарти на FDA", допълва професор Керъл. То включва 40 деца на възраст от 2 до 12 години, чиито родители са съхранили стволови клетки от пъпната връв в Cord Blood Registry, Аризона. "Проучванията в лабораторни условия при животни са показали, че трансплантираните стволови клетки помагат на мозъчните клетки да се възстановят или имат способността да заместят мъртвите мозъчни клетки. Автоложната стволово-клетъчна трансплантация, при която трансплантираният пациент е и донор, е най-безопасният метод, защото не крие риск за отхвърляне от имунната система. Докато различни терапии със стволови клетки от пъпната връв се използват успешно, повече от 20 години, това проучване е абсолютно ново в терапиите за лица с мозъчни увреждания, за които до момента не съществува задоволителна форма на лечение", е мнението на авторите.


В публикацията се казва, че на участниците в проучването най-напред ще бъде направено изследване на неврологичния им статус от детски невролози, работещи в Медицинския колеж в Джорджия. Половината от тях ще получат вливане на собствени стволови клетки, изолирани от пъпната връв, докато другата половина ще бъдат плацебо. Три месеца по-късно децата ще бъдат отново оценени без лекарите да знаят кои от тях са били трансплантирани със стволови клетки и впоследствие на втората група ще бъдат влети такива. На всеки 3 и 6 месеца децата ще се връщат за клинична оценка от екипа. За да се осигури еднаквост на процесите по извличане, съхранение и приложение на стволовите клетки Cord Blood Register е единствената семейна банка включена в изследването. "За целите на това проучване ние не гледаме на стволовите клетки като единственото възможно лечение, а по-скоро дали те могат да помогнат по някакъв начин на засегнатите деца", казва д-р Керъл.


Освен цитираният Международен стволово-клетъчен институт зад подобни изследвания през последните години застават различни държавни и частни институции, чиято цел е да стимулират разработването на адекватни методи за лечение на тежки болести. Клетъчната терапия търпи бързо развитие, което разширява и диапазона на нейното приложение. Повече информация за стволовите клетки може да получите на http://www.cryo-save.com/bg/ и на тел. 02 989 44 00.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK